Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναλογιστούμε τα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα σχετικά με τα μουσεία και γενικότερα τα κτήρια πολιτισμού στον τόπο μας για τα οποία δεν μπορεί να είμαστε υπερήφανοι.
Αναφέρουμε τρία κραυγαλέα παραδείγματα:
Το Αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου το οποίο ακόμα περιμένει, επτά χρόνια μετά το σεισμό του 2014 , για να επισκευαστεί… Τα άλλα μουσεία ανοίγουν τώρα τις πύλες τους, μετά από πολλούς μήνες σιωπής, λόγω πανδημίας, αλλά το δικό μας, το κρατάει κλειστό η αδράνεια των κάθε είδους αρμοδίων.
Υπενθυμίζουμε την πρωτοβουλία του ΙΚΙ, το οποίο, με τη βοήθεια της κας Δώρας Μαρκάτου, Ιστορικού Τέχνης, τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Παν. Ιωαννίνων, Εφόρου του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου, έχει συγκεντρώσει πάνω από 220 υπογραφές αξιόλογων συμπολιτών μας, ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και του πνεύματος με αίτημα την άμεση αποκατάστασή του και όχι τη σχεδιαζόμενη κατεδάφισή του.
Η θέση μας είναι ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας η επισκευή και διατήρησή του κτηρίου του μουσείου λόγω της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας αλλά και της πολεοδομικής του σημασίας ως μέρος του μετασεισμικού κτηριακού συγκροτήματος του κέντρου της πόλης. Παράλληλα είναι δυνατή η αξιοποίηση του με χρήση μουσειακή ή/και γενικότερα πολιτιστική. Ένα νέο μουσείο μπορεί να γίνει σε άλλη αρμόζουσα πολεοδομικά θέση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι.
Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, σημαντικός πολιτιστικός πόλος, δεν έχει αποκτήσει τη στέγη που του αρμόζει και εξακολουθεί να βρίσκεται στον εντελώς ακατάλληλο υπόγειο χώρο του κτηρίου της Κοργιαλενείου βιβλιοθήκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του και προπαντός για τη διατήρηση των αντικειμένων του. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι σοβαρά (έλλειψη χρηματοδότησης, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού, κλπ) ενώ η ουσιαστική κρατική μέριμνα απουσιάζει προκλητικά και διαχρονικά όπως εξάλλου και για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα γενικότερα, που αποτελεί το κύριο πνευματικό ίδρυμα της πόλης. Ενώ θα έπρεπε η κρατική συμβολή να είναι πολύ μεγαλύτερη και να μην αρκείται κάθε χρόνο σε ‘ψίχουλα’ όταν για άλλα αποδεικνύεται απλόχερη… Εξυπακούεται ότι η λειτουργία του δεν μπορεί να στηρίζεται εσαεί και σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά ορισμένων ατόμων.
Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο στο Ληξούρι και ειδικά το διατηρητέο παραδοσιακό της κτήριο περιμένει επτά χρόνια μετά τον σεισμό του 2014 για να επισκευαστεί και αποκατασταθεί. Είναι περιττό να αναφερθούμε στο γνωστό σε όλους πολύ σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο της βιβλιοθήκης –μουσείου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει η Πολιτεία και για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνονται βαριά ευθύνη οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί και η πολιτική ηγεσία του τόπου. Γιατί η πόλη του Ληξουρίου και η περιοχή της Παλικής έχουν βαριά κληρονομιά.
Για τους λόγους αυτούς είναι ανάγκη οι τοπικές και κεντρικές αρχές, να ασχοληθούν επειγόντως με την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, καταβάλλοντας όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να βελτιωθεί η ζοφερή αυτή εικόνα, απαράδεκτη για νησί του Ιονίου με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.
Ηλίας Μπεριάτος
Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΚΙ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/5/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA