ολοκαυτώματος. Μια συνεχώς υποφώσκουσα σύγκρουση για το ποια από τις δύο υπερδυνάμεις θα είναι ο τελικός εξουσιαστής του κόσμου. Η σύγκρουση αυτή τελικά δεν έγινε, ενώ στο μεταξύ κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έληξε και ο Ψυχρός Πόλεμος και μόνες κυρίαρχες της γης έμειναν οι ΗΠΑ. Μπορεί να διαλύθηκε η ΕΣΣΔ αλλά όμως έμεινε η Ρωσία, οικονομικά μεν πληγωμένη, αλλά με όλο το πυρηνικό κ.λ.π. οπλοστάσιο στα χέρια της.
Μετά την αποχώρηση του Γιέλτσιν και την άνοδο του Πούτιν, άρχισε μια εντυπωσιακή οικονομική άνοδος της Ρωσίας. Με ένα απείραχτο οπλοστάσιο στα χέρια της, είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια, ότι κάποια στιγμή θα θέσει υπό αμφισβήτηση την απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ.
Αυτό φυσικά το έχουν αντιληφθεί και οι ΗΠΑ (οι οποίες αυτή τη στιγμή de facto ηγούνται πολιτικά της παγκοσμιοποίησης) γι’ αυτό και κάνουν το πάν να περιορίσουν τη Ρωσία και να την θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.
Όμως, οι σημερινές ΗΠΑ, μπορεί να έχουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αλλά έχουν και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Είναι το πιο υπερχρεωμένο κράτος στον κόσμο, με μεγάλο μέρος του χρέους της να το κατέχει η Κίνα. Κάτι επομένως θα πρέπει να κάνουν, διαφορετικά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της απομόνωσής τους μέσα στην επελαύνουσα παγκοσμιοποίηση. Όμως, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ως ανερχόμενες δυνάμεις, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
Μια αναμέτρηση που εκκρεμεί από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που δεν έγινε στην περίπτωση της Κούβας με την υποχώρηση του Ν. Χρουτσόφ, ίσως και να ήρθε η ώρα τώρα να συμβεί.
Πάντως ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να γίνει ο νέος Χρουτσόφ.
Πέτρος Χασάπης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2.3.2014