Γκουτέρες – Λαβρόφ: Παράπονα και υποσχέσεις. Πιθανά προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία. Κλίμα ανησυχίας και απογοήτευση Πούτιν (μέρος δέκατο όγδοο)

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις

Με… παράπονα και υποσχέσεις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή της Δύσης στη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η εμπλοκή της χρησιμοποιήθηκε «ως βάση για τον περιορισμό, τον έλεγχο και την επιδείνωση της κατάστασης της Ρωσίας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το BBC, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης για την τρέχουσα σύγκρουση την «παραβίαση» της Δύσης στον «γεωπολιτικό χώρο» της Ρωσίας, παραμερίζοντας τη ρωσική επιρροή στην Ουκρανία.

Επανέλαβε τον τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου για τους κατοίκους του Ντονμπάς, ότι χρειάζονταν την απελευθέρωση από τους «Ναζί».

Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων.

«Ειλικρινείς συζητήσεις με τον Λαβρόφ»

«Ειλικρινείς» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συζητήσεις με τον ρώσο ΥΠΕΞ ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ επανέλαβε την άποψη του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος ήταν παραβίαση της ακεραιότητας του εδάφους της Ουκρανίας και κατά του καταστατικού του ΟΗΕ.

Παράλληλα, είπε ότι παρά τη διαφορά στη θέση σχετικά με την αιτία του πολέμου, ήταν προς το συμφέρον όλων να τερματιστούν οι εχθροπραξίες και ζήτησε ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων.

Τέλος, ο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τη δήλωσή του κάνοντας έκκληση για σεβασμό των διεθνών νόμων και επιστροφή στη συνεργασία προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των επιδημιών.

Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε ένα συντονισμένο έργο του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η «ασφαλής αποχώρηση των αμάχων που θέλουν να εγκαταλείψουν» το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και την πόλη της Μαριούπολης «προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν».

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον Γκουτέρες στην Μόσχα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Γκουτέρες και του Πούτιν «τονίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις επαφές μας με τα Ηνωμένα Έθνη».

Πούτιν: Η Μαριούπολη έχει απελευθερωθεί

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε και σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

    «Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Απελπιστική η κατάσταση στην Μαριούπολη

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Μαριούπολη έκανε λόγο ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι Βαντίμ Μποϊτσένκο και επανέλαβε ότι περίπου 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν πεθάνει από την αρχή της εισβολής.

«Η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», είπε. «Το εχθρικό πυροβολικό βομβαρδίζει το οχυρό μας Azovstal», το εργοστάσιο χάλυβα όπου κρύβονται Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες.

«Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μέσα. Απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να ξεκινήσει η εκκένωση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μποϊτσένκο. «Ο κόσμος ξεμένει από φαγητό, δεν υπάρχει σχεδόν πόσιμο νερό. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στην πόλη

Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε ακόμα ότι ένας τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη. Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν ομαδικό τάφο στο χωριό Στάρι Κριμ, σύμφωνα με το κανάλι Telegram των αρχών της πόλης.

Οι εικόνες έδειχναν ανασκαμμένες τάφρους στο έδαφος του νεκροταφείου της Παλαιάς Κριμαίας, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Εμφανίστηκαν στις 24 Μαρτίου, μετά την κατάληψη του χωριού από τους Ρώσους, και είχαν μήκος περίπου 60 με 70 μέτρα, είπε το συμβούλιο. Μέχρι τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με νέες εικόνες, μέρος των τάφρων είχε καλυφθεί, είπε το συμβούλιο, και η περιοχή ταφής είχε μεγαλώσει.

«Νέες τάφροι καταγράφηκαν στις 24 Απριλίου. Το μήκος του ομαδικού τάφου έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 200 μέτρα», ανέφερε.

Ο Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπλέκουν τον τοπικό πληθυσμό σε μαζικές ταφές με αντάλλαγμα φαγητό. Καθώς δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι αναγκάζονται να το κάνουν, πρόσθεσε.

Φόβοι για προβοκάτσια στην Υπερδνειστερία προς αιτιολόγηση μιας ρωσικής εισβολής

Συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας μετά τις περίεργες εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή. Στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στην Υπερδνειστερία.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα, καθώς τις τελευταίες ώρες δημιουργείται ένα κλίμα που ευνοεί την επέκταση στον φιλορωσικό θύλακα των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Παράλληλα,οι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα.

Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο Πούτιν πετυχαίνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε στην Ουκρανία

Η εισβολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδίωκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Οσο περισσότερο ο στρατός της Ουκρανίας αντιστέκεται στους Ρώσους εισβολείς, τόσο περισσότερο καρπώνεται τα πλεονεκτήματα των όπλων και της εκπαίδευσης από τη Δύση – ακριβώς αυτό που ήθελε να αποτρέψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινώντας αυτόν τον πόλεμο.

Ο κατάλογος των όπλων που ρέουν προς την Ουκρανία είναι μακρύς και μεγαλώνει. Περιλαμβάνει νέα αμερικανικά drones πεδίου μάχης, τα πιο σύγχρονα όπλα του αμερικανικού και καναδικού πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα από τη Νορβηγία, τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους κατά πλοίων από τη Βρετανία και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger από τις ΗΠΑ, τη Δανία και άλλες χώρες.

Εάν η Ουκρανία καταφέρει να αποκρούσει τους Ρώσους, το συσσωρευμένο οπλοστάσιο από τη Δύση θα μπορούσε να έχει μεταμορφωτικό αποτέλεσμα σε μια χώρα που, όπως και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, βασιζόταν κυρίως σε όπλα και εξοπλισμό από τη σοβιετική εποχή.

Αλλά η διατήρηση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Είναι δαπανηρή και, για ορισμένες προμηθεύτριες χώρες, πολιτικά επικίνδυνο. Επίσης, τα όπλα αυτά αφαιρούνται από τα δυτικά αποθέματα, που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αναπληρωθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, συγκάλεσε συνάντηση την Τρίτη στην αεροπορική βάση Ράμστεϊν της Γερμανίας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε να συνεχιστεί αυτή η τροφοδότηση οπλισμού στην Ουκρανία, τώρα και μακροπρόθεσμα.

Ο στόχος, είπε ο Οστιν, δεν είναι απλώς να υποστηρίξει τις ουκρανικές άμυνες, αλλά να τις βοηθήσει να επικρατήσουν έναντι μιας μεγαλύτερης δύναμης εισβολής.

«Πιστεύουμε ότι μπορούν να κερδίσουν εάν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τη σωστή υποστήριξη», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας από την Πολωνία τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στο Κίεβο με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά την οποία συζητήθηκαν οι στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Παρά τις πρώιμες αποτυχίες του, ωστόσο, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα που θα δοκιμαστούν στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα μάχης και δύναμη πυρός, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δυσκολεύονται να περάσουν εγκαίρως όπλα πυροβολικού και άλλο βαρύ οπλισμό σε εκείνη την περιοχή.

Με την έκβαση του πολέμου αμφίβολη μετά από δύο μήνες μάχης, το αμερικανικό Πεντάγωνο παρέχει 90 από τα πιο σύγχρονα οβιδοβόλα του στρατού των ΗΠΑ, μαζί με 183.000 βλήματα πυροβολικού και άλλα εξελιγμένα όπλα, που θα μπορούσαν να δώσουν στους Ουκρανούς ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις επικείμενες μάχες. Οι ΗΠΑ οργανώνουν, επίσης, περισσότερη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς σε βασικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και οπλισμένων drones.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, οι Οστιν και Μπλίνκεν ανακοίνωσαν 713 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία και 15 ακόμη συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη. Περίπου 322 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το Κίεβο, εν μέρει για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει πιο προηγμένα όπλα και συστήματα αεράμυνας. Το υπόλοιπο ποσό θα μοιραστεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και άλλων εθνών που παρείχαν στην Ουκρανία κρίσιμες στρατιωτικές προμήθειες από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.

Αυτή η χρηματοδότηση είναι διαφορετική από την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Δεν πρόκειται για δωρεά όπλων και εξοπλισμού από τα αποθέματα του Πενταγώνου, αλλά για μετρητά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες για να αγοράσουν προμήθειες που μπορεί να χρειαστούν.

Οι Ουκρανοί λένε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, μαχητικών αεροσκαφών, τανκς και συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων.

Ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ που ηγήθηκε του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη από το 2013 έως το 2016, λέει ότι η σύντομη περίληψη του τι θέλει ο Πούτιν στην Ουκρανία είναι: «Εξω τα όπλα, οπισθοχώρηση του ΝΑΤΟ και καθόλου Αμερική».

Και προσθέτει: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πούτιν παίρνει ακριβώς αυτό που δεν ήθελε: περισσότερα όπλα, περισσότερο το ΝΑΤΟ και περισσότερη Αμερική στην Ευρώπη».

Η πολυπλοκότητα της διατήρησης της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία, είναι μια υπενθύμιση του τι διακυβεύεται. Ο Πούτιν είπε πριν από την έναρξη της εισβολής ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτό που έβλεπε ως μια δυτική προσπάθεια να γίνει η Ουκρανία de facto μέλος του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον της Ουκρανίας να εκδυτικοποιηθεί και να παραμείνει εκτός ρωσικής τροχιάς οφείλεται σε «εξωτερικές δυνάμεις», όπως η πίεση των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν απαίτησε από την Ουκρανία να παραιτηθεί από την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και πέρα ​​από αυτό επέμεινε να γυρίσει το ρολόι πίσω στο 1997, προτού το ΝΑΤΟ αρχίσει να προσθέτει στις τάξεις του πρώην σοβιετικά και συμμαχικά έθνη της Σοβιετικής Ενωσης.

Η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μικρή, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην πραγματικότητα έφερε το ΝΑΤΟ πιο κοντά στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC, ΗuffPost, Associated Press, Reuters, IN

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA