Χαίρομαι πολύ που για την φετινή εκδήλωση, η γερμανική Προεδρία για το 2020 της Διεθνούς Συμμαχίας επέλεξε την Κέρκυρα ως τόπο των εκδηλώσεων της γιατι εδω ζει ακόμη μια σημαντική Κοινότητα Εβραίων συμπολιτών μας, άξιων και ενεργών μελών της κοινωνίας μας.
Η εκδήλωσή σας αναδεικνύει γνωστές και άγνωστες πτυχές της δράματος των Εβραίων στα Ιόνια νησιά από την ναζιστική βία και και τους διωγμούς που υπέστησαν. Αναδεικνύει όμως και τα υψηλά αισθήματα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ηρωισμού των κατοίκων Χριστιανών στα νησιά μας εκείνη την τραγική περίοδο της ιστορίας, απέναντι στους συντοπίτες τους και φίλους Εβραίους, με τους οποίους ζούσαν μαζί ειρηνικά και αδελφικά.
Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ζάκυνθο, η οποία έβαλε την σφραγίδα της κατα την μαυρη περίοδο του ναζισμού στην χώρα μας, με την ηρωϊκή συμπεριφορά υπερ των Εβραίων του νησιού αφού οι Αρχές του τόπου και ο λαός σήκωσαν ένα τείχος προστασίας για τους Εβραίους απέναντι στους ναζί που απαιτούσαν την καταγραφή και την παράδοσή τους.
Την ερχόμενη χρονιά, το 2021, που η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας αξίζει να τιμήσουμε αυτή την σελίδα της ιστορίας της Ζακύνθου.
Αυτά τα αισθήματα απέραντου σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων, αλλα και ευγνωμοσύνης στους Επτανήσιους, με πλημμύριζαν όταν επισκέφθηκα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων, ως Ευρωβουλευτής με συναδέλφους μου από διάφορες χώρες, όπως και επιζώντες Εβραίους. Οι χώροι των στρατοπέδων σήμερα, είναι χώροι επισκέψιμοι με βαθειά συμβολική αξία.
Είναι τραγικό ότι σήμερα ακόμη, λαοί και έθνη ζουν παρόμοια μαρτύρια, θύματα γεωπολιτικών συγκρούσεων, δεσποτικών συμπεριφορών και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Ας υψώσουμε την φωνή μας για να απαιτήσουμε την Ειρήνη, την εφαρμογή των οικουμενικών αρχών και των αξιών από όλους τους λαούς και τις ηγεσίες τους, ας κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή την αγάπη, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, να μην επιτρέψουμε ποτέ και πουθενά την βιαιότητα.
Τα Ιόνια Νησιά θα τιμούν πάντα την ιστορία μας, με τους πρωταγωνιστές και τους αφανείς ήρωες και θα τιμούν επίσης τα διδάγματά της ιστορίας, τα οποία είναι πολύτιμα για τις επόμενες γενιές και για το καλύτερο αύριο”.
Σημειωτέον ότι η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με επιστολή της προς τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Νικήτα Αρετάκη αναφορικά με τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από το 1821 και την αναβάθμιση των ιστορικών τόπων, ανέδειξε και την ανάγκη αναβάθμισης του χώρου της παλιάς Συναγωγής, ενέργεια που θα μπορέσει να έλξει το ενδιαφέρον του Ισραήλ και τουριστών από την χώρα αυτή.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30/10/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ