Φράγμα Νόβα Καχόβκα: Κατεστραμμένες ζωές και σπίτια, χιλιάδες σε κίνδυνο λόγω των πλημμυρών

Η ζημία από την καταστροφή του φράγματος είναι αδύνατον ακόμη να υπολογιστεί. Η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει, οι εκκενώσεις συνεχίζονται, οι αλληλοκατηγορίες φουντώνουν.

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου μετά την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ προειδοποιώντας για ”σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες”.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του Οργανισμού, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει σαφές μόνο τις επόμενες ημέρες ενώ από χθες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει πόλεις και χωριά που πλημμύρισαν ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη των υδάτων μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται από χθες το πρωί και το έπραξαν και κατά την συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ. Ο ουκρανός πρέσβης, Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε ”βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής” και προκάλεσε ”τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες”, μιλώντας για ”οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία” και ”ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών”.

Ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για ”εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο”, για ”έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια”, για ”αδιανόητο έγκλημα”.

HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/6/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA