Η Νούλαντ κάλυψε πλήρως την Τουρκία που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία

Καλύπτει την Τουρκία για την απόφαση της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, κ. Βικτώρια Νούλαντ.

Για το μόνο θέμα που κάπως έδειξε ένα ενδιαφέρον, ήταν αυτό με τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι κλήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η κ. Νούλαντ μίλησε και για τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας. Δήλωσε:

«Η Τουρκία σίγουρα παίζει κεντρικό ρόλο (στο ουκρανικό). Τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας. Το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό. Ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετάσχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις».

Η κ. Νούλαντ πρόσθεσε και τα εξής:

«Σήμερα (σ.σ.: τη Δευτέρα) είχαμε καλές συζητήσεις (με τους Τούρκους) για αυτό το θέμα και το σκεπτικό πίσω από τις κυρώσεις. Νομίζω ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι πρέπει να σταματήσουμε τη ροή των χρημάτων που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν, ο οποίος πρέπει να πληρώσει βαριά για όσα έκανε σε αυτόν τον πόλεμο».

«Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική, ώστε τα εδάφη της να μην μετατραπούν σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των ολιγαρχών, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως αυτούς τους κινδύνους», σημείωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός, η οποία με τον τρόπο αυτό δέχεται την απόφαση της Τουρκίας να μην λάβει μέρος στις κυρώσεις.

Η αμερικανική θέση στο θέμα αυτό είναι απαράδεκτη και στην ουσία στέλνει το μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες, που ακολούθησαν την Αμερική στις κυρώσεις, να πράξουν ότι και η Τουρκία. Και αυτό, επειδή η Ουάσιγκτον δεν τιμωρεί την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, για το γεγονός ότι δεν επέβαλε κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή.

Στη συνέχεια ύμνησε την Τουρκία για τον μεσολαβητικό της ρόλο. Είπε στην τουρκική εφημερίδα:

«Αναφορικά με τη φιλοξενία των συνομιλιών, υπάρχουν πολύ λίγα μέρη όπου τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι αισθάνονται εξίσου άνετα. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες είναι προς θετική κατεύθυνση. Γενικά, οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονται για την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο, η απροθυμία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός δεν ενισχύει την επίτευξη ενός αποτελέσματος και μίας λύσης».

«Θεωρούμε θετικό», είπε, «το γεγονός ότι τα μέρη έρχονται στο τραπέζι και καταλήγουν σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποια όχι. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις απόψεις μεταξύ των πλευρών αυτή τη στιγμή. Αυτό που όλοι θέλουμε να δούμε τώρα –και η Τουρκία το προσπαθεί αρκετά– είναι η κατάπαυση του πυρός», τόνισε η κ. Νούλαντ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός μίλησε και για τον στρατηγικό μηχανισμό των ΗΠΑ και της Τουρκίας:

«Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου μηχανισμού είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των θεμάτων ενιαία», δήλωσε η κ. Νούλαντ και πρόσθεσε:

«Μπορούμε να μιλήσουμε για διμερείς σχέσεις, είτε πρόκειται για θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνίας των πολιτών. Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για περιφερειακά ζητήματα όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Συρία και η Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δημοκρατίες ενεργούν από κοινού, όπως οι αυταρχικές κυβερνήσεις ενεργούν από κοινού, μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια ζητήματα με αυτόν τον τρόπο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτός ο νέος Στρατηγικός Μηχανισμός θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα και προβλήματα, στα οποία συνεργαζόμαστε καλά σε διμερές επίπεδο. Μιλάμε για αυτό εδώ και πολύ καιρό. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία αυτού του πολέμου ήταν ότι η Τουρκία μπόρεσε να παρακολουθήσει την απόδοση των ρωσικών όπλων. Και αποδεικνύεται ότι δεν έκαναν πολύ καλή δουλειά στο πεδίο της μάχης, έτσι;», τόνισε αναφερόμενη στο ρωσικό σύστημα S-400, το οποίο αγόρασε η Τουρκία από τη Μόσχα.

Η κ. Νούλαντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συνεργασία με τους Τούρκους για τους S-400. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ζητούν την απομάκρυνσή τους από την Τουρκία.

«Όλα αυτά ενισχύουν αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό: όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες, όπως η Ρωσία. Έχουμε αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε σε αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης την επιθυμία να αγοράσει F-16 και συζητούμε και για αυτό. Αλλά πολύ πιο σημαντικό, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε θέματα ασφάλειας σε όλες τους τις πτυχές», είπε η κ. Νούλαντ.

Σε ότι αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, ήταν αποκαλυπτική! Ανέφερε τα εξής:

«Αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχουν ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και εμπορικές και ενεργειακές σχέσεις. Μία από τις καταστάσεις που προκάλεσε αυτός ο πόλεμος είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο σε μεγάλο ποσοστό από τη Ρωσία, πρέπει να αναζητήσουν άλλους πόρους και να το κάνουν γρήγορα. Δηλαδή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες αφορούν τους άμεσους γείτονές σας, και (για τις ευκαιρίες αυτές) χρειάζονται νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί. Θέλουμε να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε η Νούλαντ.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA