Φιάσκο ή αρχή προβλήματος τα χθεσινά γεγονότα στη Ρωσία; Ο Πριγκόζιν κατέφυγε στη Λευκορωσία – Ποιος είναι αυτός ο πολέμαρχος;

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Γεβγκένι Πριγκόζιν ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων «Βάγκνερ» φέρεται να έχει εγκαταλείψει ήδη τη Ρωσία και να βρίσκεται στη Λευκορωσία.

Με την πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης που συνοδεύτηκε από την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Πριγκόζιν και των στρατιωτικών του, δυνάμει συμφωνίας που ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, η τεταμένη κατάσταση στο Ροστόφ και τη Μόσχα φαίνεται πως αποκλιμακώνεται σιγά σιγά την ώρα που οι χιλιάδες βαριά οπλισμένοι πολεμιστές του αποχωρούν από τα στρατηγικά σημεία όπως το Ροστόφ όπου είχαν προωθηθεί.

Με την ολιγόωρη ανταρσία να αποτελεί πια παρελθόν δείχνει προς το παρόν να έχει αποσοβηθεί η σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στα 23 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/6) ότι η ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Πριγκόζιν για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο και ότι θα επιτραπεί ο Πριγκόζιν να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια.

Ο ρωσικός στρατός (1,5 εκατ. μέλη) τέθηκε σε συναγερμό εξαιτίας της ανταρσίας, που κράτησε περίπου ένα 24ωρο· κατά τη διάρκειά της, μισθοφόροι του κ. Πριγκόζιν κυρίευσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στη Ροστόφ, κέντρο διοίκησης-κλειδί όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ χιλιάδες εξ αυτών κίνησαν για τη Μόσχα με οχηματοπομπή — εγείροντας το φάσμα εμφυλίου πολέμου και προσελκύοντας την προσοχή του κόσμου ολόκληρου.

Στην Λευκορωσία κατέφυγε ο Πριγκόζιν μετά από τη συμφωνία για αμνηστία – Βαρύ το αποτύπωμα της ανταρσίας στον Πούτιν

Η ένοπλη στάση των μισθοφόρων τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε, ενώ οι εμπειροπόλεμοι μαχητές απείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.

Οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεφαν στα στρατόπεδα τους χθες βράδυ, δήλωσε την Κυριακή 25/6 ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πώς αποφεύχθηκε η αιματοχυσία

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκο έχει προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση και τη συμφωνία με την οποία παραχωρείται άσυλο στη Λευκορωσία στον κ. Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Χθες το πρωί, σε έκτακτο διάγγελμά του, ο κ. Πούτιν διεμήνυε πως οι «προδότες» οι οποίοι στασίασαν θα «τιμωρούνταν», κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Μολαταύτα, βάσει της συμφωνίας, οι μαχητές και οι διοικητές της «Βάγκνερ» δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις, εν μέρει λόγω των υπηρεσιών τους στα μέτωπα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δεν διευκρίνισε εάν η συμφωνία προβλέπει και άλλες παραχωρήσεις.

«Οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή κι επιστρέφουν στα στρατόπεδα εκστρατείας, στην αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ως το Σάββατο βράδυ (24/6) «ούτε σταγόνα αίμα των μαχητών μας» δεν είχε χυθεί, διαβεβαίωσε, όμως «ερχόταν η στιγμή που θα χυνόταν το δικό μας αίμα» κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να τερματίσει την ανταρσία.

Το Σάββατο το πρωί, ορκιζόταν πως ο ίδιος και οι 25.000 μαχητές του ήταν «έτοιμοι να πεθάνουν».

Δεν είναι σαφές ποια είναι τα σχέδια του κ. Πριγκόζιν, 61 ετών, που εξασφάλισε δισεκατομμύρια χάρη σε συμβάσεις που υπέγραψε με το ρωσικό δημόσιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε εξάλλου πως δεν είναι ενήμερος για καμιά μεταβολή της στάσης του προέδρου Πούτιν έναντι του υπουργού Άμυνας, του Σεργκέι Σοϊγκού, που ο αρχηγός του κράτους λέει πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.

Άγνωστο ποια θα είναι η τύχη των Ρώσων στρατηγών

Ο υπουργός ήταν ο βασικός στόχος των ολοένα συχνότερων ξεσπασμάτων οργής του κ. Πριγκόζιν το τελευταίο διάστημα.

Ο ιδρυτής της «Βάγκνερ» κατηγορούσε τον κ. Σοϊγκού και τον Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίο επιτελάρχη του ρωσικού στρατού, για ανικανότητα και σειρά αποτυχιών και ηττών στην Ουκρανία.

Η δημόσια σύγκρουση του επιχειρηματία με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία πήρε δραματική τροπή την Παρασκευή (23/6), όταν ο κ. Πριγκόζιν κατήγγειλε πως ο τακτικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του, καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες.

Στην Λευκορωσία κατέφυγε ο Πριγκόζιν μετά από τη συμφωνία για αμνηστία – Βαρύ το αποτύπωμα της ανταρσίας στον Πούτιν

Η Βάγκνερ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα εισβάλλοντας στην Ουκρανία πριν από 16 μήνες, ιδίως στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν χονδρικά έναν χρόνο.

Οι μισθοφόροι της ήταν συχνά αιχμή του δόρατος, με υποστήριξη από τον επαγγελματικό στρατό.

Μετά την επίθεση εναντίον των μισθοφόρων του, που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά πως εξαπολύθηκε από τον ρωσικό στρατό, ο επικεφαλής της «Βάγκνερ» διεμήνυσε πως θα έκανε «πορεία για τη δικαιοσύνη» ως τη Μόσχα, πως θα «τιμωρούσε» τους υπεύθυνους.

Χιλιάδες μισθοφόροι του είχαν διανύσει περίπου τη μισή διαδρομή, είχαν φθάσει στη Λίπετσκ το απόγευμα του Σαββάτου, προτού διαταχθούν να γυρίσουν πίσω.

Στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα, με χιλιάδες στρατιώτες να αναπτύσσονται και να ετοιμάζονται για μάχη.

Πλήγμα στον ισχύ του Πούτιν η προδοσία του Πριγκόζιν

Ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοινώθηκε πως όλα τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, αφού έλαβε τέλος η «ένοπλη ανταρσία».

Μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν το πρωί του Σαββάτου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «προδότη»: «ο πρόεδρος κάνει πολύ σοβαρό λάθος», αντέτεινε, «είμαστε πατριώτες».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ιδρυτής της Βάγκνερ, που φερόταν ως τώρα να είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου, τον αψήφησε ανοικτά.

Η Μόσχα δεν έχει δημοσιοποιήσει ως αυτό το στάδιο κανέναν επίσημο απολογισμό των θυμάτων της «ένοπλης στάσης» της Βάγκνερ.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες ιδίως για καταρρίψεις όχι λιγότερων από έξι ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με MANPADS (σ.σ. φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους) και αυτοκινούμενα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

—————

Ποιος είναι ο Πριγκόζιν που στασίασε κατά του Πούτιν – Από «σεφ» πολέμαρχος μισθοφόρων

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της «Wagner» η οποία έχει προχωρήσει σε εξέγερση στη Ρωσία, ήταν ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές του Βλαντίμιρ Πούτιν και στενός συνεργάτης του.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία είχε αναλάβει τις μάχες στην Μπαχμούτ, ωστόσο αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με την ηγεσία του ρωσικού στρατού σε σχέση με το πώς διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Η Δύση τον έχει κατηγορήσει για μια σειρά υποθέσεις, για τις οποίες εκείνος καυχιόταν, ενώ έχει υποστεί μια σειρά κυρώσεις από δυτικές κυβερνήσεις.

Είτε πρόκειται για ανάμιξη σε εκλογές ξένων χωρών, είτε για την οργάνωση μισθοφόρων «Wagner», τη διαβόητη παραστρατιωτική του οργάνωση, ο γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», δήλωνε ανοιχτά ότι είναι ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές του Κρεμλίνου.

Παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και έπειτα από χρόνια αρνήσεων, υπερηφανεύτηκε ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις εκλογικής χειραγώγησης.

«Είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη.

»Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε», είχε πει στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρίας του Concord.

Οι ΗΠΑ τον παρουσίαζαν ως διοργανωτή επιχειρήσεων επιρροής που πραγματοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, τις περισσότερες φορές για να υπονομεύσει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον έναντι αυτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Επιχειρήσεις σε Συρία και Αφρική

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε παραδεχτεί με κομπασμό ότι ίδρυσε το 2014 την παραστρατιωτική οργάνωση «Wagner», που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία όπως είχε κάνει και στη Συρία, αλλά και στην Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κρεμλίνου εκεί όπου το τελευταίο θέλει να ενεργήσει κρυφά.

«Αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίστηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, τους φτωχούς Αφρικανούς και τους Λατινοαμερικανούς, έγιναν στυλοβάτες της πατρίδας μας», έλεγε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Τον Οκτώβριο του 2022, με αυτό το διαφημιστικό μοτίβο, εγκατέστησε με τυμπανοκρουσίες σε ένα γυάλινο κτίριο στην Αγία Πετρούπολη την έδρα της «ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner».

Αυτό το πέρασμα από τη σκιά στο φως ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, να μιλά στους κρατούμενους ενός ρωσικού σωφρονιστικού ιδρύματος, προτρέποντάς τους να ενταχθούν στην «Wagner» και να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να λάβουν αμνηστία.

Έκτοτε παραδέχτηκε δημοσίως ότι η οργάνωσή του δρα σε πεδία μάχης της Ουκρανίας, ιδίως στην Μπαχμούτ.

Είχε κάνει εννέα χρόνια φυλακή επί ΕΣΣΔ

Τον κόσμο της φυλακής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν τον γνωρίζει καλά, αφού ο ίδιος πέρασε 9 χρόνια υπό κράτηση κατά τη σοβιετική εποχή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Αποφυλακίζεται το 1990, κατά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Με καταγωγή, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, δημιουργεί για πρώτη φορά μια επιτυχημένη επιχείρηση πώλησης hot dog.

Στη συνέχεια ξεκινά διάφορες δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς εστιατορίου στην Αγία Πετρούπολη, όπου δείπνησε ο νεαρός τότε Πούτιν, ο οποίος στη συνέχεια πέρασε από τις μυστικές υπηρεσίες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Πώς πήρε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν»

Μετά την αναρρίχηση του Πούτιν το 2000 στην προεδρία, μια εταιρία catering του Πριγκόζιν θα λειτουργήσει στο Κρεμλίνο.

Αυτό του χάρισε ακόμα το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» και τη φήμη ότι έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στις δημόσιες συμβάσεις που απέκτησε.

Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούσε επομένως για να ιδρύσει την «Wagner», έναν ιδιωτικό στρατό που αρχικά απαρτιζόταν από σκληροπυρηνικούς βετεράνους του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών.

Το 2018, ενώ αυτή η οργάνωση, που έχει ήδη γίνει αντιληπτή στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, θεωρείται ύποπτη ότι διεισδύει στην Αφρική, τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι που ερευνούν τις υποθέσεις της παραστρατιωτικής εταιρείας δολοφονούνται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ήδη βγει από την εφεδρεία το 2021 για να επιτεθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι, τότε νούμερο ένα εχθρό του Βλαντιμίρ Πούτιν και πολέμιο της διαφθοράς, ο οποίος είχε ισχυριστεί σε μια από τις πολύ δημοφιλείς έρευνές του σε βίντεο μεταξύ των Ρώσων νέων ότι ένας εργολάβος της Concord διένειμε χαλασμένο φαγητό σε σχολεία.

Tribune, Reuters

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/6/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA