ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ | “ΝΕΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ” : Κι ανάμεσά τους, η Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Ο φακός της εκπομπής, εστιάζει από μία σύγχρονη οπτική θέση, στην προέλευση της μουσικής και στην εξέλιξη των μουσικών οργάνων. Πώς μια αρχαία λύρα υπάρχει σήμερα στα χέρια ενός σύγχρονου δημιουργού και πως αυτή δημιουργεί την δική της σύγχρονη ηχητική διάσταση στη μουσική σκηνή; Πώς ένας αυλός με αρχαία καταγωγή, επιβάλει σήμερα τη θέση του στην εκφραστική αναζήτηση των νέων μουσικών;

Υπάρχει σήμερα στη μουσική μας αντίληψη, στις μουσικές μας αρμονίες και μελωδίες κρυμμένη βαθιά μια αρχαία μουσική και πως την συναντάμε; Υπάρχουν σήμερα μουσικά όργανα που αναγεννήθηκαν μετά από 2.000 χρόνια και παίζουν μουσική pop, electronica, metal και dub?

Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα μια άνθηση στην μουσική μας παιδεία, συνδιασμένη με μια αναγέννηση άγνωστων και ξεχασμένων οργάνων. Πολλά μουσικά όργανα καταλαμβάνουν θέση έκφρασης στα σύγχρονα μουσικά σχήματα.

Ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής της αρχαίας λύρας Νίκος Ξανθούλης με το μουσικό σχήμα του “Χρυσέα Φόρμιγξ” μας αποκαλύπτει μουσικές έννοιες που πηγάζουν από την ευρύτητα δυνατοτήτων έκφρασης του αρχαίου αυτού οργάνου, στην σύγχρονη μουσική σύνθεση.

Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου με το μουσικό σχήμα “Lyre’ n’ Rhapsody”, ο Θοδωρής Κουμαρτζής με τους “Pausis Progect”, ο Κωνσταντίνος Φραγκής και ο Αντώνης Κτενάς από την μουσική ομάδα “Ευτέρπη” και η Νάνσυ Κλαμπάτσα, μας αναδεικνύουν μουσικές όψεις, εκφράσεις, μελωδικά σχήματα και αναζητήσεις που απευθύνονται και επιδρούν στην συναισθηματική και ψυχική μας σφαίρα, στον σύγχρονο παρόντα χρόνο.

Εδώ βλέπετε και διαδικτυακά, την ώρα της live πρώτης προβολής την εκπομπή μας:

https://www.ertflix.gr/ert3-live/

Εδώ τα νέα και παλαιότερα επεισόδια της εκπομπής μας:

https://www.ertflix.gr/…

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/2/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA