Ο μύθος του Χότζα!Πώς ο Ερντογάν θα αρπάξει το μεγαλύτερο μέρος της Ελ. Υφαλοκρηπίδας & ΑΟΖ

Όταν η κατάσταση έγινε ασφυκτική και αβίωτη για την συγκεκριμένη οικογένεια, αφού το μικρό σπίτι που ζούσαν έγινε σταύλος, άρχισε να βγάζει ένα προς ένα τα ζώα έξω, οπότε οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του σπιτιού, που ζούσαν μέχρι τότε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, άρχισαν να βλέπουν το σπίτι τους… ‘παλάτι’!

Ο μύθος αυτός ταιριάζει απόλυτα στο πλαίσιο και στο πνεύμα της διαπραγμάτευσης, προς την οποία σπρώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί φίλοι μας, αυτό το τόσο κρίσιμο καλοκαίρι.

Το τηλεφώνημα, που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, μόλις προχθές, αποτελεί προϊόν μιας σειράς έντονων παρασκηνιακών πιέσεων, που προέρχονται από την Καγκελάριο Μέρκελ και από την Αμερικανική πλευρά, προκειμένου να ξεκινήσει ο διμερής διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας, με επιδιαιτητές τις συγκεκριμένες συμμαχικές χώρες και το ΝΑΤΟ.

Κάτω από άλλες συνθήκες και εφόσον η Τουρκία δεν είχε την πάγια θέση ότι πρέπει να συνομιλεί με την Ελλάδα, με ένα 45αρι πιστόλι πάνω στο τραπέζι και με μόνη επιδίωξη να διεκδικήσει και να καταπατήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, θα μπορούσε κανείς να είναι ακόμη και θετικός απέναντι στην προοπτική ενός τέτοιου διαλόγου.

Όμως, υπό τις σημερινές αντικειμενικές συνθήκες και όπως διαμορφώνεται η καθημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, με συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας, με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, με προκλήσεις στη θάλασσα και με καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες από το Τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο, με τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδος στον Έβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας, τέτοιος διάλογος το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχθεί ολισθηρός και επικίνδυνος για τα Εθνικά μας συμφέροντα. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα έχει μόνο να χάσει και όχι να κερδίσει!

Το europost, διασταυρώνοντας πληροφορίες, που προέρχονται από εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές, εκτός Ελλάδος, αποκαλύπτει ότι ο ‘καμβάς’ αυτού του σχεδίου διαπραγμάτευσης, που μας έρχεται από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και θα γίνει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία, ώστε να παρουσιαστεί ως ‘λύση αμοιβαίου συμβιβασμού, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δυο χώρες’ έχει ως εξής: Η Ελλάδα θα αποδεχθεί, όπως ακριβώς έκανε με την Συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία (αλλά η Ιταλία, βεβαίως, δεν μας απειλεί με πόλεμο και δεν διεκδικεί κυριαρχικά μας δικαιώματα) ότι ορισμένα από τα νησιά, που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία έχουν ‘μειωμένη επήρεια’ στις θαλάσσιες ζώνες, που τα περιβάλλουν, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.

Κατά τους εμπνευστές του σχεδίου, η Τουρκία, η οποία θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος, θα υποκριθεί ότι ‘υποχωρεί και συμβιβάζεται’ και ‘εγκαταλείπει’ την αδιάλλακτη θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αποδεχόμενη ότι π.χ ‘το Καστελόριζο, αντί για το 100% της κυριαρχίας του σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έχει ένα 20 με 30 %!’.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην Τουρκία και θα ανοίξει τον δρόμο για να αποκτήσει ο Ερντογάν δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, πολύ πέραν των δικαιωμάτων, που το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δίνουν στην Τουρκία.

Ιδού, λοιπόν, η εφαρμογή του μύθου του Χότζα στην πράξη, σύμφωνα με τους ‘αρχιτέκτονες’ του συγκεκριμένου σχεδίου: Η Ελληνική πλευρά, που διαπραγματεύτηκε, θα ‘πανηγυρίζει’ πως κατάφερε να υποχρεώσει τον Ερντογάν να αποδεχθεί ότι τα ακριτικά μας νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (έστω και με μειωμένη επήρεια), ενώ ο Ερντογάν (που υποτίθεται ότι θα έχει συμβιβαστεί, υποχωρώντας) θα έχει πάρει την μερίδα του λέοντος από την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, που έχουν τα συγκεκριμένα Ελληνικά νησιά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρασυρθεί σε έναν τόσο ολισθηρό και επικίνδυνο διάλογο, που θα ανοίξει την όρεξη του Ερντογάν για ακόμη μεγαλύτερες απειλές και πιό προκλητικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος.

Γιατί, δεν μπορεί να κάνεις ειλικρινή διάλογο, ούτε επωφελή συμβιβασμό, με έναν γείτονα, ο οποίος, επιζητεί προκλητικά και ξεδιάντροπα, να σου ληστέψει και να σου καταλάβει το σπίτι!…

Πηγή: Europost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/6/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA