Αντώνης Αργυρός: ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1912 στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, υπέγραψε αμυντική συμμαχία η Ελλάδα με την Βουλγαρία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αποτέλεσμα ήταν  ότι Ελλάδα διπλασιάσθηκε  με τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Ελλάδα και η Σερβία υπέγραψαν στις 19 Μαΐου 1913 στη Θεσσαλονίκη, συνθήκη ειρήνης, φιλίας και αμοιβαίας προστασίας. Η συμφωνία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την νίκη στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

 Η διμερής στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία είναι ιστορική και ανατρέπει το γεωπολιτικό σκηνικό, όπως αυτό ισχύει σήμερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως δημιουργεί την βάση για την στρατιωτική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο βήμα για ευρωστρατό, αλλά και σημείο καμπής για το ΝΑΤΟ. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι μέσα στη συμφωνία η «ρήτρα αμοιβαίας αρωγής» , κάτι που σημαίνει ότι εάν η μια χώρα υποστεί επίθεση, τότε η δεύτερη χώρα θα πρέπει να σπεύσει για την βοήθειά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας. Η Ελλάδα και η Γαλλία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, επιθυμούν μία αυτονόμηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε αμυντικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει υποστεί την ευμενή  φιλοτουρκική «ουδετερότητα» του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Ελληνοτουρκική διαφορά.

Σημαντική η πρόβλεψη στην συμφωνία στο άρθρο 18 για: “Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.”

Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τη δυναμική των πραγμάτων: «Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στον εαυτό τους, και έχουν στρατηγικά συμφέροντα που προσανατολίζονται προς την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμά τους, είναι η δική τους κυριαρχία. Αλλά θα ήμασταν αφελείς ή θα διαπράτταμε φοβερό σφάλμα, να μη θελήσουμε να εξάγουμε από αυτά όλες τις συνέπειες για εμάς τους ίδιους».

Η Ελλάδα, μέσω της στρατηγικής συμφωνίας που υπέγραψε με τη Γαλλία και προβλέπει την αγορά γαλλικών φρεγατών και κορβετών, ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες παράλληλα αναδεικνύεται σε σημαντικό παγκόσμιο παίκτη σε ζητήματα γεωστρατηγικής έτσι , η Αθήνα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην Ευρώπη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενισχύει τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνα.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι γεννιέται ένα αίσθημα ασφαλείας στην Χώρα μας που σχεδόν καθημερινά απειλείται με πόλεμο απ’ την Τουρκία και ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ,ούτε το ΝΑΤΟ έκαναν τίποτε ουσιαστικό στις δύσκολες στιγμές εκτός από ευχολόγια και προτροπές για «νηφαλιότητα». Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας μετά το 1974, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην μείωση της ελληνικής ισχύος, και αποβλέπει τελικά στη «φινλανδοποίηση» της Ελλάδος ,ώστε ν’ αποκτήσει χωρίς πόλεμο, τον πλήρη  έλεγχο στο Αιγαίο και στην Θράκη και την Κύπρο, Κρατώντας στην πρίζα την Αθήνα με τις προκλήσεις, τις αμφισβητήσεις, θα επιχειρήσει να διευκολύνει τις δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο . Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας μόνο με διεθνείς συμμαχίες μπορεί ν ’αντιμετωπισθεί και για πρώτη φορά έγινε το πρώτο βήμα ,που πρώτος διδάξας υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζελος.

«Εάν θέλεις ειρήνη, παρασκευάσου για πόλεμο (Si vis pacem, para bellum)»

29/9/2021

ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA