/

Νέα από το Γραφείο του Βουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης κ. Καππάτου

Πολυθέσια ταξί και σε Κεφαλονιά-Ιθάκη – Νέες αποφάσεις αποζημιώσεων «Ιανού»

Σήμερα συναντήθηκα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Μετέφερα το αίτημα των ιδιοκτητών ταξί του τόπου μας, καθώς συζητήσαμε την ένταξη των Ιονίων Νήσων στο καθεστώς αντικατάστασης ταξί με νέα πολυθέσια οχήματα (6θεσια-9θεσια).  Συμφωνήσαμε η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, μαζί με τα Ιόνια Νησιά, να ενταχθούν στο νέο μέτρο για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα νησιά μας.

Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται ένα αίτημα των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, αλλά και των φορέων του τουρισμού, καθώς βελτιώνονται οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επισκεπτών μας, ιδιαίτερα των οικογενειών. Ευχαριστώ τον κ. Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκριση.

Στη συνέχεια συναντήθηκα με τον κ. Στέφανο Λέκκα, Διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη. Με τον κ. Λέκκα συζητήσαμε δύο θέματα.

Πρώτον, τη λήξη της διαβούλευσης, χθες 21 Μαρτίου, με τις τοπικές υπηρεσίες για την περιβαλλοντική μελέτη του δρόμου Αργοστόλι-Πόρος, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Με την αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 53.000.000 ευρώ.

Δεύτερον, την επεξεργασία των αιτήσεων για τις εναπομείνασες αποζημιώσεις οικιών και επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Ιανός». Ανακοινώθηκαν νέοι δικαιούχοι και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν περισσότεροι, για ποσό που αντιστοιχεί σε επιπλέον 1.500.000 ευρώ περίπου. Με αυτό το ποσό οι συνολικές πληρωμές θα ξεπεράσουν τα 56.000.000 ευρώ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Αντιλέγων της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας σε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος

Χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει ως «ιδιωτικοποίηση» του νερού στη χώρα μας, τα άρθρα που αφορούν τη δημιουργία της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Ως αντιλέγων από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησα τους λόγους για τους οποίους η ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, το νομοσχέδιο αποτελεί τον πρώτο νόμο του κράτους που καταγράφει συγκεκριμένα ποιοι μπορούν είναι οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος στην Ελλάδα και καλύπτει ένα κενό στη νομοθεσία. Στο νομοσχέδιο (άρθρο 3, παράγραφος 2) αναφέρονται ονομαστικά ως «πάροχοι» οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους Δήμους οι ΔΕΥΑ. Το νομοσχέδιο διασφαλίζει δηλαδή το δημόσιο χαρακτήρα των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.

Δεύτερον, οι συγκεκριμένες αποφάσεις (190/2022, 191/2022) του ΣτΕ έκριναν αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στην ΕΕΣΥΠ (το λεγόμενο Υπερταμείο) κάτι που είχε επιχειρηθεί με τον Νόμο 4389/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την υποθήκευση όλης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του ορίζει ότι το κράτος οφείλει να ασκεί τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ γιατί οι συνθήκες παροχής των υπηρεσιών της είναι μονοπωλιακές και γιατί τα δίκτυά της είναι τα μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στην ιδιοκτησία της. Άρα είναι συνταγματικά επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ από το κράτος και μέσω της μετοχικής της σύνθεσης.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ δε ρυθμίζει σε κανένα άρθρο του το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παρόχων υπηρεσιών ύδατος. Ούτε ασχολείται με τη μετοχική τους σύνθεση. Το νομοσχέδιο ασχολείται με την εποπτεία των παρόχων. Επιπλέον, οι ίδιες οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχονται ρητά το θεμιτό της δημιουργίας Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής για τα ύδατα, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας σχετικά με την δημιουργία της.

Τρίτον, το νομοσχέδιο σε κανένα άρθρο του δεν προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα αποφασίζει για την τιμολογιακή πολιτική. Η νέα ρυθμιστική αρχή έχει καθαρά εποπτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Οι κανονιστικές αρμοδιότητες για την κοστολόγηση του νερού παραμένουν αρμοδιότητα των Υπουργών και για το σκοπό αυτό εκδίδουν Κοινή Υπουργική Απόφαση (άρθρο 34, παράγραφος 6). Επομένως το κράτος βάζει τους κανόνες. Η νέα ανεξάρτητη αρχή θα εξασφαλίζει ότι αυτοί οι κανόνες τηρούνται.

Τέταρτον, με το νομοσχέδιο έχουμε σαφή διάκριση ελεγκτή και ελεγχόμενου, κάτι που υπηρετεί και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τα δικαιώματα των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να απευθυνθούν σε ανεξάρτητη αρχή σε περίπτωση που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Ο έλεγχος από μια ρυθμιστική αρχή είναι επιβεβλημένος για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για την ποιότητα του πόσιμου νερού, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Επομένως, η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική και δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που είναι:

•           Αν ελέγχεται η σχέση ανταποδοτικότητας στην ύδρευση

•           Αν ελέγχεται η σχέση παραγωγής και κατανάλωσης

•           Αν ελέγχεται η σπατάλη του φυσικού πόρου στην άρδευση

•           Αν ελέγχεται η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε

•           Αν οι πολίτες πληρώνουν τα αντίστοιχα με τα κόστη παραγωγής

Το νομοσχέδιο με σεβασμό στο Σύνταγμα δίνει λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Διατηρώντας τον εξουσιαστικό και κανονιστικό ρόλο του κράτους και στην κυριότητα των υποδομών και στην τιμολόγηση του νερού.

Βίντεο και κείμενο της ομιλίας: https://bit.ly/3n7q2pi

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Νερό στο Πυργί, νερό στη Σάμη!

Ένας μεγάλος αγώνας δεκαετιών δικαιώνεται για την περιοχή της Σάμης. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, επισημοποιήθηκε με 3.000.000€ η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου:

«Ύδρευση Πυργίου-Ζερβάτων και Προμήθεια συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού δικτύου ύδρευσης Δήμου Σάμης»

Με το έργο κατασκευάζεται νέο υδραγωγείο που θα εξασφαλίζει νερό από τη λίμνη Άβυθο προς το Πυργί και ως την Κοινότητα Γριζάτων. Επίσης χρηματοδοτείται σύστημα τηλε-ελέγχου για τη μείωση των διαρροών και τη σύγχρονη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης.

Πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας στο Πυργί και στον κάμπο της Σάμης και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή.

Το έργο αποτελεί μέρος μιας τετραετία μεγάλων χρηματοδοτήσεων στα χωριά της Κεφαλονιάς, καθώς στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας να μην αφορά μόνο τις τουριστικές περιοχές, αλλά εξίσου την ύπαιθρο και την ορεινή Κεφαλονιά.

Παράδειγμα είναι τα 11.000.000€ για 55 νέους αγροτικούς δρόμους 75 χιλιομέτρων σε 40 χωριά της Κεφαλονιάς, καθώς και σειρά σημαντικών έργων ύδρευσης (Ομαλά, Παλική, Έρισος, Λειβαθώς).

Συγχαρητήρια στα Τοπικά Συμβούλια, στον Πρόεδρο κ. Γεράσιμο Παπαδάτο και τους πολίτες του Πυργίου που εξέφραζαν τη διαρκή αγωνία τους για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Σάμης κ. Μάκη Μονιά, στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Σπύρο Σπαθή και σε όλο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης για τη μεγάλη επιτυχία τους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, καθώς ο Δήμος Σάμης ως νεοσύστατος και με τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές έχει ανάγκη στήριξης με αναπτυξιακά έργα.

Κάθε εβδομάδα χρηματοδοτούνται νέα έργα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αναπτυξιακή δυναμική και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των νησιών μας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών. Αυτή την πορεία αξίζει να την συνεχίσουμε για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/3/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA