Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ που μόλις εκδόθηκε, παρέμεινε ισχυρή η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο τέλος του 2021, αναπληρώνοντας τις απώλειες του 2020. «Επιδείνωση προοπτικών για το 2022 από τις επιπτώσεις του πολέμου» αναφέρεται.
Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως συνεχίστηκε με υψηλό ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, παρά την κλιμάκωση των αυξήσεων τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και σε άλλα βασικά εμπορεύματα, σημειώνεται ακόμη.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση
Την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου πέρυσι σημειώθηκε στις χώρες του ΟΟΣΑ ανάκαμψη κατά 4,9%, οριακά ισχυρότερη από ότι στο προηγούμενο τρίμηνο (4,7%), που υπεραντιστάθμισε την ύφεση στην ίδια περίοδο πρόπερσι κατά 2,7%. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στις πλέον αναπτυγμένες οικονομίες (G7) έφτασε το τέταρτο τρίμηνο το 4,5%, έναντι 4,2% στο προηγούμενο τρίμηνο και ύφεσης 2,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι ήταν αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου τριμήνου (4,9%), υπερκαλύπτοντας τη μικρή πτώση του ένα έτος νωρίτερα (-0,4%). Μεταξύ αυτών των χωρών, η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε για τρίτο τρίμηνο, στο 4,0%, από 4,9% στο προηγούμενο τρίμηνο. Πολύ εντονότερη ήταν η αποκλιμάκωση στην Ινδία, σε 4,9%, από 9,3% ένα τρίμηνο πριν.
Μεταξύ των πλέον αναπτυγμένων χωρών, αύξηση στο ρυθμό του ΑΕΠ έναντι του προηγούμενου τριμήνου σημειώθηκε στην Ιταλία (+6,2%, από +3,9%), στη Γαλλία (+5,4%, από +3,5%) και στις ΗΠΑ (+5,5% έναντι +4,9%). Στις υπόλοιπες εξ’ αυτών των χωρών η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, κυρίως στη Γερμανία (+1,8% από +2,9%), στην Ιαπωνία (0,4% από +1,2%) και στον Καναδά (+3,3% από +3,8%). Στη Λατινική Αμερική, η οικονομία της Αργεντινής συνέχισε να ανακάμπτει έντονα (8,4%), σε συνέχεια αύξησης του ΑΕΠ κατά 11,5% ένα τρίμηνο πριν, καλύπτοντας και τις περυσινές απώλειες (-4,6%). Κάλυψη των απωλειών του 2020 σημειώθηκε στη Βραζιλία (+1,6%, έναντι -1,0% πρόπερσι). Κατόπιν αυτών των τάσεων του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι στις χώρες του ΟΟΣΑ, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του το 2021 διαμορφώθηκε στην περιοχή του 5,6%, έναντι ύφεσης 4,6% το 2020, επομένως η ανάκαμψη στη διάρκεια του προηγούμενου έτους αναπλήρωσε τις απώλειες στην οικονομική δραστηριότητα ένα χρόνο νωρίτερα.
Γίνεται λόγος για επιβράδυνση ανάκαμψης στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και αναπλήρωση στο σύνολο του έτους του μεγαλύτερου μέρους της ύφεσης πρόπερσι.
Τα μέτρα
Ως προς τα μέτρα, εκτιμάται ότι αυτά της επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων, θα μετριάσουν την έντονη πληθωριστική επίδραση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.
Πέρα από τις επιδοτήσεις της κατανάλωσης ενέργειας, τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης-ενισχύσεις προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.ά.) για την ανάσχεση των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης, θα αποτρέψουν μια σημαντική εξασθένιση της καταναλωτικής ζήτησης.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την αρχή του Μάϊου, θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα. Εκτός από αυτές τις παρεμβάσεις στήριξης και διοικητικές αποφάσεις, το εισόδημα και η κατανάλωση των νοικοκυριών εγχωρίως θα τονωθούν από την αυξημένη δραστηριότητα και τη διεύρυνση της απασχόλησης, σε κλάδους οι οποίοι πλήγηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα περιοριστικά μέτρα και στους οποίους πραγματοποιείται ένα σημαντικό τμήμα της εγχώριας κατανάλωσης (Λιανικό Εμπόριο, Εστίαση, Τουρισμός).
Πηγή: ertnews.gr
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA