ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ : “Salus patriae syprema lex esto» «Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της πατρίδας»

Είναι σαφές ότι «κάτι ετοιμάζει» η Τουρκία στο Αιγαίο και μάλιστα, άμεσα.

“Το δίκαιον είναι ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον…(Θρασύμαχος στην πλατωνική «Πολιτεία»)

Διαχρονικά η Τουρκία είναι προβλέψιμη και πραγματοποιεί τις εξαγγελίες της, είτε αυτές αφορούσαν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών, είτε στο θέμα της Κύπρου, ή των S-400.Μία αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο φαντάζει δύσκολη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή.

Το χειρότερο είναι όμως η στάση των διεθνών οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων και της ΕΕ στη κρίση του Ναγκόρνο -Καρμπαχ. Οι αγωγοί TANAP και BTC ξεκινούν από το Αζερπαϊτζάν, εισέρχονται στην Γεωργία και από εκεί καταλήγουν στην Τουρκία παρακάμπτοντας την Αρμενία. Το ζήτημα είναι οι ενεργειακοί πόλεμοι για το Ρωσικό πετρέλαιο κυρίως οι δύο αυτοί αγωγοί, TANAP-BTC, είναι ο νέος στόχος της Ρωσίας μέσω του κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η κρίση στην περιοχή ξεκίνησε ακριβώς μετά της κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Turkstream και ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα της Μόσχας ότι δεν θα μείνουν αδρανείς ούτε σε αυτή την περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέδωσε στις γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το γεγονός ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στην διένεξη του Νακγόρνο Καραμπάχ. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη του στα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συμπερασματικά η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ επιταχύνει τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο κίνδυνος εμπλοκής δεν είναι μόνον υπαρκτός είναι προβλέψιμος. Το πιο σημαντικό είναι ότι το όλο ζήτημα είναι ξεκάθαρο ότι αφορά τους ενεργειακούς κόμβους και την συγκυρία που η Τουρκία θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της με τούς ισχυρούς (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ) να βρίσκονται αποδυναμωμένοι λόγω της μετεκλογικής κατάστασης στις ΗΠΑ .

Σ’ όλα αυτά για μας τους Έλληνες το δίλημμα είναι η απάντηση του Κολοκοτρώνη (από επιστολή του στον Ιμπραήμ): “Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου.”

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ

18/11/2020

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/11/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA