«Φεύγουν» οι πρόωρες εκλογές, «έρχεται» ο ανασχηματισμός – Οι πρωταγωνιστές

Η πάγια πολιτική πρακτική «λέει» ότι ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν ανακοινώνονται και στην παρούσα συγκυρία αυτό δεν αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πει το παραμικρό που να μπορεί να παρερμηνευθεί, κυρίως σε ότι αφορά ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ η δημόσια κριτική σε βάρος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση από τον ίδιο δεν μετουσιώθηκε σε αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού, καθώς συζητήσεις είχαν ξεκινήσει και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πλέον όμως ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φαίνεται να σιωπούν.

Άλλωστε θα ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος -που θα μπορούσε να το πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση- εν μέσω πανδημίας και με δεδομένη την οικονομική λαίλαπα που θα ακολουθήσει, να σύρει τη χώρα σε εκλογές αποσυντονίζοντας πλήρως την οικονομία.

Η άποψη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα που στην κυριολεξία επελαύνει δημοσκοπικά, πρέπει να το κεφαλαιοποιήσει με προσφυγή στις κάλπες απ όπου θα βγει όπως όλα δείχνουν νικήτρια έχει μάλλον απορριφθεί λόγω κορωνοϊού και επερχόμενης μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Άλλωστε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για πρόωρες εκλογές, καθώς με την απλή αναλογική σε ισχύ το πλέον πιθανό ήταν να υπάρξουν και νέες εκλογές, καθώς όσο καλά και αν τα πάει δημοσκοπικά η κυβέρνηση σε καμία των περιπτώσεων δεν δείχνει ικανή για το θηριώδες ποσοστό άνω του 50% που απαιτείται για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αλλά ακόμη και αν αυτό συνέβαινε ο αριθμός των βουλευτών που θα εξέλεγε θα ήταν αισθητά μικρότερος από αυτόν που έχει σήμερα.

Πάντως, κάποιοι λίγοι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τώρα, ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός που εξ αρχής έχει τεθεί από τη Νέα Δημοκρατία του λεγόμενου «καψίματος» της απλής αναλογικής.

Το σενάριο, όμως, παραμένει εξαιρετικά ασθενές.

Στην «σιγουριά» της λύσης του …ανασχηματισμού;

Όσον αγορά τώρα το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, αυτό μάλλον είναι ισχυρό, καθώς άλλωστε τον Ιούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει ένα χρόνο διακυβέρνησης και ο πρωθυπουργός θα έχει πλέον πληρέστατη εικόνα για την λειτουργία της κυβέρνησης του και την απόδοση των υπουργών του.

Επιπρόσθετα, με την ύφεση που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χτυπήσει την ελληνική οικονομία, είναι λογικό ο πρωθυπουργός να σκέφτεται να σηματοδοτήσει με έναν ανασχηματισμό μια νέα δυναμική συνέχεια της κυβέρνησης του, αυτή τη φορά δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη δημόσια υγεία και την υγειονομική κρίση, αλλά κυρίως στην ανόρθωση της οικονομίας που έχει πληγεί βάναυσα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Άλλωστε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι δίνουν πολύ μεγάλα ποσοστά ύφεσης για την Ελλάδα με το ΔΝΤ μάλιστα να δημοσιοποιεί μέσω της έκθεσης World Economic Outlook εφιαλτικά ποσοστά και να προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 στο 10% και ανεργία στο 22,3%, από το 17,3% που βρέθηκε το 2019.

Η ονοματολογία βέβαια αποτελεί σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες σε αντίθεση με την ημερομηνία ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού, που θα ήταν όταν σχεδόν αρθούν στην πλειοψηφία τους τα μέτρα για τον κορωνοϊό, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά την παταγώδη αποτυχία του με την ενίσχυση των επιστημόνων είναι από τους πλέον βέβαιους προς αντικατάσταση σε έναν ανασχηματισμό.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για κατάργηση της συγκεκριμένης δράσης του υπουργείου Εργασίας, την οποία όμως και ο ίδιος και άλλα στελέχη υποστήριζαν θα πρέπει να έχει και συνέχεια.

Η ευθύνη πρέπει να προσωποποιηθεί και ο «αποδιοπομπαίος τράγος» μάλλον έχει βρεθεί στο πρόσωπο του αρμόδιου για την αποτυχία της κυβέρνησης υπουργού Εργασίας.

Τα οικονομικά υπουργεία θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο, αλλά κυρίως ο τουρισμός και η ναυτιλία θα πρέπει να δώσουν το νέο στίγμα της νέας τεράστιας προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση.

Έτσι στα υπουργεία αυτά αναμένονται αν όχι δομικές αλλαγές στην ηγεσία τους, τουλάχιστον ενίσχυση με νέα πρόσωπα, ώστε να δοθεί το μήνυμα μιας δυναμικής ανασυγκρότησης.

Ερωτηματικό παραμένει η αναβάθμιση του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, με την παραμονή του πάντως στην θέση του υφυπουργού να παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει η επιπλέον αναβάθμιση και αξιοποίηση τόσο του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, που ο ίδιος ο Μητσοτάκης όρισε εκπρόσωπο της χώρας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, όσο και του «πλέον αγαπητού Έλληνα» αυτή την περίοδο λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Κομματικές πηγές, φέρουν ως πιθανή έστω και αν ακούγεται ως έκπληξη και την αποπομπή από το υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνι Γεωργιάδη και την μετατόπιση του σε άλλο υπουργείο.

Πάντως, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται, καθώς ο «λαλίστατος» υπουργός Ανάπτυξης έχει εχθρούς στο κόμμα που του καταλογίζουν και λανθασμένες τοποθετήσεις και υπερβολικές δηλώσεις, αλλά και αναποτελεσματικότητα, αναφέροντας μάλιστα ότι ο κορωνοϊός τον «βόλεψε» για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες του τόσο στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικό, όσο και γενικότερα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Γενικότερα πάντως σε «γαλάζιους κύκλους» συζητείται η εμπιστοσύνη του Μαξίμου σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, αλλά και στελέχη από την αγορά που ήδη πλαισιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτιμάται ότι σε έναν ανασχηματισμό θα κυριαρχήσουν πρόσωπα εκτός του λεγόμενου «κομματικού σωλήνα».

Tribune
 

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/4/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA