Οι συνέπειες του κορωνοϊού
Η τουρκική οικονομία ήδη πάλευε επί δύο χρόνια με την πτώση της Λίρας και τον διψήφιο πληθωρισμό της όταν την έπληξε τον Μάρτιο του 2020 η πανδημία του κορωνοϊού, επιδεινώνοντας τη βαθιά ύφεση στη χώρα, αναφέρει το αφιέρωμα της εφημερίδας και προσθέτει:
Εννιά μήνες μετά, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Τουρκία, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως σημαντική μερίδα του πληθυσμού πνίγεται στα χρέη, ενώ αυξάνεται η πείνα.
Την οργή των πολιτών αντιμετωπίζει πλέον ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί δυσκολεύονται ακόμη και να αγοράσουν τρόφιμα, προσθέτουν οι ΝΥΤ.
Σε μια σπασμωδική κίνηση συγκράτησης των αντιδράσεων η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα κατά 21,56%.
«Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν», λέει στην εφημερίδα ο Οζγκιούρ Ακμπάς, που έχει καπνοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη.
«Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας», προσθέτει.
Τον Νοέμβριο ο ίδιος συμμετείχε στην διοργάνωση διαδήλωσης στην Πόλη ενάντια στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που χαρακτηρίζει «άδικα για τους εμπόρους».
Πρόσφατη δημοσκόπηση της MetroPoll Research την οποία επικαλούνται οι ΝΥΤ δείχνει ότι ένας στους τέσσερις Τούρκους (25%) αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις βασικές του ανάγκες.
«Ο κόσμος είναι στα όρια της έκρηξης», δηλώνει ο Ακμπάς.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, τον Νοέμβριο τα πράγματα χειροτέρευσαν για τον Ερντογάν, που φέτος έχει τραβήξει πάνω του την προσοχή τόσο διεθνώς όσο και εντός της χώρας με την επιθετική του εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές του παρεμβάσεις.
Η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι είχε αποκλείσει από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού τα ασυμπτωματικά περιστατικά, η προσθήκη των οποίων αύξησε κατακόρυφα την καταγεγραμμένη εξάπλωση της πανδημίας.
Η τουρκική Λίρα έχει χάσει περίπου ένα 30% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2020 και τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος έχουν μειωθεί τρομερά.
Μαζί με τον διψήφιο πληθωρισμό, η χώρα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, ανέφερε προσφάτως η Moody’s.
H κρίση αυτή έρχεται καθώς ο Ερντογάν θα χάσει σύντομα έναν ισχυρό σύμμαχο με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.
Η Τουρκία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 όσο και η ΕΕ για τις γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα.
Παράλληλα, «οι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σκληρότερη με την επιδεινούμενη εικόνα του Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επίπεδα δημοκρατίας».
Η πτώση της δημοτικότητας
Όλα αυτά συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου στο χαμηλότερο επίπεδο των 19 ετών της κυριαρχίας του, με το ισλαμιστικό κόμμα που ίδρυσε να απολαμβάνει τη στήριξη μόνο του 30% των ψηφοφόρων.
Αυτό καθιστά τουλάχιστον αμφίβολη την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023, επισημαίνει η εφημερίδα, που καταγράφει τις μαρτυρίες στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες καταγγέλλουν φαινόμενα παιδικής πείνας και κακουχίας.
Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία και την Δικαιοσύνη όπως και μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι αναλυτές ωστόσο λένε πως όλα αυτά είναι «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Μπορεί ο απομακρυνθείς πρώην υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να είναι ένα βολικό εξιλαστήριο θύμα, αλλά η δραματική πτώση του και η πλήρης εξαφάνισή του από τη δημόσια θέα δείχνει μια πολύ πιο σοβαρή διόρθωση της πορείας στη χώρα.
Φαίνεται πως η οικονομική δοκιμασία και οι συνέπειες της για την τύχη του ίδιου του Ερντογάν έχει γίνει η κυρίαρχη έγνοια.
Ο Μεχμέτ Αλί Κουράτ, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, δηλώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί μανιωδώς τις δημοσκοπήσεις.
«Αυτό που προσέχει ιδιαίτερα είναι το πώς αντικατοπτρίζονται τα πράγματα στην κοινωνία», προσθέτει.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 χρόνων που κρατά τα ηνία της εξουσίας, γεγονός που δείχνει πως η συνεργασία με το Εθνικιστικό Κόμμα δεν θα μπορέσει να του εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που χρειάζεται για να κερδίσει την επόμενη προεδρική εκλογή.
«Οι επόμενες εκλογές δεν είναι παιχνιδάκι», δηλώνει η Ασλί Αϊντινασμπάς, επιστημονική συνεργάτιδα σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χάσει εκτός κι αν διευρύνει τον συνασπισμό του ή καταφέρει να κερδίσει τον κόσμο που ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης.
»Οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί είναι λιγότερες από 50%.
»Οπότε τελικά, το ερώτημα είναι: “είναι άραγε αρκετά έξυπνος;”.
»Η δημοσκόπηση της MetroPoll δείχνει πως η πλειοψηφία των ίδιων των υποστηρικτών του Ερντογάν, και το 63% όσων απάντησαν συνολικά, πιστεύουν πως η Τουρκία οδηγείται σε χειρότερα, κι όχι σε καλύτερη κατεύθυνση».
Πηγή: Tribune, N.Y.T.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,28/12/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ