Αυτοματοποιημένος Σταθμός Τηλεμετρίας θα παρακολουθεί τα μεταναστευτικά πουλιά στα Αντικύθηρα
Το νησί των Αντικυθήρων, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, στην απόληξη της Βαλκανικής χερσονήσου, προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών που μετακινούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, καθιστώντας το νησί μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές στενωπούς της Ελλάδας.
Η συγκέντρωση τόσο μεγάλων πληθυσμών πουλιών σε ένα τόσο μικρό νησί προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη συστηματική μελέτη τους, γι’ αυτό και στο νησί λειτουργεί από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων, ένας από τους σημαντικότερους Ορνιθολογικούς Σταθμούς στην ανατολική Μεσόγειο.
Από φέτος το φθινόπωρο, στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων λειτουργεί ένας πλήρως λειτουργικός αυτοματοποιημένος σταθμός τηλεμετρίας! Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό τέτοιου τύπου που λειτουργεί στη Βαλκανική Χερσόνησο, στην υπηρεσία των μεταναστευτικών πουλιών.
Ο σταθμός αυτός θα επιτρέψει στους ερευνητές να μετρήσουν τη διάρκεια στάθμευσης των μεταναστευτικών πουλιών στο νησί, ώστε στη συνέχεια να προσφέρουν νέα δεδομένα στην κατανόηση της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας των μεταναστευτικών πουλιών που σταθμεύουν στα Αντικύθηρα, αφού έχουν ήδη διασχίσει τα μεγάλα οικολογικά φράγματα της ερήμου Σαχάρας και της Μεσογείου.
Ο σταθμός τηλεμετρίας θα ενταχθεί σύντομα στο σύστημα Motus, ένα παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών που χρησιμοποιούν ραδιοπομπούς ώστε να παρακολουθούν τις μετακινήσεις χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών. Παρόλο που η παρακολούθηση των μικρών σε μέγεθος πουλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο από τεχνική όσο και από οικονομική άποψη, η πρόοδος στην τεχνολογία ραδιοπαρακολούθησης μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε πομπούς βάρους μόλις μισού γραμμαρίου (0,45gr) και ως εκ τούτου να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε ακόμη και τους πιο μικροσκοπικούς φτερωτούς μετανάστες!
Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού Προγράμματος «ROUTES» που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.
________________________________________
Κατέβασμα σχετικού οπτικού υλικού από εδώ: https://bit.ly/3nX6VfS
Σημειώσεις για τους συντάκτες:
1. Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων αποτελεί τη βάση ενός πολυετούς Προγράμματος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2000, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με συνεχή παρουσία ερευνητών και εθελοντών στο νησί κατά την περίοδο της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης.
Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με σκοπό την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, στόχος του Προγράμματος είναι η έρευνα και μελέτη της ορνιθοπανίδας, των ενδιαιτημάτων της και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής των Αντικυθήρων. Ο ΟΣΑ και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ στηρίζει επίσης την έρευνα όλου του φάσματος των Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιείται από τρίτους στην περιοχή δραστηριοποίησης του Ορνιθολογικού Σταθμού.
2. Το ερευνητικό Πρόγραμμα «ROUTES» υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (2η Προκήρυξη Ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών) και υλοποιείται από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα στο: https://routes.project.uoi.gr
Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία: Τηλ.: 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ.107 | Κιν. 6977 528200 | galexopoulou@ornithologiki.gr
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Τάσος Μπούνας – Επιστημονικός Υπεύθυνος / Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, 6973573235, abounas@uoi.gr
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA