Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα πρόβατα και λιγότερο στις γίδες, ενώ σημαντικοί φορείς της νόσου είναι τα βοοειδή. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα του γένους cullicoides (μικρά κουνούπια, σκνίπες) και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Τα ζώα εμφανίζουν κυρίως έκκριμα από τη μύτη και σιελόρροια, συχνά με αφρό στο στόμα. Χαρακτηριστικό είναι το πρήξιμο γύρω από το στόμα, στα χείλη και κάποιες φορές στον λαιμό. Το σημείο ανάμεσα στη μύτη και το στόμα είναι ερεθισμένο και μπορεί να έχει κοκκινίλες ή μικρές πληγές. Ο βλεννογόνος στο στόμα σκουραίνει και γίνεται ως και μπλε.
Βασικό σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός (πάνω από 40ο C) που διαρκεί αρκετές ημέρες. και καταπονεί τα ζώα. Ακόμα ο ιός προσβάλει τους μυς με αποτέλεσμα την δυσκολία στο περπάτημα. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες. Κάποια από τα άρρωστα πεθαίνουν, κυρίως από επιμολύνσεις (πνευμονία). Καθώς αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλά έγκυα ζώα θα υπάρξουν αποβολές ή ευαίσθητα και καχεκτικά αρνιά.
Θεραπεία της νόσου δεν υπάρχει. Κάποια ζώα επανέρχονται όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος της νόσου. Η χορήγηση αντιβίωσης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων γίνεται για την αποφυγή επιμολύνσεων και για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Η πρόληψη γίνεται με προσπάθεια αποφυγής του τσιμπήματος της σκνίπας με εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα φάρμακα, με μείωση των εστιών συγκέντρωσης των σκνιπών (συγκεντρώσεις νερού, σκουπίδια κ.α.) και περιορισμό των μετακινήσεων των κοπαδιών. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να παραλαμβάνουν ζώα από ελεγχόμενες εκτροφές και μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό.
Η νόσος είναι υποχρεωτικής δήλωσης. Οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα ή έχουν υποψία της νόσου στο κοπάδι τους πρέπει να ενημερώσουν το τμήμα Κτηνιατρικής ώστε να γίνει εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η καταγραφή των εστιών θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του νοσήματος και στη διεκδίκηση πιθανών αποζημιώσεων. Τέλος η επιβεβαίωση της νόσου από την Κτηνιατρική υπηρεσία είναι αναγκαία για την δικαιολόγηση των απωλειών στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στοιχεία επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλληνίας
Διεύθυνση: Σουηδίας 11, 28100 Αργοστόλι
Τηλέφωνα: 26710227932671022793 , 26710226892671022689
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.10.2014