Πώς είδαν την «μονομαχία» Δένδια-Τσαβούσογλου ξένα ΜΜΕ/Δυσαρεστημένη η πλευρά… Σημίτη(!)

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλληλοκατηγορήθηκαν σε κομβικές ζητήματα όπως η διαμάχη για το φυσικό αέριο και η μεταναστευτική πολιτική.

Ενώ οι δύο πολιτικοί στην αρχή της συνέντευξης Τύπου επαίνεσαν την θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, γρήγορα κλιμακώθηκε η λεκτική αντιπαράθεση, όταν ο Δένδιας προειδοποίησε να μην διαδίδονται «fake news» που δεν συμβάλλουν στο εποικοδομητικό κλίμα.

Επιπρόσθετα, είπε ότι πρέπει να λυθεί επιτέλους το Κυπριακό και να αποφευχθούν προκλήσεις στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος στην αρχή χαρακτήρισε τον Δένδια μακρόχρονο φίλο του, αντέδρασε και είπε ότι ήθελε να διεξάγει τη συζήτηση σε φιλική ατμόσφαιρα.

«Αλλά στην τοποθέτησή του ο Δένδιας τοποθετήθηκε δυστυχώς με άκρως απαράδεκτες αιτιάσεις εις βάρος της χώρας μου».

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο και «έριξε ανθρώπους στη θάλασσα».

Είπε ότι δεν είχε πρόθεση να τα συζητήσει μπροστά στους δημοσιογράφους, «αλλά έρχεστε εδώ και κατηγορείτε την Τουρκία μπροστά στον Τύπο, προκειμένου φυσικά να στείλετε ένα μήνυμα στη χώρα σας.

»Αυτό δεν μπορώ να το αποδεχτώ», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Τσαβούσογλου και Δένδια προκάλεσε ακόμα και σε ειδήμονες έκπληξη καταλήγει η ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο για την ΕΡΤ: Γιώργος Παππάς

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες για τη μονομαχία Δένδια-Τσαβούσογλου

Με σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια απάντησε σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου ως ήταν αναμενόμενο. Τούρκοι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνομίλησε η «δημοκρατία» υποστήριξαν μάλιστα ότι «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε… αλαζών και σκληρός»!

«Ήρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Turkiye: «Σκληρή απάντηση από τον Τσαβούσογλου», τονίζοντας ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «στην αρχική ομιλία του δεν κατηγόρησε την Ελλάδα, αλλά ήλπιζε ότι η πρώτη τους συνάντηση θα ήταν σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Αλλά ο κ. Δένδιας διατύπωσε απαράδεκτες κατηγορίες.

»Ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

»Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε», όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, δημοσιεύοντας την απάντηση Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. «Ο Δένδιας πήρε απάντηση στη γλώσσα που καταλαβαίνει» γράφει η Yeni Safak, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε τις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Sabah γράφει:

«Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε», αναφέροντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαράδεκτη ρητορική».

Η Sabah σημειώνει με έμφαση ότι ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να μειώσει τις διαφορές μας και να βελτιώσουμε τη συνεργασία.

»Αλλά τη στιγμή που (ο Νίκος Δένδιας) διατυπώνει βαριές κατηγορίες εναντίον του έθνους μου μπροστά στον Τύπο, πρέπει να απαντήσω».

Η Hurriyet γράφει: «Πάλι τα ίδια από την Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση»!

«Μετά τα θερμά μηνύματα του υπουργού Τσαβούσογλου προέκυψε ένταση με τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του Δένδια» σημειώνει η Hurriyet.

Για «σκάνδαλο Δένδια» κάνει λόγο η Milliyet και προσθέτει:«Μια συνέντευξη που ξεκίνησε θετικά εξελίχθηκε σε τεταμένη λόγω της προκλητικής ρητορικής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών».

Η Aksam καλεί προκλητικά την Ελλάδα «να παραδεχτεί» ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι «Τούρκοι», επαναλαμβάνοντας τη σχετική δήλωση Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Για το ζήτημα της (sic) τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη… αν λένε ότι είναι Τούρκοι, είναι Τούρκοι και πρέπει να το αποδεχτείτε ως τέτοιο» γράφει σε ένα παραλήρημα η Aksam.

«Ο Τσαβούσογλου εξοργίστηκε από τα λόγια του Δένδια» αναφέρει η Turgun, υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε «απαράδεκτες κατηγορίες».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Cnn Turk, σχολιάζοντας την έκβαση των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών, έκανε λόγο για «διαξιφισμούς», σημειώνοντας ότι ο Τσαβούσογλου «αντέδρασε έντονα στις απαράδεκτες δηλώσεις του Δένδια».

Για «σκληρή αντίδραση από τον Τσαβούσογλου στον Έλληνα ομόλογό του» έκανε επίσης λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αν και υπήρξαν στιγμές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές -η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε σε φιλική ατμόσφαιρα και οι δύο υπουργοί απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλο με τα μικρά τους ονόματα και λέγοντας “φίλε μου”-, ο Δένδιας στη συνέχεια επιτέθηκε στην Τουρκία κατηγορώντας τη για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με αποτέλεσμα, όταν πήρε τον λόγο ο Τσαβούσογλου, να αντιδράσει με σκληρά λόγια» μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μιχάλης Ψύλλας – Tribune 

Και η πλευρά … Σημίτη… Πολύ στεναχωρημένος ο φίλος του Σημίτη, Παν. Ιωακειμίδης, από τη «μονομαχία» Δένδια-Τσαβούσογλου 

Ο φίλος του Κώστα Σημίτη, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, είναι πολύ στεναχωρημένος από τη «μονομαχία» Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Μπορεί να είναι και συγχυσμένος. Δεν του άρεσε.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», που τιτλοφορείται «Η διπλωματία του μεγαφώνου…», ο Παντελής Ιωακειμίδης γράφει, εμφανώς απογοητευμένος, ότι κανείς «δεν περίμενε βεβαίως και μια δημόσια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών» και παρακάτω νουθετεί:

«Η δημόσια αντιπαράθεση πάνω στις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί».

Στη συνέχεια υποστηρίζει -αναληθώς- ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο.

Δεν θέλει να θυμάται μάλλον τη δημόσια αντιπαράθεση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Και καταλήγει ο κ. Ιωακειμίδης: «Πάντως, στην πολιτική σφαίρα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζεις πότε να σιωπάς, Η διπλωματία του μεγαφώνου δεν οδηγεί πουθενά…».

Ίσως να μην υπήρχε όλη αυτή η ένταση σε κάποια ζητήματα εάν οι σημιτικοί εσχατόγεροι επέλεγαν τη σιωπή και τη συνταξιοδότηση αντί να προκαλούν δημοσίως με τις απόψεις τους τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού. Αντί να προσπαθούν επίμονα από τα παρασκήνια και με αρθρογραφία να επιβάλλουν «λύσεις» ισοδύναμες με συνθηκολόγηση.

Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ,16/4/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA