/

Ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία είχε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη για την Ενεργειακή Κρίση

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη «Η Ενεργειακή Κρίση στην Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή δημοκρατία και την αυτοδύναμη Κεφαλλονιά του 2030. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Λούκα Κατσέλη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Υπουργός, ο Παύλος Γερουλάνος, Γραμματέας Τομέα Τουρισμού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τέως Υπουργός, ο Αναστάσιος Γερμενής Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής και Ακαδημαϊκός, ο Νικόλας Φαραντούρης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός Κεφαλλονίτης δημοσιογράφος Ανδρέας Κωσταντάτος.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην Agenta 2023 και στο εθνικό στοίχημα για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, και ειδικά της Κεφαλλονιάς. Η βιώσιμη ανάπτυξη για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει «στροφή» στις παραγωγικές επενδύσεις, με καινοτόμες ιδέες και σχέδια. Ειδικά για την Κεφαλλονιά είναι, μεταξύ των άλλων, αναγκαίο ο τομέας του τουρισμού να «συνεργασθεί» με τις Αγροδιαγροφικές Δραστηριότητες, την Προστασία του Περιβάλλοντος, την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου.

Στο πρόβλημα της ενεργειακής και οικονομικής ανεξαρτησίας του τόπου μας και στην πραγμάτωση του εκδημοκρατισμού της Ενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Γερουλάνος κι έδωσε σαφέστατα παραδείγματα που άξονα έχουν την ενεργειακή επάρκεια καθώς κάθε ένας πολίτης να μπορεί να παράγει την ενέργεια που ο ίδιος καταναλώνει. Όμως επιβάλλεται η πολιτική γραμμή της κάθε κυβέρνησης να είναι στραμμένη προς αυτόν τον τομέα και όχι προς την εξυπηρέτηση των 3-4 μεγαλοπαραγωγών ενέργειας, γεγονός που συμβαίνει με την τωρινή κυβέρνηση.

Ο κ. Γερμενής αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της δημόσιας υγείας στην Κεφαλλονιά –κι όχι μόνον-. Η δημόσια υγεία δεν παραμένει δημόσια κι ούτε υπηρετεί τον πολίτη, καθώς καταδεικνύει, το τελευταίο νομοσχέδιο που «πέρασε» στη Βουλή, εν μέσω σκανδάλων! Έφερε αρκετά παραδείγματα για το πώς μπορεί να «αναπνεύσουν» τα δημόσια νοσοκομεία ανάμεσα στα οποία (παραδείγματα) τόνισε τα βάρη με τα οποία φορτώνεται το σύστημα από τις προκαθορισμένες καισαρικές, αλλά και την αναγκαιότητα της εφαρμογής της τηλεϊατρικής. Τοποθετήθηκε επίσης και σε ζητήματα του πλούσιου τοπικού μας πολιτισμού, τον οποίο έθεσε ως αναγκαιότητα για το βιώσιμο αύριο της Κεφαλλονιάς.  

Ο κ. Φαραντούρης ανέπτυξε τη δυνατότητα της Κεφαλλονιάς να γίνει νησί – πρότυπο ανάπτυξης. Με στόχο αυτόν, συγκροτήθηκε άτυπη ομάδα από επιστήμονες συμπατριώτες μας που θα προσφέρουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους για να κατορθωθεί να γίνει το νησί μας μοντέλο πρότυπης ανάπτυξης σε κάθε τομέα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου κ. Νίκος Βαλλιανάτος, οι Αντιδήμαρχοι Αργοστολίου κ.κ. Σπύρος Σαμούρης, Διονύσης Μινέτος και Σπύρος Πεφάνης, ο επίτιμος πρόξενος κ. Βίκτορας Ρουχωτάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος και Σπύρος Γαλιατσάτος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Σάμης κ.κ. Στέλιος Σπαθής και Σπύρος Σπαθής. Γεγονός είναι πως το Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος” όπου έγινε η εν λόγω εκδήλωση είχε μεγάλο χρονικό διάστημα να υποδεχθεί τόσον κόσμο και το κυριότερο, η παρουσίαση αυτή είχε … δυναμισμό, έτσι όπως επιθυμείται από όλους μας να γίνει το νησί μας.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/1/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA