Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Πελοπόννησο η πολυαναμενόμενη ταινία «Καλάβρυτα 1943» με το χολιγουντιανό καστ, που γυρίστηκε στη χώρα μας.
Η ταινία για τη σφαγή στα Καλάβρυτα, με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο Μαξ φον Σίντοφ στο κύκνειο άσμα του, πρόκειται να βγει στους κινηματογράφους στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο μία σκηνή μόλις δύο δευτερολέπτων, στο τρέιλερ, στάθηκε αφορμή για αντιδράσεις.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει, μέσω της «Π», μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας «Καλάβρυτα 1943».
Η επίμαχη σκηνή αφορά μόλις λίγα δευτερόλεπτα και δείχνει έναν Αυστριακό ναζί, ο οποίος χτυπά με την κάνη του όπλου του την κλειδωμένη πόρτα στο φλεγόμενο σχολείο και την ανοίγει για να σώσει τους μαθητές και όσους ήταν μέσα.
Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, αναφέρουν οι κάτοικοι, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες-εγκλείστους του σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους, όπως λένε- οι υπεύθυνοι της ταινίας συμπεριέλαβαν στην ιστορία.
Όπως αποκαλύπτει στην «Π» ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρώην αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.
Επιπλέον, η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί τη μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.
Τώρα, ο κ. Ερμείδης διαμηνύει, μέσω της «Π», ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό.
Η υπόθεση της ταινίας
Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση, που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της Ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.
Πηγή: Πελοπόννησος
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA