Διπλωματικές πηγές: Ζωτικής σημασίας ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδα-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

«Παρακολουθείται στενά» το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης για εκμετάλλευση λιβυκών ενεργειακών πηγών.

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως συμπληρώνεται, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας και ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Λιβύη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας: Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «σύμφωνα με οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», τη χώρα επισκέπτονται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εμπορίου, Μεχμέτ Μους, ο Φαχρεντίν Αλτούν διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και το θέμα των εκλογών, οι διμερείς σχέσεις, περιλαμβανομένης της συνεργασίας στη στρατιωτική εκπαίδευση, και «απόψεις σε περιφερειακά ζητήματα».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναφορές και φημολογίες κάνουν λόγο για υπογραφή συμφωνίας μίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ σε τουρκικές εταιρείες για έρευνες για πετρέλαιο και αέριο. Υπενθυμίζεται πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς αγνοεί την παρουσία ελληνικών νησιών (μεταξύ των οποίων η Κρήτη, το Καστελλόριζο και η Ρόδος) μεταξύ των ακτών Τουρκίας και Λιβύης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους, καθώς και τον Μοχάμεντ αλ Μένφι, πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου, και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας της Τρίπολης. Όπως αναφέρεται, είναι να συζητηθεί και η οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, ενώ τουρκικές διπλωματικές πηγές έλεγαν πως ένα από τα κορυφαία θέματα ήταν η ενότητα όλων των σχετικών θεσμών ως προς ένα σχέδιο για τη σταθερότητα στη Λιβύη και τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

Ο Τσαβούσογλου αναμένεται να έχει κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα Μανγκούς, μετά από διμερή συνάντηση. Μετά τις επαφές στην Τρίπολη, η τουρκική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.

HuffPOSt

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/10/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA