λέμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά τώρα είμαστε επιφυλακτικοί και θα είμαστε για μία εβδομάδα. Παρακολουθούμε στενά και στην κυριολεξία την ανάσα του σεισμού. Έχουμε συχνούς σεισμούς μέχρι 4 ρίχτερ, υπάρχει μια πλούσια ακολουθία την οποία προσωπικά δεν θα την έλεγα μετασεισμική ακολουθία γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν ο κύριος. Οι επιφυλάξεις που έχουμε είναι γι’ αυτό το λόγο» ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος.
Για το ρήγμα ο καθηγητής σεισμολογίας είπε: «Ο σεισμός του ’53 ξεκίνησε την Κυριακή με 6,4, την Τρίτη ήταν 6,8 και την Τετάρτη ήταν ο καταστροφικός των 7,2 ρίχτερ. Βρισκόμαστε στο ίδιο σεισμοτεκτονικό καθεστώς και αυτό είναι που διερράγη, είναι το μεγάλο ρήγμα που γνωρίζουμε με τα συν και τα πλην του. Είναι της τάξεως των 80 χιλιομέτρων και είναι χαρτογραφημένο. Περνάει από τις ακτές της Κεφαλονιάς με βορειοδυτική κατεύθυνση, λίγο λοξά, και είναι το ίδιο που έσπασε και έδωσε τους σεισμούς του ’53. Είναι παρακλάδια του ιδίου ρήγματος και γι’ αυτό λέμε ότι έσπασε ένα τμήμα του, ένα παρακλάδι του της τάξεως των 15 χιλιομέτρων».
Για τον τρόπο που μετακινούνται τα πετρώματα ο κ. Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε: «Αυτό το ρήγμα είναι παράλληλης μετατόπισης, δηλαδή το ένα κομμάτι του κινείται παράλληλα προς το άλλο, το ένα σηκώνεται και το άλλο κατεβαίνει. Αυτή την ιδιότητα έχει το ρήγμα. Βλέπουμε τους μηχανισμούς γένεσης των τωρινών σεισμών να υπακούουν σε αυτό τον τρόπο. Αυτό μας δίνει ένα επιπλέον στοιχείο ότι έχουμε να κάνουμε με κομμάτι αυτού του ρήγματος. Δουλεύουμε με στατιστικές μελέτες έχοντας ένα καλό αρχείο σεισμών. Για την Ελλάδα έχουμε στοιχεία για τους σεισμούς σε όλο το χώρο από το 550 π.Χ. Υπάρχουν αρκετά καλές μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας που είναι και η βάση του αντισεισμικού κανονισμού. Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε 3 ζώνες με βάση την επικινδυνότητα. Η περιοχή σας, το Ιόνιο, είναι στην 1η ζώνη με την πιο υψηλή σεισμικότητα».
Τέλος ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε: «Είμαστε ακόμα σε επιφυλακή και δυστυχώς πέσαμε σε χειμώνα που βρέχει και κάνει κρύο. Ευτυχώς ήλθαν τα πλοία για να φιλοξενηθεί ο κόσμος στην Κεφαλονιά. Προτείνω -εκτός από τα συνεργεία που ελέγχουν- να δει ο καθένας το σπίτι του με έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης του. Το μάτι του μηχανικού θα δει αυτά που θα μας ξεφύγουν. Με ένα σεισμό ακόμα και 5 ρίχτερ θα δημιουργηθούν προβλήματα σε ένα σπίτι που ο μηχανικός μπορεί να δει εκ των προτέρων τι χρειάζεται και να γλυτώσουμε καταστροφές».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.1.2014, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος