Αναβιώνει η αμυντική βιομηχανία: Το σχέδιο για ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ

Οι δαπάνες που θα διατεθούν με μακροχρόνιο ορίζοντα για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στο ναυτικό και την αεροπορία, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην αμυντική βιομηχανία και την αναγέννησή της, όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σαββατοκύριακο, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ασκεί πολύπλευρη εξοπλιστική διπλωματία, διατηρώντας ανοικτά κανάλια συνεργασίας με τις αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Ο στόχος είναι διττός: αφενός να αξιοποιηθούν πολιτικά οι εξοπλιστικές δαπάνες, για την ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της χώρας και την εδραίωση ισχυρών συμμαχιών, αφετέρου να αναλάβει η ελληνική αμυντική βιομηχανία υψηλού επιπέδου κατασκευαστικό αντικείμενο, σε συνεργασία με διεθνείς κολοσσούς του κλάδου, ώστε οι δαπάνες για εξοπλισμούς να μετουσιωθούν σε αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο, καθώς υπάρχουν και άλλες προτάσεις από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων που εξετάζονται από την κυβέρνηση, αφήνει περιθώρια για ανάληψη σημαντικού κατασκευαστικού αντικειμένου από τις ελληνικές βιομηχανίες:

Για παράδειγμα, η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που αναμένεται να γίνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την ιδιωτικοποίησή τους, θα έχει προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ μεγαλύτερο θα είναι το αντικείμενο της παραγωγής νέων φρεγατών από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που περνούν στον έλεγχο της ONEX με σημαντική επένδυση κεφαλαίων από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC.

Σημειώνεται ότι για τις νέες φρεγάτες επικρατέστερη θεωρείται η πρόταση που έχει καταθέσει ο αμερικανικός κολοσσός της Lockheed μέσα στον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, πέραν της αναβάθμισης των F-16 σε συνεργασία με την Lockheed, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά με προβλήματα, υπάρχουν ανοικτά ενδεχόμενα για νέα έργα στο μέλλον, καθώς συζητείται και η αναβάθμιση παλαιότερων F-16, ενώ, εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στο μέλλον και σε προμήθεια των «αόρατων» F-35, η ΕΑΒ θα πρέπει να ενταχθεί στο διεθνές σχήμα συμπαραγωγής.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Δίνοντας το στίγμα της κινητικότητας που αναπτύσσεται, ο πρωθυπουργός ανέφερε το Σάββατο:

«Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία.

»Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.

»Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

»Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, ενώ αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Θέλω να τονίσω ότι ολοκληρώθηκε η απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ πριν από δύο μέρες.

»Έχουμε πλειοδότη με πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο.

»Έχει γίνει σημαντική εξυγίανση στα ναυπηγεία Ελευσίνας και κατασκευάζουν τις πυραυλακάτους μας.

»Απομένει μια ακόμα η οποία πρέπει να παραδοθεί και ενδεχομένως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν κι άλλα πράγματα στο μέλλον. Π

»ροχωρά η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

»Και το σημαντικότερο από όλα, το εμβληματικό project για εμένα, που αφορά την ΕΑΒ.

»Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και σημαντικό ανεκτέλεστο.

»Δεν της λείπουν οι πελάτες, πελάτες έχει.

»Είχε πέσει θύμα, δυστυχώς, αδιαφορίας και μη δυνατότητας αντιμετώπισης των συμβολαίων τα οποία πρέπει να εκτελέσει.

»Και θέλω να θυμίσω ότι η ΕΑΒ εκτελεί και το εμβληματικό συμβόλαιο της αναβάθμισης των F-16 σε “Viper”, μαζί με τη “Lockheed Martin”, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

»Κατά συνέπεια μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση.

»Έξυπνες Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν πάμε να μπούμε σε κούρσα ανταγωνισμού.

»Ψηφιακές Ένοπλες Δυνάμεις που κοιτούν το μέλλον και όχι μόνο το παρελθόν.

Έντονη κινητικότητα

Οι εξελίξεις στις επιμέρους εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας κινούνται με γοργούς ρυθμούς:

Για την ΕΛΒΟ, όπως ανέφερε πρωθυπουργός, οριστικοποιήθηκε η πώληση στην κοινοπραξία ισραηλινών εταιρειών SK GroupPlasan, που κατέθεσε και τη μοναδική προσφορά στο διαγωνισμό που διενήργησε ο εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξη.

Σημαντική για το μέλλον της ΕΛΒΟ υπό τη νέα ιδιοκτησία της θα είναι η προμήθεια 10.000 στρατιωτικών οχημάτων, ενώ θα έχει κατασκευαστικό αντικείμενο στον τομέα των ειδικών οχημάτων, αλλά και στα πολιτικά οχήματα.

Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Σεπτεμβρίου, έληξε και η τελευταία παράταση της ειδικής διαχείρισης.

Το γεγονός ότι τα ναυπηγεία έχουν εξασφαλίσει σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο (αναβαθμίσεις φρεγατών, κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων) αναμένεται να προσελκύσει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης από την ONEX με το μοντέλο που έχει ακολουθήσει επιτυχώς και στο Νεώριο είναι γρήγορες.

Τελευταία σημαντική κίνηση ήταν η μεταβίβαση μετοχών της πλευράς Ταβουλάρη προς τους νέους αγοραστές, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και τυπικά παραμένει υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης του δικαστικού σκέλους της υπόθεσης, δηλαδή της έγκρισης σχεδίου εξυγίανσης με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Παράλληλα προχωρά ο οικονομικός και νομικός έλεγχος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκριση της επένδυσης κεφαλαίων από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC.

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, παρατηρούνται δυσλειτουργίες που δυσχεραίνουν την εκτέλεση των συμβάσεων με τη Lockheed, ενώ η εταιρεία παραμένει ζημιογόνος.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αναδιοργάνωση της εταιρείας και διερευνά τις δυνατότητες προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να τίθεται, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, θέμα πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Πηγή: BusinessDaily

ΟΔΥΣΣΕΙΑ,15/9/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA