Ο Ιωάννης Καποδίστριας, λοιπόν, απευθυνόμενος -εξ Αιγίνης- δια πρώτη φοράν προς τον ευλογημένον ελληνικόν λαό, το 1828. εξέφρασε μία βεβαιότητα και συγχρόνως ευχήν, “ει ο Θεός μεθ’ ήμων ουδείς καθ’ υμών”», είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος έφτασε ένα τέταρτο πριν τις 12 το μεσημέρι στο αεροδρόμιου του νησιού, και πρόσθεσε:
«Ερχόμενοι εκ Κωνσταντινουπόλεως, την φορτισμένη με ιστορία, ρωμέικη παράδοση και διαυγή μνήμην, αλλά πρωτίστως με βιωματικήν πίστην, ως εκείνην του Καποδίστρια, σας κομίζομεν, αντί παντός άλλου χαιρετιστήριου λόγου, το μήνυμα ότι η μόνη βεβιωμένη και επιβεβαιωμένη αλήθεια, είναι αυτή πραγματικότης, ότι εάν ο Θεός είναι μαζί μας ουδείς ημπορεί να είναι αντίθετος μας».
Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε συγκινητική τη στιγμή της άφιξής του στην Κέρκυρα, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που γειτονεύει με τον αλβανικό και ιταλικό κόσμο, και αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στον Ιωάννη Καποδίστρια. «Σας μεταφέρουμε το μήνυμα και τη βεβαιότητα της ιστορίας, όπως την εδίδαξεν στον απανταχού ελληνισμό ο Ιωάννης Καποδίστριας, τον οποίον ανέδειξε εις δυσκόλους στιγμάς η νήσος σας και ο οποίος υπήρξε σωτήρ αυτής και ευεργέτης: “Ει περικυκλούμενος και πολεμούμενος ο λαός αυτός, εξ ενός μέρους από φοβερά στρατόπεδα, ωθούμενος συχνάκις έως του χείλους της αβύσσου, ο λαός ούτος υπάρχει ακόμη” και προσθέτομεν και θα υπάρχει διότι έχει τον Θεό μαζί του, διότι είναι λαός αρετής και έχει αναφέρετον και σκληρόν όπλον την Ορθόδοξον πίστην και την πατρογονική ευσέβεια».
Στην Κέρκυρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ζωτική, όχι μόνον για την Ορθοδοξία αλλά και για την «οικουμένη ολόκληρον» και ολοκληρώνοντας τον «αγαπητικό» χαιρετισμό του προς τους Κερκυραίους, τους Επτανήσιους, τους Έλληνες, αλλά και τους γειτονικούς λαούς, Αλβανούς και Ιταλούς, έστειλε μήνυμα για πνεύμα «οικουμενικής συμφιλιώσεως, καταλαγής και συνεργασίας».
Φτάνοντας στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έστειλε “αδελφικό χαιρετισμό” στην Εκκλησία της Ελλάδος:
«Θέτοντας τον πόδα επί του κανονικού εδάφους της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, θυγατρός ποτέ και νυν αδελφής και συνοδοιπόρου εν Χριστώ, απευθύνομεν, αρχικά οφειλετικώς και λίαν ευχαρίστως, τον εγκάρδιον αδελφικό χαιρετισμό και ασπασμό αγάπης και τιμής προς τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον, πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήτα και προς εν έκαστον των σεβασμίων μελών αυτής».
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας για την πρόσκληση να έρθει στο νησί των Φαιάκων και ευχήθηκε «διαρκή υγεία, άνωθεν ενίσχυση και τον φωτισμόν, ώστε να δύνανται απρόσκοπτως να εκπληρώνουν και κατά την παρούσα δυσχερή περίοδο τα ποιμαντορικά και τα διοικητικά των καθήκοντα προς τον ευσεβή ελληνικό λαό».
«Με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός της αγάπης, της ειρήνης και της ευδοκίας είναι μαζί μας, με το γένος μας, με την Ελλάδα, με την Κέρκυρα, με την Επτάνησο, σας εκφράζομε τις ευχαριστίες μας για την θερμή υποδοχή που επιφυλάσσετε στον Πατριάρχη του Γένους, ο οποίος σας αγκαλιάζει αυτήν την στιγμή με το βλέμμα του και με την στοργή του».
Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κέρκυρα ήταν λαμπρή. Με τις καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα, έγινε λίγο μετά το μεσημέρι η επίσημη υποδοχή από τον δήμαρχο της Κέρκυρας, στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων, του ιερού κλήρου και φιλαρμονικών. Αμέσως μετά, ο κ. Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου προσκύνησε το σεπτό σκήνωμα του πολιούχου της Κέρκυρας.
Πηγή: Το Έθνος
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.12.2014, Μ. Ιγνατίου