«Σημαντικές προσδοκίες» γεννούν οι έρευνες για φυσικό αέριο στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» όπως έκαναν γνωστό κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο εκδήλωσης για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων που έλαβε χώρα χθες το βράδυ.
Αν και ακόμα είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δυο παραχωρήσεις, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο (που εκτιμήθηκε πρόσφατα στα 30 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας) για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Το χρονοδιάγραμμα
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, επισημάνθηκε ότι οι δισδιάστατες ολοκληρώνονται προς το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό βρίσκεται ακόμα το θέμα της διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε συνέχεια των 2D.
Σε κάθε περίπτωση, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του 2025.
Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από to πέρας των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ιδίως εάν ληφθεί στην υπόψη ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.
Όσον αφορά στο ενδιαφέρον ξένων πετρελαϊκών ομίλων για είσοδο στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών».
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό ότι η αμερικανική Chevron βρίσκεται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) με αντικείμενο την πιθανή είσοδό της στα σχήματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Εξελίξεις και στο οικόπεδο Ιωαννίνων
Την ίδια στιγμή, εξελίξεις καταγράφονται και στο χερσαίο οικόπεδο Ιωαννίνων, όπου τις έρευνες διεξάγει η Energean.
Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1».
Στο πλαίσιο δε της τοποθέτησής του στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τη γεώτρηση θα ληφθεί σύντομα, με δεδομένο ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε καθορίσει η ΕΔΕΥΕΠ σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους κάνει λόγο για «drill or drop» έως τον Ιούνιο.
Νέα εταιρική ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε ότι η εταιρεία θα χτίσει γέφυρες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση, τηρώντας παράλληλα την υποχρέωσή της για αξιοποίηση του εθνικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον.
Τόνισε επίσης ότι η νέα ταυτότητα και το λογότυπο της ΕΔΕΥΕΠ (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά χθες) αποτυπώνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας πέρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, δηλαδή σε κλάδους όπου μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες και προωθούν τον στόχο για μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας υπογράμμισε ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ολοκληρώθηκαν 7 σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα, επίδοση που είναι υψηλή ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα.
Τα προηγούμενα δέκα χρόνια είχαν μόλις δύο, κάτι που είναι προφανώς ενδεικτικό της τεράστιας επιτάχυνσης στο ερευνητικό πρόγραμμα.
Πηγή: energymag.gr
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA