Εισαγγελική έρευνα στη Γερμανία για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο δικαστικούς κύκλους.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, πρόκειται για διαρθρωτική διαδικασία, η οποία επιτρέπει την εξασφάλιση εκτεταμένων αποδεικτικών στοιχείων και ενδείξεων προκειμένου έπειτα, εφόσον χρειαστεί, να είναι δυνατή η ανάληψη δράσης εναντίον μεμονωμένων δραστών.
Οι γερμανοί εισαγγελείς ζήτησαν μεταξύ άλλων στοιχεία για βόμβες διασποράς, επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές, σε αγωγό φυσικού αερίου, χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας. Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρίσκονται ακόμη οι αναφορές σε «καταλόγους στόχων», οι οποίοι λέγεται ότι βρίσκονται στην κατοχή ρωσικών ή τσετσενικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Στους καταλόγους βρίσκονται, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, υψηλόβαθμοι πολιτικοί της Ουκρανίας, οι οποίοι πρέπει να δολοφονηθούν. Ο υπ’αριθμόν 1 στόχος είναι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είπε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο. Παλαιότερα είχε προκαλέσει αίσθηση ανάλογη ενέργεια για τη δράση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η οποία κατέληξε σε διώξεις για βασανιστήρια και φόνους.
————————-
Ουκρανία: «Παράθυρο» Ζελένσκι για «πιθανή λύση» σε Κριμαία και Ντονμπάς
«Μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ανοικτός στην εξέρευση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με τα εδάφη της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στη συνέντευξή του στο ABC, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μια λύση για την αναγνώριση των εδαφών αυτών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι έτοιμος για τελεσίγραφα αναφορικά με το ΝΑΤΟ.
«Για αυτές τις περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλο πέρα από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές θα ζήσουν, οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας», είπε επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοικτός στον διάλογο και καλώντας τον Πούτιν να αρχίσει να μιλάει.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα προετοιμάζεται να συναντήσει την Πέμπτη, στην Τουρκία τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Κουλέμπα.
Ουκρανία: Έτοιμος να συζητήσει με τον Λαβρόφ στην Αττάλεια δηλώνει ο Κουλέμπα
«Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη.
————-
Εντείνονται οι φόβοι για τους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στις πολιορκημένες πόλεις Μαριούπολη, Βολνοβάχα και Κίεβο. Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα, μετά τον τρίτο γύρο συνομιλιών, υποσχέθηκε εκ νέου κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξουν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» την Τρίτη. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις της Ρωσίας για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», επισημαίνοντας ότι οι διαδρομές οδηγούν στη Ρωσία ή στη σύμμαχό της Λευκορωσία και θα απαιτούσαν από τους αμάχους να ταξιδέψουν μέσα από περιοχές μαχών όπου μαίνονται μάχες.
Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την αρχή της εισβολής, εκτιμά ο ΟΗΕ.
Η Μόσχα έθεσε νέους όρους για την εκεχειρία, με το Κίεβο να ζητά απευθείας διάλογο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.
H Δύση διαβουλεύεται για νέες κυρώσεις που αφορούν στην επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ζήτημα για το οποίο, ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης.
–
O Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις
Ο κύριος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε σήμερα τους Ρώσους που εναντιώνονται στη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, παρά τις απαγορεύσεις.
«Η αντιπολεμική ορμή δεν θα σταματήσει να αυξάνεται στην κοινωνία, άρα οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου δεν πρέπει να σταματήσουν, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις», ανέφερε ο Ναβάλνι στο Twitter.
——————
Η Shell ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κλείσει τα πρατήρια καυσίμων της στη Ρωσία και θα σταματήσει όλες τις spot αγορές πετρελαίου από τη χώρα εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.
Την πρόθεσή της να κλείσει όλα τα πρατήρια καυσίων της στη Ρωσία ανακοίνωσε η Shell, καθώς και θα διακόψει όλους τους δεσμούς της με τη χώρα (και τις αγορές πετρελαίου) όσο διαρκεί η εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ενεργειακός κολοσσός δήλωσε ότι σκοπεύει να διακόψει οποιαδήποτε δραστηριότητά του με τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, του αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου.
Η Shell δέχτηκε τεράστια κριτική το Σαββατοκύριακο αφού αγόρασε ένα φορτίο ρωσικού αργού σε μειωμένη τιμή.
Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ben van Beurden, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για αυτήν την συνδιαλλαγή.
Επιθέσεις στη Μαριούπολη κατά την απομάκρυνση των αμάχων, καταγγέλει η Ουκρανία
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.
«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».
30 λεωφορεία καθ’ οδόν
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ουκρανικά ΜΜΕ: Νέες επιθέσεις κατά του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αύξηση επιθέσεων σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.
Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.
Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».
Διεθνείς αγορές: Νευρικότητα στις αγορές, που φοβούνται για πιθανή ύφεση
Νευρικότητα επικρατούσε και πάλι σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ο φόβος μια πιθανής ύφεσης ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια: το Τόκιο υποχώρησε κατά 1,71%, το Χονγκ Κονγκ κατά 1,4% και η Σανγκάη κατά 2,4%.
Στην Ευρώπη, το Παρίσι ανέκαμψε με άνοδο 1,79%, η Φρανκφούρτη κατά 1,36%, και το Μιλάνο κατά 3,19%.
Η τιμή του βαρελιού του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας συνέχισε την ανοδική του πορεία σήμερα, πάνω από τα 125 δολάρια. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, κινούνταν πάνω από τα 120 δολάρια.
Η κατάσταση ήταν η ίδια για τα μέταλλα. Χθες, η τιμή για το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου καθώς και αυτού για το σιτάρι και τα μέταλλα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Η τιμή του νικελίου συνέχισε σήμερα την ξέφρενή του πορεία, ξεπερνώντας για λίγο τα 100.000 δολάρια ανά τόνο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η Ρωσία δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει την παραγωγή της. Απέναντι σε αυτή την εκτίναξη της τιμής, το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME) αναγκάστηκε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση του νικελίου σήμερα το πρωί.
Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».
Το Ίρπιν δεν παραδίνεται – Διαμηνύει ο δήμαρχος
Το ρωσικό αίτημα να παραδώσει την πόλη Ίπριν, στα περίχωρα της Ίρπιν απέρριψε ο δήμαρχός της, Αλεξάντρ Μαρκούσιν.
Σε λογαριασμό στο Telegram, την Τρίτη, ο Μαρκούσιν είπε ότι έλαβε μια απειλή «κατά της ζωής και της υγείας του και την απαίτηση για πλήρη παράδοση του Ίρπιν».
«Είμαι έκπληκτος που αυτά τα τέρατα δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι το Ίρπιν δεν παραδίνεται, δεν ξεπουλιέται, αγωνίζεται», ανέφερε.
Ρωσία σε ΗΠΑ: Να επιστρέψουμε στην «ψυχροπολεμική» ειρηνική συνύπαρξη
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή της «ειρηνικής συνύπαρξης», όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Παράθυρο» Ζελένσκι για «πιθανή λύση» σε Κριμαία και Ντονμπάς
Ανοικτός στην εξέρευση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με τα εδάφη της Κριμαίας, του Ντοντέτσκ και του Λουχάνσκ εμφανίστηκε ο Ζελένσκι.
Στη συνέντευξή του στο ABC, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μια λύση για την αναγνώριση των εδαφών αυτών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι έτοιμος για τελεσίγραφα αναφορικά με το ΝΑΤΟ.
«Για αυτές τις περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί από κανέναν άλλο πέρα από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές θα ζήσουν, οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας», είπε επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοικτός στον διάλογο και καλώντας τον Πούτιν να αρχίσει να μιλάει.
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ρωσία ίσως διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Ίρπιν
Aνάλυση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για την επίθεση στην πόλη Ίρπιν την Κυριακή υποδηλώνει ότι οι νόμοι του πολέμου παραβιάστηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, δυτικά του Κιέβου.
Για αρκετές ώρες στις 6 Μαρτίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν διασταύρωση σε δρόμο που χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες άμαχοι για να διαφύγουν από την προέλαση του ρωσικού στρατού στη βόρεια Ουκρανία προς το Κίεβο, ανέφερε το Human Rights Watch.
«Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των επιθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ αμάχους, υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να μην διεξάγουν αδιάκριτες ή δυσανάλογες επιθέσεις που βλάπτουν τους αμάχους και δεν έλαβαν όλα τα εφικτά μέτρα για την αποφυγή απώλειες αμάχων».
Να «ξεπεράσει την υπερηφάνεια του» και να σταματήσει τον πόλεμο με κάθε κόστος προέτρεψε τον Ζελένσκι ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα. Ο αποπεμφθείς, μετά τα δραματικά γεγονότα του 2014, πρώην πρόεδρος ζει έκτοτε στη Ρωσία.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την κατάσταση και συμμερίζεται τον πόνο του ουκρανικού λαού, αφού και ο κυπριακός λαός υποφέρει από το 1974 μέχρι σήμερα από τα δεινά της εισβολής.
Νέα έκκληση προς τους εμπλεκόμενους απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, καλώντας τις δύο πλευρές να εξασφαλίσουν αασφαλές πέρασμα για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις της Ουκρανίας.
Η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες τέσσερις ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Λονδίνο: Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έπληττε εξίσου την Ουκρανία με τη Ρωσία
Την θέση της Βρετανίας κατά της επιβολής ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία επανέλαβε ο Υπ. Αμυνας της χώρας Μπεν Ουάλας.
Επιχειρηματολογώντας, ανέφερε ότι «ούτε οι ρωσικοί πύραυλοι ούτε το πυροβολικό θα επηρεαζόταν από μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα εμπόδιζε επίσης και τα ουκρανικά αεροσκάφη να πετούν».
«Αν έχουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κανείς δεν πετάει», είπε.
«Αλλά μπορούμε να παράσχουμε αντιαεροπορικές δυνατότητες. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για την επίτευξη του ίδιου στόχου», πρόσθεσε.
Ολλανδία: Στο τραπέζι όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι στο τραπέζι, αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει κυρώσεις στην ενέργεια, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, δήλωσε σήμερα στο Βίλνιους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.
«Κανένα μέτρο δεν είναι εκτός ορίων για την Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Χούκστρα σε δημοσιογράφους.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβουμε υπόψη τη θέση όλων των Ευρωπαίων συμμάχων μας, κάποιοι εκ των οποίων εξαρτώνται περισσότερο από το πετρέλαιο και το αέριο σε σχέση με την Ολλανδία. Οι άλλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν επίσης το βάρος», πρόσθεσε.
Σεϊντή Εύα. Cnn
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA