Νέα από την ΠΙΝ:Οικονομία, Εκπαίδευση, Α/γενής Τομέας και ΙΑΝΟΣ

Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ), φορέα που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατα την επίσκεψή της στην Πάτρα.

Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε εκτενώς για την πορεία των διαδικασιών και πολύ σύντομα αναμένει την τελική αξιολόγηση των επιχειρήσεων των Ιονίων Νήσων για την ένταξη και την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιλεγμένων.

Η υγειονομική κρίση με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στον χώρο της εργασίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έστρεψε μεγάλο μέρος της προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής προς την προετοιμασία επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του Covid, όπως και την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων.

Η Ρόδη Κράτσα ενημερώθηκε, επίσης, για τις σχετιζόμενες με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ή αύξηση εξωστρέφειας επιχειρήσεων, στους τομείς: Μεταποίηση, Εμπόριο, Υπηρεσίες, Τουρισμός και Κατάρτιση φυσικών προσώπων.

Ακολούθως αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της δράσης “Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, στους τομείς εξειδίκευσης της RIS3 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2014-2020” ποσού ύψους 1.200.000 ευρω.

Η Περιφερειάρχης ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για όλα τα προγράμματα επιχειρηματικότητας των Ιονίων Νήσων τα οποία χειρίζεται ο ΕΦΕΠΑΕ.

Β’ φάση διαβούλευση της ΠΙΝ δια της Ομάδας Σχεδιασμού Προγράμματος

Συνεχίζονται με τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας οι διαδικασίες της β’ φάσης διαβούλευσης που οργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια της Ομάδας Σχεδιασμού Προγράμματος (ΟΣΠ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης με αντικείμενο τη «ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2027 (ΕΣΠΑ)».

Οι συναντήσεις γίνονται ανά τομέα πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα 2/4/2021, πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις εργασίες στους τομείς:

1.«Yγεία και Πρόνοια στην Π.Ι.Ν: Προτάσεις για την αναβάθμιση του περιφερειακού συστήματος υγείας και πρόνοιας»

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως στα εξής θέματα:

-Αναβάθμιση/συμπλήρωση υποδομών συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας,

-Ειδικός εξοπλισμός μονάδων περιφερειακού συστήματος υγείας,

-Αξιοποίηση ψηφιακών και άλλων τεχνολογιών καθώς και «πράσινων» εφαρμογών στο σύστημα υγείας,

-Συμπλήρωση / βελτίωση υποδομών στον τομέα της πρόνοιας.

2.«Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση στην Π.Ι.Ν: Προτάσεις για την αναβάθμιση του περιφερειακού συστήματος Εκπαίδευσης & Δια βίου Μάθησησ», με ειδικότερα θέματα:

-Αναβάθμιση/συμπλήρωση υποδομών συστήματος προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

-Αναβάθμιση/συμπλήρωση υποδομών γ’ βάθμιας εκπαίδευσης ΠΙΝ,

-Ειδικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης,

-Αξιοποίηση ψηφιακών και άλλων τεχνολογιών καθώς και «πράσινων» εφαρμογών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στις συναντήσεις συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός αρμόδιων φορέων ανά τομέα πολιτικής από όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι συναντήσεις εργασίας συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα ως εξής:

Δευτέρα 5/4/2021

10π.μ. «Μεταφορές και (θαλάσσια, χερσαία, εναέρια) διασυνδεσιμότητα της Π.Ι.Ν»

12.30μμ. «Πόσιμο νερό/Ύδατα, Υγρά απόβλητα»

Τρίτη 6/4/2021

10π.μ. «Πολιτισμός & Δημιουργική οικονομία: Προτάσεις για την αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού της Περιφέρειας»

Πέμπτη 8/4/2021

12.30π.μ. «Βιοποικιλότητα, Κλιματική αλλαγή, Φυσικοί κίνδυνοι, Ενέργεια»

Στον 2ο κύκλο διαβούλευσης οι φορείς καλούνται να διατυπώσουν τις ανάγκες και προτεραιότητες του τομέα τους ώστε να προκύψουν οι απαραίτητες προβλέψεις και μέτρα Στρατηγικής που θα περιληφθούν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της επόμενης 7ετούς Προγραμματικής περιόδου που θα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΣΠΑ 2021-27)

Λόγω των συνθηκών, όλες οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου (ηλεκτρονική πλατφόρμα e-presence.gov.gr).

Επανεξέταση των απορριφθέντων αιτημάτων για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν απο τον ΙΑΝΟ

Μετά από παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Σωτηρη Κουρή προς τον ΕΛΓΑ

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους των οποίων τα αιτήματα για αποζημιώσεις λόγω καταστροφής του ζωικού τους κεφαλαίου, από τον μεσογειακό κυκλώνα “ΙΑΝΟ”, είχαν πρωτοδίκως απορριφθεί.

Μετα από την τεκμηριωμένη παρουσίαση και αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Ιονίων Νήσων Σωτήρη Κουρή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, αποφάσισε την υπαγωγή τους στην διαδικασία του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφαλίσεων.

Στο άρθρο 18 προβλεπεται αναθεώρηση του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης:

1.Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. μπορεί σε οποιοδήποτε βαθμό της διαδικασίας της πραγματογνωμοσύνης ή εκκαθάρισης της ζημιάς, ακόμη και μετά την καταβολή της αποζημίωσης, να ασκήσει κατά την κρίση του προσφυγή για αναθεώρηση των πορισμάτων της πραγματογνωμοσύνης, εφόσον έλθουν σε γνώση του στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι υπάρχει πλάνη ως προς τα στοιχεία που συνθέτουν το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης.

2.Η προσφυγή για αναθεώρηση πορισμάτων πραγματογνωμοσύνης κατατίθεται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α. μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από τότε που έγιναν γνωστά τα στοιχεία που τη θεμελιώνουν.

3.Επί της προσφυγής αποφασίζει οριστικά και τελεσίδικα Τριμελής Επιτροπή η οποία συγκροτείται από το Νομάρχη στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή και αποτελείται από δύο (2) κτηνιάτρους πτυχιούχος Α.Ε.Ι., υπαλλήλους Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. και από (1) κτηνίατρο του ΕΛ.Γ.Α. που εκλέγεται επίσης από το Νομάρχη από πίνακα που περιλαμβάνει πέντε (5) τουλάχιστον κτηνιάτρους, υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. Η επιτροπή δεν δεσμεύεται από το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης (εκτίμησης, επανεκτίμησης ή του διαιτητού) και μπορεί να αναθεωρήσει οποιοδήποτε στοιχείο του πορίσματος.

4.Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής διενεργείται νέα εκκαθάριση της ζημιάς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κανονισμού και ή ζητείται από τον ασφαλισμένο η επιστροφή της διαφοράς, σε περίπτωση που έλαβε μεγαλύτερη αποζημίωση χωρίς να τη δικαιούται (αχρεωστήτως) ή καταβάλλεται σε αυτόν τυχόν πρόσθετη αποζημίωση.

5.Εντός των ημερών αναμένεται να συγκροτηθεί η Επιτροπή του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, από τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία θα διενεργήσει νέα εκκαθάριση της ζημιάς σύμφωνα με τίς διατάξεις του άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Κουρής εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη και στήριξη του θέματος στο Διοικητικό Συμβούλιο και την απόφαση που ελήφθη και δηλώνει πως “Στηρίξαμε ένα δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα ΙΑΝΟ και των οποίων τα αιτήματα απορρίφθηκαν πρωτοδίκως για λόγους που δεν συνάδουν με το είδος και το μέγεθος της ζημιάς σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται κοντά στους πληγέντες κτηνοτρόφους και θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να στηριχθούν και φυσικά να αποκατασταθεί κάθε παράλειψη ή αστοχία εις βάρους τους. Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει ζωντανό και παραγωγικό τον πρωτογενή μας τομέα”.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,2/4/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA