Προσοχή: Απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν συνολικά είκοσι δύο (22) άτομα, ενώ κύριος στόχος της Δράσης (eComm 2020) ήταν, μέσω συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου, ο εντοπισμός εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες και η ανάλυση του τρόπου δράσης τους.

Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

•διερευνήθηκαν (13) υποθέσεις απάτης και απάτης με υπολογιστή που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τη συνολική ζημία που καταγγέλθηκε να ανέρχεται σε (91.224) ευρώ και

•εξιχνιάστηκαν (2) από αυτές τις υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίσθηκαν αντίστοιχες δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, σε βάρος (2) ημεδαπών. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Οι κυριότεροι τρόποι δράσης (modus operandi) ήταν οι ακόλουθοι:

•άγνωστοι δράστες, κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών θυμάτων, πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα (λ.χ. συναλλαγές σε ιστοτόπους και διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες). Στις περιπτώσεις αυτές, τα στοιχεία των καρτών αποκτήθηκαν κυρίως μέσω επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και

•πολίτες, που πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές μέσω ιστοτόπων ημεδαπών και αλλοδαπών ηλεκτρονικών εμπόρων, καταβάλλουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό αλλά ουδέποτε έλαβαν τις παραγγελίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας Covid-19, πολλές από τις περιπτώσεις αφορούν απατηλές συναλλαγές διαδικτύου, που σχετίζονται με αγορές χειρουργικών μασκών, γαντιών κ.λπ.

Σημειώνεται, ότι με πρωτοβουλία της EUROPOL, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2020 στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας. Η καμπάνια απευθύνεται στους ηλεκτρονικούς εμπόρους, με συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πιθανές απατηλές συναλλαγές και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν την επιχείρηση και τους πελάτες τους από τέτοιες επιθέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL.

Αντίστοιχα το ενημερωτικό υλικό, το οποίο απευθύνεται στους ηλεκτρονικούς εμπόρους, έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/safe-sales-safe-revenue

https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-revenue

https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-safe-revenue-poster

http://cyberalert.gr/e-commerce/

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

•Τηλεφωνικά: 111 88

•Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

•Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE

•Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας https://portal.astynomia.gr

•Μέσω Twitter: @CyberAlertGR

•Επίσης σχετική ενημέρωση υπάρχει στο δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/e-commerce/

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,10/11/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA