Την ίδια ώρα, οι εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. Όπως υπολογίζεται, περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη και αναζητούν μέρος να μείνουν.
Χαώδης είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας. Τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τον εφοδιασμό των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων και φαρμάκων.
Ύφεση και ανθρωπιστική κρίση
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ήδη ο Λίβανος. Πιο απλά, η έκρηξη χτύπησε μια χώρα που ήταν ήδη γονατισμένη από την κρίση.
Συγκεκριμένα, η πολιτική αστάθεια στη χώρα συνοδεύεται από την ελεύθερη πτώση στην οικονομία. Ο Λίβανος παραμένει χωρίς οικονομική βοήθεια, καθώς ακόμα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για σύναψη δανείου.
Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση του τελευταίου έτους συνοδεύτηκε από την κάθετη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος. Το 45% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ, βάσει των επίσημων στοιχείων, πάνω από το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο (ανεπισήμως, η ανεργία έχει αγγίξει το 45%).
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 169% και η αγοραστική ικανότητα των οικογενειών έχει μειωθεί κατά 85%.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, στην περιοχή της Μεγάλης Βηρυτού (στην οποία περιλαμβάνεται η λιβανέζικη πρωτεύουσα και τα περίχωρά της), 910.000 άνθρωποι –εκ των οποίων 564.000 παιδιά– δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες, περιλαμβανομένης της τροφής.
«Η κρίση αυτή πλήττει τους πάντες: τις λιβανέζικες οικογένειες, τους Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες. Στο τέλος του έτους θα αρχίσουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα» είχε αναφέρει ο Τζαντ Σακρ εκτελών χρέη διευθυντή της Save the Children Λιβάνου.
Τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στον Λίβανο είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν από την αρχή της κρίσης, ενώ το 20% των λιβανέζικων οικογενειών και το 33% των παλαιστινιακών οικογενειών αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα ή να μην τρώνε αρκετά ώστε να χορταίνουν επί ολόκληρες ημέρες, υπογράμμισε η Save the Children, επικαλούμενη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).
Μοιραία, το νέο χτύπημα επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και την ίδια την επιβίωση των κατοίκων της χώρας.
Έκρηξη στη Βηρυτό: Ο Ρώσος ιδιοκτήτης της «πλωτής βόμβας» και η σχέση με την Κύπρο
Τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποθηκεύτηκαν για χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου ερευνούν οι αρχές του Λιβάνου, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη.
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 4.000, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
Για την ώρα λίγα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τον Ρώσο ιδιοκτήτη του εμπορικού πλοίου «Rhosus» που κατασχέθηκε στη Βηρυτό το 2014 και στο οποίο υπήρχαν 2.750 τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου, φορτίο που ο καπετάνιος είχε τότε χαρακτηρίσει ως «πλωτή βόμβα».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στη Μόσχα, πρώην μέλη του πληρώματος αναφέρουν πως ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν ο Igor Grechushkin, Ρώσος υπήκοος που φέρεται να ζει στην Κύπρο.
Το εμπορικό πλοίο έφτασε στη Βηρυτό το 2013, εκτελώντας δρομολόγιο από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου είτε επειδή το πλοίο δεν κρίθηκε αξιόπλοο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταβάλει τα απαραίτητα τέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ελλιμενισμός στη Βηρυτό ήταν εκτός προγράμματος και πραγματοποιήθηκε λόγω βλάβης.
Σε δηλώσεις τους στον Τύπο το 2014, τα πρώην μέλη του πληρώματος υποστήριζαν ότι είχαν εγκαταλειφθεί στη Βηρυτό και πως είχαν μείνει απλήρωτοι για σχεδόν έναν χρόνο. «Ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά εγκατέλειψε το πλοίο και το πλήρωμά του», έγραψε ο πρώην καπετάνιος του πλοίου.
«Οι μισθοί δεν πληρώνονται, προμήθειες δεν αγοράζονται. Ο εφοπλιστής αρνήθηκε το φορτίο».
Ένα προφίλ στο LinkedIn που πλέον έχει διαγραφεί, εμφανίζει τον Grechushkin να ζει στην Κύπρο και να εργάζεται ως μάνατζερ στην Unimar Service Ltd.
Στην επιστολή που εστάλη σε Ρώσους δημοσιογράφους από τον πρώην καπετάνιο του Rhosus, το 2014, γίνεται λόγος για «ομηρία» του πληρώματος:
«Οι αρχές της Βηρυτού δεν θέλουν ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στο λιμάνι, ειδικά με φορτίο εκρηκτικών, αυτό είναι το νιτρικό αμμώνιο. Δηλαδή, αυτή είναι μια πλωτή βόμβα, και το πλήρωμα είναι όμηρος πάνω σε αυτήν τη βόμβα»
Το πλήρωμα, κυρίως αποτελούμενο από Ουκρανούς ναυτικούς, κρατήθηκε στο πλοίο για σχεδόν ένα χρόνο πριν απελευθερωθούν. Το νιτρικό αμμώνιο κατασχέθηκε και κρατήθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι.
Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Ren TV δημοσίευσε την Τετάρτη την φωτογραφία ενός άνδρα που φέρεται να απεικονίζει τον Igor Grechushkin, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πηγή της φωτογραφίας.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, CNN
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/8/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA