Ο Γεράσιμος Φωκάς υπήρξε αγαπητός συμμαθητής στο Γυμνάσιο Αρρένων Αργοστολίου. Ο Γεράσιμος υπήρξε ένας τέτοιος αληθινός καλόγερος, ένας πραγματικά φτωχός , αλλά με Ορθόδοξη Πίστη είχε κάνει στα χρόνια της διακονίας Του, την πραγματική μαρτυρία του Χριστού σαν ατομικό τρόπο ζωής.
Έκλεψε την καρδιά των φτωχών, των δίκαιων, των ειλικρινών, των αξιοπρεπών, των ηθικών του τόπου μας .
Ο Γεράσιμος σημάδεψε την ιστορία της Κεφαλονιάς μας. Βάδισε συνεπής στα ιερά βήματα του Προστάτου Αγίου μας, τον οποίον τιμούσε ιδιαίτερα.
Σ ’όλους τους ανθρώπους του Θεού, ανάλογα με τις αρετές που διακρίθηκαν, κάποιος ευαγγελικός λόγος τους ταιριάζει.
Δεν δυσκολεύτηκα να καταλάβω, πως Του ταίριαζε απόλυτα ο λόγος που είπε ο Χριστός στους μαθητές Του, συνιστώντας ως υπόδειγμα τον εαυτό Του. «Μάθετε απ εμού, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία»
Έτσι τον ζήσαμε τον Γεράσιμο , κι έτσι με το παράδειγμά σου μας δίδαξε, γιατί ήταν «πράος και ταπεινός τη καρδία»
Η γαλήνη του προσώπου Του και της όλης συμπεριφοράς του, ακόμη και σε πολύ δύσκολες ώρες που ανθρωπίνως τα νεύρα δεν αντέχουν ήταν η μόνιμη εκδήλωση, της σταθερής εσωτερικής Του κατάστασης, που μπορούσε να γαληνέψει ακόμη και τα θηρία. Το γαλήνιο βλέμμα Του, επιδρούσε κατευναστικά και στον πιο ταραγμένο συνομιλητή Του. Δεν άφηνε περιθώρια τρικυμίας. Μου έλεγε ο Γέροντας Χαρίτωνας Λαυριώτης ασκητής στα Καρούλια «Ήρθε ο Γεράσιμος να με δει και παρ’ ολίγο να κατακρημνισθεί σε γκρεμό στα Καρούλια τον άρπαξα και τον έσωσα και τι μου είπε χαμογελώντας «Γέροντα ούτε τα Καρούλια δεν ανέχτηκαν, ας είναι ευλογημένο».
Γι’ αυτό μπορούσε να είσαι ο κατ εξοχήν ειρηνοποιός, αρετή που όσοι την έχουν , τους μακαρίζει ο Κύριος και υπόσχεται ότι «αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» .
Υπήρξε ευγενής στο έπακρον. Και τούτο διότι είχε σπουδάσει την «αρχοντική ευγένεια», κατά την προσφιλή φράση του Γέροντος Παϊσίου, στου οποίου την αγιότητα ακράδαντα πίστευε.
Υπήρξε ο άνθρωπος της σιωπής. ‘Όχι γιατί δεν είχε τι να έλεγε , αλλά γιατί ήθελε να μιλά με περίσκεψη. Μέσα από το στόμα της φιλόσοφης σιωπής Του, ο κάθε λόγος που έβγαινε, είχε ιδιαίτερο βάρος, που δεν μπορούσε ο συνομιλητής σου να παραθεωρήσει.
Υπήρξε άκακος και αμνησίκακος.
Υπήρξε άκρως ελεήμων εν τω κρυπτώ, κατά το θείο θέλημα.
ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕ
Του τηλεφώνησα αμέσως μετά την εκλογή του να το συγχαρώ ,τού
είπα ΣΕΒΑΣΜΙΏΤΑΤΕ.. με διακόπτει αμέσως και έντονα μου λέγει :
“Αντώνη ο παπά Γεράσιμος είμαι ,ακούς;”
Ο Γεράσιμος ως συνεπής μαθητής του Χριστού δεν ασχολήθηκε με τον εαυτό του. Αισθάνθηκε το χρέος να αγωνίζεται για την δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη συμφιλίωση και την ειρήνη στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον του, συμβάλλοντας στην ασφαλή κοινωνική συνοχή. Δεν περιορίσθηκε στα εξωτερικά θρησκευτικά καθήκοντα. Δεν λησμόνησε ότι: «ποιεῖν δίκαια καὶ ἀληθεύειν ἀρεστὰ παρὰ Θεῷ μᾶλλον ἢ θυσιῶν αἷμα.» (Παροιμ. 21:3). Είναι πασίγνωστο ότι η αναταραχή και η αβεβαιότητα, που δηλητηριάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, συντηρούνται από την πολύμορφη διαφθορά, την οποία τροφοδοτούν τα ψέματα, η πλεονεξία, ο εγωκεντρισμός, η αλαζονεία. Αυτά ακριβώς ήλθε να ανατρέψει με την παρουσία Του ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού.
Και τώρα το μνημειώδες έργο:
Έρχεται με τον παρόντα τόμο η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας και ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας να δώσει την αληθή μαρτυρία και την κατάθεση ψυχής όλων των συνεργατών του Τόμου, να πληροφορήσει τους εγγύς και τους μακράν, διά όλη την σταυροαναστάσιμη ιερατική επί γης πορεία, του, μακαριστού Γερασίμου .
Ο αξιοσέβαστος και λαμπρός επιστήμων κύριος Νίκος Μοσχονάς , ένας Κεφαλονίτης μέγας ερευνητής άνθρωπος με ήθος, παιδεία κατάρτιση, ένας υπέροχος αρθρογράφος, αλλά και μοναδικός συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, δίδει για μία ακόμη φοράν, μέσα από τις 680 σελίδες του συγκεκριμένου τόμου που επιμελήθηκε όλα όσα έχουν καταγραφεί “εν χρυσοίς γράμμασιν, εν τοις δέλτοις του Ουρανού”, για τον μεγάλο Ιεράρχη Γεράσιμο Φωκά, έναν αληθινό καλόγερο .
Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα διαβάσει και θα ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για όλο το πνευματικό, λειτουργικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κατηχητικό έργο του αειμνήστου Μητροπολίτου Γεράσιμου.
Στο περιεχόμενο αυτού του πονήματος αναγράφοντα από εκλεκτούς επιστήμονες συγγραφείς ζητήματα ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας και αξίας όπως :Αγιολογικά μελετήματα, ζητήματα Θεολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Θρησκευτικής Τέχνης, Ιστορίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.
Μένουμε συγκινημένοι και σκεπτικοί, όχι τόσο διά την ογκώδη στοιχειοθέτηση όλων αυτών των γεγονότων της ζωής και δράσεως ενός Επισκόπου, αλλά κυρίως για την αγάπη που αναδύεται από αυτόν τον Τόμο τόσο στο σεπτό πρόσωπο του μακαριστού Επισκόπου ,αλλά και την προθυμία τόσων πολλών και πανάξιων επιστημόνων να λάβουν μέρος στην ιστορική αυτή έκδοση.
Προσωπικά ευχαριστώ για την επιλογή μου στην ιστορική αυτή έκδοση της Ι. Μητροπολέως Κεφαλληνίας.
Η καθ’ όλη βιοτή και το μνημειώδες έργο του Γεράσιμου Φωκά που αποτυπώνονται με τόσο γλαφυρό τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελούν και ένα μήνυμα, μία απάντηση για την ζωντανή παρουσία της ποιμαίνουσας Εκκλησίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Σχεδόν πέντε έτη μετά την εκδημία Του, έρχεται και η έγγραφη επισφράγησις του ανεπανάληπτου έργου, ενός ανεπανάληπτου Επισκόπου , ενός αληθινού Παπά για τον οποίο είχε προβλέψει ότι θα ανέλθει στο Επισκοπικό αξίωμα ο νέος Άγιος της Ορθοδοξίας ο Όσιος Ιάκωβος .Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, επτά ημέρες πριν από την αρπαγή του προς Κύριον ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος Φωκάς, συλλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ Ευβοίας, κατά την προφητική ρήση του μακαριστού Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη που πριν από 35 χρόνια προείδε την εις Επίσκοπο χειροτονία του Κεφαλληνίας Γερασίμου και την αρχιερατική θεία Λειτουργία που θα τελούσε στη μονή με την οποία συνδέθηκε πνευματικά από τη νεότητά του.
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ.
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/8/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ