Η προσωπική μου εντρύφηση στην εξιδανικευμένη προσωπικότητα και το έργο του ξεκίνησε από την παιδική μου ηλικία στην Λακήθρα της Κεφαλονιάς που επισκεπτόμουν συχνά την τοποθεσία “Ο Βράχος του Βύρωνα” που ο ποιητής κατά την παραμονή του στην Κεφαλονιά (κτήση της Μεγάλης Βρετανίας τότε), σε οικία των Μεταξάτων (Αύγουστος 1823- Ιανουάριος 1824) πήγαινε συχνά και στοχαζόταν, ενώ σε μια μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται η αποδιδόμενη ρήση του “Αν είμαι ποιητής το οφείλω εις τον αέρα της Ελλάδος”.
Το 1988 την εποχή της ακμής των εικαστικών performance μου-Ζωντανά εικαστικά έργα στον χώρο- μου ανατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Βύρωνος, πρόεδρος της ο αείμνηστος Μάριος- Βύρων Ραίζης καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, να δημιουργήσω ένα έργο για την πρώτη εκδήλωση της νεοσύστατης Εταιρείας με αφορμή τα 200 χρόνια από την γέννηση του στο BRITISH COUNCIL στην πλατεία Κολωνακίου στην Αθήνα. Έδρασα κυριολεκτικά με “Βυρωνική” τόλμη για τα δεδομένα διάθεση, ενώ απαιτήθηκαν πολλές διαβουλεύσεις από τους διπλωματικούς υπεύθυνους για να υλοποιηθεί η ιδέα μου. Διαμόρφωσα μια σύνθεση με συμβολική και εννοιακή αναφορά στη σκηνή ενός ποιητικού θανάτου με κύριο άξονα το γυμνό σώμα του νέου ποιητή που παρέστησε ο χορευτής και τότε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Λουκάτος από το οποίο ξετυλιγόταν πολό τηλετύπου με χειρόγραφο το περίφημο ποίημα του “Σήμερα που έκλεισα 36 μου χρόνια…”/ “On this Day i complete my Thirty Sixth Year“. Στο πλάι η Μαρία Καλαμάκη μια πανέμορφη Αθηναία, κόρη-δόξα θλιμμένη, ενώ εγώ υπερυψωμένος στο κέντρο της σύνθεσης κρατούσα λάβαρο-σημαία με ζωγραφικά βέλη και την αναγραφή των λέξεων IDEA–FREEDOM–LOVE–DEATH. Η ωριαία θέαση του έργου μου με την παράλληλη μουσική ερμηνεία ποιημάτων του Byron, μελοποιημένων από τον Ίωνα Ζώτο, πρώτο καθηγητή της έδρας της Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ορχήστρα στο υπερώο του αμφιθεάτρου προκάλεσε πολλαπλά έντονες και θετικές εντυπώσεις. Αυτή λοιπόν την ιδιότυπη βυρωνική σημαία την ενέταξα στην πορεία σε ανάλογες performance και έργα πολυμέσων για τον ποιητή και τελικά μετά 33 χρόνια εκτίθεται πάλι με ένθετη την μορφή του Λόρδου Βύρωνα στο εικαστικό περιβάλλον που επιμελήθηκα. Συναισθηματική και τιμητική κατάθεση στην αλήστου μνήμης ιδεατή και “εμψυχωτική” προσφορά και θανή του.
(Ορισμένα των εκθεμάτων θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που προετοιμάζω στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa ΡΟΔΌΠΗ για τα 200 χρόνια (1821-2021), η οποία θα εγκαινιαστεί στις 22 Αυγούστου το βράδυ)
Κώστας Ευαγγελάτος
Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης
www.rodopicollection.blogspot.com
Eικόνα: Προσχέδιο του Γεωργίου Μπονάνου για μνημείο για τον Byron.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂÂ