ΠΙΝ: Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών

Θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, και την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος τους για την λειτουργία τους και την παραγωγή τους, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες.

Β. Θεωρεί ότι επιβάλλεται οι υδατοκαλλιεργητικές δραστηριότητες να ενσωματώνονται και να προσαρμόζονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες για την ορθολογική διαχείριση του χώρου, την προστασία των ευαίσθητων φυσικών πόρων και του τοπίου. Ιδιαίτερα δε, δεν πρέπει να δημιουργούνται σύγκρουσης μεταξύ της Τουριστικής Ανάπτυξης των περιοχών και της λειτουργίας ή εγκατάστασης νέων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων.

Γ. Θεωρεί ότι οι μονάδες υδατοκαλλιεργειών πρέπει να εκσυγχρονίζονται και να επενδύουν στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων καλλιέργειας και ιδιαίτερα να υποστηρίζουν την παραγωγή προϊόντων τα οποία είναι ασφαλή και υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα να υποστηρίζουν την στροφή προς την βιολογική καλλιέργεια.

Δ. Εκφράζει την αδιαπραγμάτευτη θέση της, ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο στην εγκατάσταση και λειτουργία παρόμοιων μονάδων και γι’ αυτό ζητά την νομοθετική ρύθμιση ώστε οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να έχουν θεσμοθετημένο ρόλο για την σύμφωνη γνώμη σε κάθε ίδρυση, εγκατάσταση, επέκταση και λειτουργία των ιχθυοπαραγωγικών μονάδων εντός των ΠΑΥ των περιοχών τους. Ιδιαίτερα η έγκριση της λειτουργίας των ΠΟΑΥ πρέπει και επιβάλλεται να έχει την έγκριση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπονται και όσα ισχύουν στο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας.

Ε. Ως αφορά την υπό συζήτηση περιοχή της νήσου Καλάμου συμφωνεί με την εκφρασμένη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδος (απόφαση αριθμ. 183/2020), δηλ. την αντίθεση του στην επέκταση ή ίδρυση νέας μονάδας στην ζώνη παραγωγής Π9 (νήσος Κάλαμος)”.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,20/12/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ