Ολοσχερής καταστροφή στη Μαριούπολη – Χωρίς τρόφιμα Χερσώνα, Χάρκοβο (Μέρος ενδέκατο)

Η Μαριούπολη είναι πλέον μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, παραδομένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι, οι περισσότεροι σε καταφύγια με ελάχιστες έως καθόλου προμήθεις σε τρόφιμα.

    Σε ανθρωπιστική κρίση βυθίζονται πλέον και άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων Χερσώνας, Χαρκόβου και Σούμι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι προμήθειες σε τρόφιμα δεν ξεπερνούν τις τρεις με τέσσερις ημέρες.

    Για «απαγωγές» παιδιών στην Ουκρανία κάνει λόγο η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αναφερόμενη στις καταγγελίες των ουκρανικών αρχών ότι 2.389 ανήλικοι απομακρύνθηκαν παρανόμα και διά της βίας από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και οδηγήθηκαν σε ρωσικό έδαφος.

    Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένει να ζητά συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δηλώνει «ενώπιον» της ιταλικής Βουλής ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο όριο της επιβίωσης και η Μαριούπολη έχει γίνει «στάχτες».

    Επί του πεδίου, οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατούν να κερδίσουν έδαφος και στρέφονται σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και επιδρομές κατά πολιτικών στόχων. Ο φόρος αίματος των αμάχων αυξάνεται.

    Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την ανάκτηση της πόλης Μακαρίβ, η οποία απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece:

ΗΠΑ: Σαφείς ενδείξεις ότι σκοπίμως οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο αμάχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σαφείς αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σκοπίμως έχουν βάλει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές υποδομές, νοσοκομεία, καταφύγια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης δει «ενδείξεις συμπεριφοράς στο πεδίον της μάχης από ρωσικές δυνάμεις που θα συνιστούσαν εξίσου εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση «βοηθά στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων» σε πολλαπλές συνεχιζόμενες έρευνες για το εάν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, είπε ο αξιωματούχος.

Αγωνία για την τύχη του φωτορεπόρτερ Μαξ Λέβιν

Αγνοείται η τύχη του διάσημου Ουκρανού φωτορεπόρτερ Μαξ Λέβιν. Τα ίχνη του χάθηκαν ενώ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης κοντά στο Κίεβο, όπως δήλωσε ο φίλος του Μαρκιιάν Λυσέικο.

«Η τελευταία του επικοινωνία έγινε στις 13 Μαρτίου από την περιοχή Βίσγκοροντ στα περίχωρα του Κιέβου. Εργαζόταν και ταξίδευε με αυτοκίνητο εκείνες τις ημέρες. Τον σταμάτησαν κοντά στο χωριό Γκούτα Μεζιγκίρσκα, καθ’ οδόν προς ένα άλλο χωριό. Η τελευταία επικοινωνία από το κινητό του τηλέφωνο ήταν στις 11:23 εκείνη την ημέρα, μετά κάθε επικοινωνία μαζί του σταμάτησε» αναφέρει ο Λυσέικο.

«Αργότερα, ανακαλύψαμε ότι είχαν γίνει σφοδρές μάχες στις περιοχές και πιθανώς να έχει τραυματιστεί ή να έχει αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα», πρόσθεσε.

Εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα για 300.000 κατοίκους της Χερσώνας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη Χερσώνα εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

«Τριακόσιοι χιλιάδες πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί κι όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.

Πεντάγωνο: Ο ουκρανικός στρατός ανακτά εδάφη

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».

Δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη του πολέμου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε σήμερα ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι άλλα δεν μπορούν να επανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες εξαιτίας των εχθροπραξιών που μαίνονται κοντά τους.

Καθ’ οδόν για τη Μόσχα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ, βρίσκεται καθ’ οδόν για τη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

«(Ο Μάουερ) έχει προγραμματισμένες συναντήσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου που σχετίζεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Τζέισον Στρατσιούζο, σε email στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ βρέθηκε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση μιας καλύτερης ανθρωπιστικής πρόσβασης και μεγαλύτερη προστασία για τους αμάχους.

Ο Ρώσος νικητής του Νόμπελ Ειρήνης θα δημοπρατήσει το βραβείο του για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta θα δημοπρατήσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε ο αρχισυντάκτης της Ντμίτρι Μουράτοφ για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας την Τρίτη, ο Μουράτοφ είπε ότι τα πλήθη των «τραυματισμένων και άρρωστων παιδιών» που απαιτούσαν «επείγουσα θεραπεία» τον ανάγκασαν να προσφέρει το πολύτιμο βραβείο.

Ο Μουράτοφ, συνιδρυτής της Novaya Gazeta, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο για την ακούραστη υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στη Ρωσία.

Ο αρχισυντάκτης τόνισε στη δήλωσή του την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων και παροχή ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Τα έσοδα από την πώληση του βραβείου θα διατεθούν στο ίδρυμα The Foundation of Assistance to the Ukrainian Refugees, μια μη κυβερνητική οργάνωση που προσπαθεί να «παρέχει ηθική και υλική υποστήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ναβάλνι

Σε εννέα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι ρωσικό δικαστήριο, σε μια απόφαση που κρατά στη φυλακή για μεγάλο διάστημα τον πιο επιφανή πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν.

Ο Ναβάλνι που εκτός από κατηγορίες για απάτη, κρίθηκε ένοχος και για προσβολή του δικαστηρίου εκτίει ήδη ποινή 2,5 ετών σε φυλακή ανατολικά της Μόσχας για παραβίαση αναστολής.

Η Ρωσία απήγαγε 2.389 παιδιά από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, λένε Κίεβο και ΗΠΑ

Τις καταγγελίες του ουκρανικού ΥΠΕΞ ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει παρανόμως χιλιάδες παιδιά από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, υιοθέτησε σήμερα πλήρως η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Σε ανάρτησή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρει:

    «Σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει παράνομα 2.389 παιδιά από τις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία». Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή».

Κατά πληροφορίες, ο ΟΗΕ δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ρωσίδα δημοσιογράφος, εργαζόμενη σε κρατικό κανάλι, παραιτήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ζάνα Αγκαλάκοβα, που έως την παραίτησή της αυτό τον μήνα ήταν δημοσιογράφος στο ρωσικό, κρατικά ελεγχόμενο δίκτυο Channel One, δήλωσε σήμερα ότι παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Αγκαλάκοβα, πρώην παρουσιάστρια στο Channel One που όταν παραιτήθηκε εργαζόταν ως απεσταλμένη του σταθμού στο Παρίσι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρωτεύουσα: «Όταν μίλησα με τους προϊσταμένους μου, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω πλέον αυτή τη δουλειά».

Η ίδια δήλωσε πως πιστεύει ότι η ρωσική τηλεόραση χρησιμοποιείται για τη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου και ότι οι αρχές για χρόνια καταπίεζαν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ζελένσκι στην ιταλική Βουλή: Bρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης

Στους Ιταλούς βουλευτές και τον ιταλικό λαό απευθύνθηκε σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεοκλήσης.

Στο μήνυμά του ανέφερε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της επιβίωσης και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

«Ο λαός μου μετετράπη σε στρατό, είδε τις καταστροφές και το αίμα που χύθηκε εξαιτίας του εχθρού», δήλωσε πριν λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε απευθείας σύνδεση με την ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Πριν από μια εβδομάδα είχα πει ότι είχαν σκοτωθεί 79 παιδιά. Τώρα είναι 117, και δεν είναι ο τελικός απολογισμός. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες καταστράφηκαν, όπως και εκατομμύρια σπίτια. Ο λαός μου θάβει τους νεκρούς του στα πάρκα, σε ομαδικούς τάφους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Πέντε νεκροί στο Ντονέτσκ μετά από ρωσική επίθεση

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε χθες βράδυ η πόλη Αβντίιβκα, πολύ κοντά στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας πως η Αβντιίβκα υπήρξε «ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό».

Η Αβντίίβκα, όπου ζουν σε περίοδο ειρήνης 30.000 κάτοικοι, βρίσκεται βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, βιομηχανικού κέντρου της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Στο Λισικάνσκ, 150 χλμ. βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και οκτώ διασώθηκαν από τα ερείπια έπειτα από ένα άλλο πλήγμα του ρωσικού στρατού, συνέχισε.

Ουκρανός υπ. Υγείας: Δέκα τα εντελώς κατεστραμμένα νοσοκομεία από τις 24 Φεβρουαρίου

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο είπε ότι δέκα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσία: 78 τα ρωσικά αεροσκάφη που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό

Εβδομήντα οκτώ ρωσικά αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ η Μόσχα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει την προμήθεια των περισσότερων αεροσκαφών, ανταλλακτικών αλλά και υπηρεσιών προς τη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές εταιρίες έχουν μισθώσει 515 τζετ από το εξωτερικό.

«Έχουμε χάσει 78 αεροσκάφη», δήλωσε ο Σαβέλιεφ, προσθέτοντας ότι αυτά τα αεροσκάφη έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν στη Ρωσία.

Νέα δυνατή έκρηξη στο Κίεβο

Πριν λίγο η ανταποκρίτρια του BBC Οrla Guerin έγραψε στο Twitter:

Δημοσιογράφος της εφημερίδας που έγραψε για 10.000 νεκρούς στρατιώτες: Πέσαμε θύμα χάκινγκ

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda που καλύπτει το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ρωσική εφημερίδα «έπεσε θύμα χάκερς» αναρτώντας δημοσίευμα, το οποίο σβήστηκε αμέσως, σύμφωνα με το οποίο οι νεκροί ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ανέρχονται σε 9.861 και οι τραυματίες σε 16.153, με πηγή στοιχεία του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας.

Ο διαπιστευμένος στο Κρεμλίνο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Γκαμόφ δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «πλαστό».

Ο Γκαμόφ έδωσε αυτήν την εξήγηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το περιστατικό.

ΠΟΥ: Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες χρειάζονται ψυχολογική στήριξη

Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν διαφύγει στην Πολωνία χρειάζονται στήριξη για διαταραχές ψυχικής υγείας και 30.000 αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πολωνία.

Πρόσφυγες που φθάνουν στην Πολωνία πάσχουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια και αφυδάτωση, αλλά η βασική ανάγκη είναι η στήριξη λόγω ψυχικού τραύματος, δήλωσε η Παλόμα Κούτσι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Πολωνία, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

 «Μας σκοτώνουν έτσι απλά» – Οικογένεια περιγράφει τον τρόμο του να ζεις στην Μαριούπολη

Ο Ντμίτρο και η Τάνια Σβετς πέρασαν τις πρώτες 23 ημέρες του πολέμου κρυμμένοι στο υπόγειό τους στη Μαριούπολη μαζί με την 7χρονη κόρη τους Βλάντα και τους γονείς τους.

Η οικογένεια κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο οι γονείς τους έμειναν πίσω.

Έχοντας πλέον καταφύγει βορειοανατολικά στην κεντρική πόλη Ντνίπρο, η Τάνια είπε στο CNNi ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν τη Μαριούπολη από τον χάρτη, και είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι και άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεχτούν την ίδια μοίρα.

    «Δεν υπάρχει πια πόλη εκεί. Δεν υπάρχει πια η Μαριούπολη. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι. Μόνο το 10% των ανθρώπων έχουν μείνει εκεί. Μόνο συνταξιούχοι χωρίς χρήματα ή αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ξεφύγουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν», λέει η Τάνια από το σχετικά ασφαλές προσωρινό καταφύγιό της.

«Για τρεις εβδομάδες δεν κάναμε μπάνιο, πηγαίναμε στην τουαλέτα με ένα κουβά και μια σακούλα» έγραψε η Τάνια στο ημερολόγιό της το οποίο ενημέρωνε συνεχώς μέσα από την κρυψώνα της και το οποίο παραχώρησε στο CNNi.

Η οικογένεια έβγαινε από το υπόγειο μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή της – για να βρει φαγητό και νερό και, μια φορά, για να βοηθήσει στην ταφή κάποιων γειτόνων που σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις περιμένοντας στην ουρά για φαγητό.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην πόλη μας δεν είχαμε τίποτα. Ούτε κινητό, ούτε internet. Όλα ήταν κομμένα. Το αέριο, το νερό», λέει ο Ντμίτρο στο CNNi. «Μαγειρεύαμε έξω ανάβοντας φωτιά και φέρνοντας ξύλα από τα πάρκα. Δεν υπήρχε καμία επιλογή για να επιβιώσουμε».

Το ζευγάρι είναι πεπεισμένο ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν ομάδες πολιτών που περίμεναν στην ουρά για φαγητό, νερό ή φάρμακα.

    «Mας σκοτώνουν έτσι απλά. Αν μαζευόμασταν σε ομάδες για να βρούμε νερό, μας πυροβολούσαν», λέει η Τάνια.

Νέο ουκρανικό αίτημα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

    «Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πάπα – Ζελένσκι

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ζελένσκι κάλεσε τον ποντίφικα να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA