Γιατί στη Φινλανδία κοιμίζουν τα βρέφη σε χαρτόκουτα;

Το ονομάζουν «πακέτο μητρότητας» και το κράτος το δίνει σε όλες της μητέρες. Μέσα στο πακέτο, θα βρουν επίσης, παιδικά φορμάκια, υπνόσακο, ένα μικρό στρώμα και πάνες. Όχι όμως του εμπορίου πάνες, αλλά υφασμάτινες. Δεν θα βρουν μπιμπερό προκειμένου να θηλάζουν περισσότερο.

Έτσι ο πρώτος ύπνος του μωρού γίνεται μέσα στους χαρτονένιους τοίχους του κουτιού. Το κράτος δίνει όμως τη δυνατότητα στις μητέρες να επιλέξουν. Όσες δεν θέλουν το κουτί θα λάβουν την οικονομική βοήθεια των 150 ευρώ. Όμως πιστέψτε το, ενενήντα πέντε στις εκατό Φινλανδές μητέρες προτιμούν το «ταπεινό» χάρτινο κουτάκι.

Ήταν στο 1930, όταν η Φινλανδία, μαστιζόταν από τη φτώχεια και την ανέχεια. Πολλά νεογέννητα πέθαιναν από το κρύο στον παγωμένο βορρά (περίπου 70 νεογέννητα στα 1000). Τότε το κράτος αποφάσισε να μειώσει την παιδική θνησιμότητα και ένα από τα μέτρα που πήρε, ήταν το «κουτί της μητρότητας». Σήμερα 84 χρόνια μετά, οι μητέρες συνεχίζουν να προτιμούν το κουτί, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και για συναισθηματικούς. Έτσι κοιμήθηκαν εκείνες, έτσι κοιμήθηκαν οι μητέρες τους και έτσι θα κοιμηθούν τα εγγόνια τους. Έχει περάσει στη συνείδηση τους.

Τι ακριβώς περιέχει η χάρτινη κούτα- κρεβατάκι:

Στρώμα, κάλυμμα στρώματος, κατωσέντονο, παπλωματοθήκη, κουβέρτα, υπνόσακος/πάπλωμα

Το ίδιο το κουτί που λειτουργεί και ως κρεβατάκι μωρού

Στολή για τα χιόνια, καπέλο, γάντια με μόνωση και μποτάκια

Λεπτό μπουφάν με κουκούλα και πλεκτό φορμάκι

Κάλτσες και γάντια, πλεκτό καπέλο και μπαλακλάβα

Φορμάκια, μωρουδιακά ρούχα και κολάν σε unisex χρώματα και σχέδια

Πετσέτα μπάνιου με κουκούλα, ψαλιδάκι νυχιών, βούρτσα μαλλιών, οδοντόβουρτσα, θερμόμετρο μπάνιου, κρέμα για τις πάνες, πανάκι για πλύσιμο

Σετ από υφασμάτινες πάνες και τετράγωνα κομμάτια μουσελίνας

Βιβλίο με εικόνες και παιχνίδι για τα δόντια

Μαξιλαράκια σουτιέν και προφυλακτικά

Το κουτί της μητρότητας είχε σχεδιαστεί εξ αρχής για να ενθαρρύνει τους γονείς να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους. «Τα μωρά συνήθιζαν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους και η σύσταση ήταν να σταματήσουν να το κάνουν αυτό», λέει ο Panu Pulma, καθηγητής Φινλανδικής και Σκανδιναβικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και συνεχίζει: «Η χρήση του κουτιού και ως κρεβάτι σήμαινε πως οι γονείς και τα μωρά άρχιζαν να κοιμούνται ξεχωριστά».

Άλλο ένα εύρημα μέσα στο κουτί που κάνει εντύπωση, εκτός από την έλλειψη μπιμπερό, είναι πως ενώ από το 1969 υπήρχαν μέσα και πάνες μιας χρήσης, το 2006, οι πάνες αυτές αντικαταστάθηκαν με υφασμάτινες πάνες που πλένονται.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.4.2014, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος