Στους θησαυρούς της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

-Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 7 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την πρώτη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο φιλόλογος, δρ Ιστορίας Πέτρος Πετράτος, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με θέμα: «Από την Ιστορία και τη Μυθολογία της Επανάστασης του 1821». Θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η φιλόλογος, δρ Ιστορίας Δώρα Ζαφειράτου, προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Κεφαλονιάς με παράλληλα καθήκοντα διευθύντριας στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

– Τα εκθέματα του Ιανουαρίου

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι από τις 5 Ιανουαρίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας τα Εκθέματα του μήνα: πρόκειται για δύο εφημερίδες της Επανάστασης – «Ελληνικά Χρονικά» και «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» – οι οποίες απόκεινται στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

__________________________

ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Εφημερίδες του Αγώνα

«Ελληνικά Χρονικά»

Η εφημερίδα αυτή τυπωνόταν στο Μεσολόγγι με εκδότη και συντάκτη τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ (Johann-Jacob Meyer) και τυπογράφο το λόγιο από τη Σμύρνη Δ. Μενεσθέα. Τον Ιανουάριο του 1824 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο (βλ. φωτογραφία), ενώ η έκδοση σταμάτησε το Φεβρουάριο του 1826, επειδή αχρηστεύτηκε το τυπογραφείο από το βομβαρδισμό των Τουρκοαιγυπτίων. Σημειώνουμε ότι ο Μάγερ ήρθε στην επαναστατημένη Ελλάδατο 1821 σε ηλικία 23 ετών, εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου εργάστηκε ως φαρμακοποιός και κυρίως ως εκδότης, χωρίς όμως να παραμελεί και τα πολεμικά του καθήκοντα. Πήρε ελληνική υπηκοότητα, βαφτίστηκε ορθόδοξος και παντρεύτηκε την κόρη ενός εύπορου Μεσολογγίτη κεφαλονίτικης καταγωγής, του Γεώργιου Ιγγλέση (ή Ιγγλέζη). Κατά την έξοδο του Μεσολογγιού σκοτώθηκε ο ίδιος ο Μάγερ και η οικογένειά του. – Η εφημερίδα απόκειται στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Επρόκειτο για την επίσημη (από το 1825) εφημερίδα της Διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, όπου δημοσιεύονταν οι Πράξεις και οι ανακοινώσεις της Διοίκησης και οι συζητήσεις του Βουλευτικού, καθώς και ποικίλες ειδήσεις σχετικές με τα στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα αλλά και άλλα θέματα που αντλούνταν από έντυπα του εξωτερικού, με προφανή στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση του αναγνωστικού κοινού. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 1825 (βλ. φωτογραφία). Αρχική έδρα της ήταν το Ναύπλιο και πρώτος διευθυντής σύνταξης ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και από τον Ιούνιο του 1827 ο Γ. Χρυσίδης, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο Ιωάννης Γαλιάτσας το Δεκέμβριο του 1831. Επί Καποδίστρια θα μεταφερθεί η έδρα της στην Αίγινα, για να ξαναγυρίσει το 1830 στο Ναύπλιο και τελικά από το Δεκέμβριο του 1834 να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αφού στο μεταξύ από τη 18η Απριλίου 1832 θα μετονομαστεί Εθνική Εφημερίς και από τη 16η Φεβρουαρίου 1833 Εφημερίς της Κυβερνήσεως – τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα – με νέο διευθυντή τον Γεώργιο Αποστολίδη Κοσμητή. – Η εφημερίδα απόκειται στο Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Πέτρος Πετράτος

Φιλόλογος, δρ Ιστορίας

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/1/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA