Η κ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο πρέπει να γίνει «το πρώτο βήμα με βάση την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Σε παλαιότερες ενημερώσεις, στις οποίες συμμετείχε και το «Εθνος της Κυριακής», είχε γίνει με σαφήνεια γνωστό πως η γενική διευθύντρια θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα συνεργάτες της υπογράμμιζαν πως το «κούρεμα» πρέπει να περιλαμβάνει και το χρέος που κατέχουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες της ζώνης του Ευρώ.
Πάντως, το «ΕτΚ» πληροφορήθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων έχει ΗΔΗ ξεκινήσει ανεπίσημα και υπό καθεστώς πλήρους εχεμύθειας και συμφωνήθηκε αφού πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στο Παρίσι και η αξιολόγηση στην Αθήνα, και με βάση τα νέα δεδομένα, να γίνει ειδική συνάντηση στην Ευρώπη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι πανέτοιμο για τη συζήτηση αυτή, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους –όπως προέκυψε από τις πρώτες συζητήσεις- οι οποίοι «σέρνουν τα πόδια τους», αν και δεν έδειξαν διάθεση να μεταθέσουν ξανά το θέμα, όπως έχουν πράξει τρεις φορές μέχρι τώρα. Η κ. Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος της Τζέρι Ράις και ο Πολ Τόμσεν, έχουν τονίσει επανειλημμένα την υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα.
Ενας αξιωματούχος στο ΔΝΤ, από τον οποίο ζητήθηκε να αναλύσει τα λεγόμενα της γενικής διευθύντριας με βάση την εμπειρία του, τόνισε στο «ΕτΚ» ότι η δήλωσή της αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι απόψεις της δεν έχουν αλλάξει και συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. «Στην ουσία», είπε, «στέλλει μήνυμα (στην Ευρώπη) και διαμηνύει πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάλυσης της βιωσιμότητας, η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».
«Προς το παρόν», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, «δεν θα εκφέρω κρίση για το αν ή όχι η ελάφρυνση του χρέους είναι ή δεν είναι απαραίτητη ή τι μορφή θα λάβει η ευρωπαϊκή στήριξη. Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί για να δούμε τι μπορούμε να περιμένουμε και πως θα προχωρήσουμε μπροστά. Το 4%, που περιέχεται στο Πρόγραμμα, σε μια αυξανόμενη βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρωτογενές πλεόνασμα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη «σύναξη των Παρισίων», έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου, στα γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που βρίσκονται στη διεύθυνση 64-66, Avenue d’lena, στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι στόχοι των δύο πλευρών δεν απέχουν, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών αποφεύγουν να δώσουν μεγάλη σημασία στην τριήμερη συνάντηση, η οποία φαίνεται να θεωρούν ότι τους επιβλήθηκε. Είναι γεγονός ότι διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τη διαρροή και πιστεύεται ότι επί τούτου παραπλάνησαν τους δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα. Η πλευρά του ΔΝΤ ήταν πιο δεκτική για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Παρίσι, μακριά από δημοσιογράφους, διαδηλώσεις και ενδεχόμενες απειλές εναντίον των εκπροσώπων των δανειστών.
Πηγή η οποία θα συμμετέχει στις συζητήσεις εξήγησε στο «ΕτΚ» τα ακόλουθα:
Οι πλευρές θα διερευνήσουν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης «χωρίς καυγάδες, φωνές και πρωτοσέλιδα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι δανειστές και οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στη συντόμευση της διαδικασίας της επιθεώρησης και της αξιολόγησης και ειδικά η Αθήνα πιστεύει ότι πρέπει να συντομευθεί ο χρόνος παραμονής τους, αν και προτιμά να τερματιστούν οι επισκέψεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε τους πολιτικούς προϊσταμένους των επικεφαλής της Τρόικα ότι επιθυμεί να τερματιστεί το σκηνικό του «αποκλεισμένου κέντρου» (της Αθήνας) κάθε φορά που οι ομάδες της Τρόικα επισκέπτονται το υπουργείο Οικονομικών.
Από την πλευρά του Ταμείου, δικαιολογείται η μετακίνηση του τόπου των συναντήσεων στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή των στελεχών της. Ετσι, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ως απειλή εναντίον του κ. Τόμσεν και των συνεργατών του, την αναβίωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας.
Η πηγή εξήγησε στο «ΕτΚ» ότι οι συμμετέχοντες στη «σύναξη των Παρισίων» (χρησιμοποίησε τη λέξη retreat) θα συζητήσουν χωρίς πιέσεις (χρόνου και άλλες) όλα τα ζητήματα, από τα πιο απλά ως τα πλέον περίπλοκα. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να τερματιστεί η παλαιά τακτική των μέτρων και των περικοπών και η Τρόικα να δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη. «Θα έλεγα ότι οι ελληνικές αρχές δεν φέρουν την ευθύνη για την απουσία συζήτησης για την ανάπτυξη», τόνισε η πηγή και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να πιέζουν για νέα μέτρα, τα οποία και απέκλεισε η ελληνική πλευρά.
Η πηγή είπε στο «ΕτΚ», ότι οι πλευρές, ειδικά η Αθήνα και το ΔΝΤ, «βλέπουν» τη συνάντηση στο Παρίσι ως «μία συζήτηση υψηλού επιπέδου». Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν τα προβλήματα και να κάνουν μία αξιολόγηση για τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Διαφορετικά θα συζητούν μέχρι το Μάρτιο, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά».
Η πηγή αποκάλυψε πως στην τελευταία επιθεώρηση έγιναν πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές, και ανέφερε ότι οι επικεφαλής της Τρόικα «έθεταν θέματα στα οποία επέμεναν για εβδομάδες και μήνες με αποτέλεσμα να σημειωθούν απαράδεκτες καθυστερήσεις». Από τη δική της πλευρά, η Αθήνα παρουσιαζόταν μερικές φορές με «διπλή γλώσσα», τόνισε η πηγή και αναφέρθηκε σε διαφορές μεταξύ υπουργών. Πρόβλεψε επίσης ότι οι δανειστές θα έχουν προβλήματα με κάποιους υπουργούς, τους οποίους χαρακτήρισε λαϊκιστές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κανένας εξ αυτών δεν θα ταξιδέψει στο Παρίσι και εάν απαιτηθεί οι συναντήσεις μαζί τους θα γίνουν στην Αθήνα.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν οι κ. Χαρδούβελλης, Παπασταύρου, Μητσοτάκης, Σταϊκούρας, Δένδιας και Βρούτσης.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr,
Μιχάλης Ιγνατίου
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.8.2014