Η επίσκεψη Πομπέο βέβαια δεν γίνεται χρονικά τυχαία αλλά εν μέσω των διεργασιών από την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Στην τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, η Κύπρος πρόβαλλε βέτο για την Λευκορωσία αν δεν επιβληθούν ταυτόχρονα οι κυρώσεις και στην Τουρκία. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν υποστήριξε την Κύπρο και τήρησε στάση αναμονής για την Σύνοδο Κορυφής που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω κρούσματος κορονοιού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο γελοία δικαιολογία από την Ε.Ε για την αναβολή της Συνόδου Κορυφής με σκοπό την αποφυγή κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο σημαντικότερος όμως λόγος της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα είναι η δημιουργία καταλλήλου κλίματος για την επιβολή στην περιοχή της λεγόμενης PAX AMERICANA και την εγκαθίδρυση των ΗΠΑ στα γεωπολιτικά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η επιστροφή των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε ουσιαστικά στα εγκαίνια της πρώτης κυπριακής γεώτρησης από την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, στόχος Δελφύνη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2018, όπου είχε παραβρεθεί και ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον. Ο Αμερικανός υφυπουργός κατά την διάρκεια της τελετής τότε είχε δηλώσει τα παρακάτω:
«Βλέπουμε την ενέργεια ως καταλύτη για τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των λαών της περιοχής και η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Oι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους που υπάρχουν στην ΑΟΖ της και πιστεύουμε πως ο πλούτος από τους πόρους θα πρέπει να μοιραστεί με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Συνέχισαν διάφορες άλλες δηλώσεις/παρεμβάσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους που ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν όλες ένα κοινό παρονομαστή ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έπρεπε να τα βρουν με την Τουρκία γιατί αλλιώς η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL αναχωρεί και μετά πετρέλαιο «γιόκ» για όλους .
Τον Ιανουάριο του 2020 σαν επισφράγισμα της επιστροφής των ΗΠΑ στα τεκταινόμενα στην γεωπολιτική σκακιέρα της Αν. Μεσογείου ήταν η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα όπου προβλέπονταν η εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτικών σε μόνιμη βάση στην αεροπορική βάση της Λάρισας , στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι , την μερική χρήση για στρατιωτικούς σκοπούς του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ναυτική βάση της Σούδας(Μαράθι,Κ-14), τον ελλιμενισμό σε τακτική βάση πλοίων του 6ου Στόλου στον Ναύσταθμο Κρήτης, που όλα έδειχναν ότι οι Αμερικανοί ξανάρχονται στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή βέβαια μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει εποικοδομητική για την άμυνα της χώρας αν βέβαια είχαν προβλεφθεί από ελληνικής πλευράς κάποια αντισταθμιστικά οφέλη όπως η εξασφάλιση της πώλησης στην Ελλάδα των F-35 που δεν πήρε τελικά η Τουρκία , η υποχρέωση της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας που πήρε τα ναυπηγεία Σύρου/ Ελευσίνας πλην των επισκευών που θα κάνει σε αμερικανικά πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου να ξεκινήσει και προγράμματα συμπαραγωγής πολεμικών πλοίων, η ενεργοποίηση της ΕΑΒ σε προγράμματα συμπαραγωγής anti-drones συστημάτων,smart weapons και άλλα που δυστυχώς δεν ζητήθηκε τίποτα από ελληνικής πλευράς.
Οι λεκτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ συνεχίσθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα με διάφορες δηλώσεις/ενέργειες που έδειχναν πλέον καθαρά ότι ενδιαφέρονται πολύ για την Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο για τα γεωκοιτάσμάτα του αλλά και γεωστρατηγικά απομονώνοντας την κάθοδο των Ρώσων στην περιοχή και περιορίζοντας ταυτόχρονα την επιθετική πολιτική των Γάλλων που ήθελαν και θέλουν να παίξουν ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή . Πρόσφατα ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρει Πάιατ σε συνέντευξή του μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και την ανάγκη αποκλιμάκωσης αναφέρθηκε σε «αναγκαίους συμβιβασμούς» με την Τουρκία, τους οποίους εκτιμά ότι είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση.
Λίγο αργότερα οι ΗΠΑ, μέσα από ανάρτηση της πρεσβείας τους στην Άγκυρα κάλεσαν Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους για τα θαλάσσια σύνορα μόνες τους και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό τις διερευνητικές επαφές. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία τόνιζε στην ανακοίνωσή της: «Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής τους, δεν παίρνει θέσεις στα ζητήματα διαφορών άλλων κρατών για τα θαλάσσια σύνορα. Με σεβασμό στο “νομικό καθεστώς” οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πως ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική σημασία. Οι διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να λύνονται από τα εμπλεκόμενα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου (Του Διεθνούς Δικαίου δηλαδή της συνθήκης του UNCLOS που ουδέποτε ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία έχουν αποδεχθεί και επικυρώσει επίσημα). Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναλάβουν τις διερευνητικές επαφές το συντομότερο δυνατό».
Τι είναι όμως ο χάρτης της Σεβίλλης που ανέφερε για πολλοστή φορά η Αμερικανική πλευρά αυτή την φορά μέσω της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και γιατί δεν τον αναγνωρίζει η Τουρκία;
Ο συγκεκριμένος χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου και οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εκνευρίζει ιδιαίτερα την Τουρκική πλευρά.
Τέλος λίγο πριν την αναχώρηση του από τις ΗΠΑ για το ταξίδι στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο επισήμανε με Twitter του: «Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».
Τι όμως επιζητούν οι ΗΠΑ με την PAX AMERICANA που θέλουν να επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;
Ενθάρρυνση της Τουρκίας με Αμερικανική χρηματοδότηση για την κατασκευή της νέας διώρυγας της Κωνσταντινούπολης παράλληλης με τα στενά του Βοσπόρου. Η νέα διώρυγα θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου και συνεπώς δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ. Λόγω του ότι δεν θα θεωρείται διεθνής, η Τουρκία θα την ελέγχει κατά το δοκούν καταστρατηγώντας και αίροντας τοιουτοτρόπως τους περιορισμούς που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ. Με απλά λόγια, η Τουρκία θα μπορεί να ελέγχει την είσοδο και έξοδο του Εύξεινου Πόντου και επομένως να επηρεάζει την ασφάλεια αλλά και την οικονομία των παρευξείνιων χωρών και δη της Ρωσίας.
Αποστρατικοποίηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λήμνου που είναι χρόνια απαίτηση της Τουρκίας
Έλεγχο των στρατηγικών εμπορικών λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης καθώς και του Ναυστάθμου Σούδας
Έλεγχο των Ελληνικών Ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και του Τουρκικού της Τούζλας έξω από την Κωνσταντινούπολη.
Απομάκρυνση της Τουρκικής Στρατιάς Αιγαίου από την Σμύρνη στην ενδοχώρα
Ακύρωση του λεγόμενου Χάρτη Σεβίλλης και δυνατότητα στην Τουρκία για αύξηση της ΑΟΖ της στην περιοχή Καστελόριζου, διακόπτοντας έτσι το γεωγραφικό ενιαίο της ΑΟΖ Ελλάδας -Κύπρου στο λεγόμενο τριεθνές σημείο.
Δημιουργία ομοσπονδίας κρατών στην Κύπρο. Συνδιαχείριση πόρων και κοιτασμάτων υπό την επίβλεψη βέβαια της EXXON MOBIL.
Γιατί είναι δύσκολο να επιβληθεί η PAX AMERICANA
Γιατί πρέπει να ακυρωθούν ή να επαναδιαπραγματευθούν η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ικαρία), η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 (Δαρδανέλια-Ίμβρος-Τένεδος-Σαμοθράκη-Λήμνος), η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 (res inter alios acta = συνθήκη που έγινε από άλλους χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας) που αφορά τα Δωδεκάνησα και 157 μικρονησίδες που σήμερα η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία τους.
Γιατί το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που αν δεν το χειριστεί κατάλληλα, θα απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στο μυαλό του Ελληνικού λαού είναι πολύ νωπή η «ενδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών και μια παρόμοια για το Αιγαίο είναι σίγουρο ότι δεν θα την αντέξει.
Βασίλειος Πολίτης, Διεθνολόγος-Ναύαρχος ε.α
Μilitaire.gr Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
ΟΔΥΣΣΕΙΑ,26/9/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ