Γιώργος Σκλαβούνος: Η Συνάντηση Καποδίστρια- Οπλαρχηγών στην Κέρκυρα το Πάσχα του 1819.

Πρώτη σημαντική, ύψιστης σημασίας επίσκεψη που καταγράφει λεπτομερώς ο Ιωάννης Φιλήμονας στον δεύτερο τόμο του δοκιμίου για την Ελληνική Επανάσταση είναι η επίσκεψη του Ιωάννη Παπαρηγόπουλου μιας εξέχουσας μορφής της προετοιμασίας του 21 πρωταγωνιστή στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της ιστορίας.

Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, υπάλληλος της Ρωσικής πρεσβείας τοποθετημένος στην Πάτρα, έρχεται στην Κέρκυρα κατόπιν εντολής και με μήνυμα του Ρώσου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παπαρρηγόπουλος φθάνει στην Κέρκυρα, παραμονή του Πάσχα, μετά από, επίσης, μυστική και περιπετειώδη πορεία στα Γιάννενα για συνάντηση με τον Αλή Πασά, εκ μέρους του οποίου μεταφέρει στον Καποδίστρια αίτημα στήριξης εν όψει της εξέγερσής του εναντίον του Σουλτάνου…

Μεταφέρει επίσης ένα πολύ σημαντικό Πασχαλινό δώρο του Αλή Πασά στον Καποδίστρια,ως απόδειξη της καλής πιστης και ειλικρίνειας στα μηνύματα που έστελνε.

Μεταφέρει την οικογένεια Μόστρα την οποία. Αλή Πασάς κράταγε για χρόνια ομήρους..( Για την Επαναστατική και την πολεμική δράση του Παπαρηγοπουλου θα αφιερώσουμε μια ειδική ανάρρηση)

Ο Δημήτριος Μόστρας είναι ο δια βίου Γραμματέας του Ιγνατίου..Συγκάτοικος με τον τον Καποδίστρια και δάσκαλος του Καποδίστρια στην Γαλλική και τον Ομηρο στον πρώτο χρόνο της φιλοξενήθηκαν στην Οικία Δομπόλη στην Ρωσία.

Στον δρόμο προς την Κέρκυρα ,ο Καποδίστριας θα αφιερώσει 10 ολόκληρες ημέρες σε συναντήσεις με τον Δημήτριο Μόστρα Μόστρα στην Ιταλία//O Mόστρας είναι προφανως ενήμερος για τις επαφές –αλληλογραφία Ιγνατίου Αλή Πασά. Ιγνατιου με τον γιό του Αλη Μουχτάρ.

Ο Μοστρας Ανακηρύχτηκε Ιππότης του Τάγματος του Αγιου Βλαδιμήρου Νιέφσκι από τον Τσάρο Αλέξανδρο.. Δεν είναι ένας απλός γραμματικός…

Για τον Ιγνάτιο, τον οποίο εκπροσωπεί στην δεκαήμερη αυτή συνεργασία με το Καποδίστρια, ο Μόστρας και την πολύχρονη και πολυεπίεδη σχέση του με τον Καποδίστρια δυό λόγια.

Είναι σε επαφή από το 1803 στην Κέρκυρα,

Στα 1805 συνεργάζονται όταν «ο Ιγνάτιος υπήρξε η ζώσα εστία μιας νέας κατά της Τουρκίας πατριωτικής συνωμοσίας ητις εξυφάνθει εν Κερκύρα»,σε συνεργασία με τον Λευκαδίτη Ιατρό Λουδοβίκο Σωτήρη, (ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΕΥΧΟΣ).

Ο Ιγνάτιος θα είναι παρών στην Άμυνα της Λευκάδας και αυτός αρχηγός τάγματος,.

Στην Λευκάδα θα γίνει αδελφοποιτός με τον Καποδίστρια και τον Κολοκοτρώνη.

Θα συνεργαστούν επίσης στην Περίοδο της θητείας του Καποδίστρια στη Ρωσική στρατιά του Δούναβη και τελικα σε αυτό θα αναθέσει τον βασικό οργανωτικό ρόλο στην Φιλόμουσο Εταιρεία Σε ιερέα συνωμότη σε ιερέα των αρμάτων και των γραμμάτων…

Στην ΠΙΖΑ στο σπιτι του Ιγνατιου θα καταφύγει ο Τσακάλωφ μετα την εκτελεση του Γαλατη …κατ εντολήν της Φιλικής… .

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε την μύηση του Κολοκοτρώνη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης Καποδίστρια- Οπλαρχηγών.

Είναι προφανές ότι ότι η επίσκεψη στην Κέρκυρα είναι αφιερωμένη σε ΧΡΈΟΣ υψηλότερο από το χρέος στην μητέρα και τον πατέρα ()….

Η προετοιμασία της επίσκεψης του Καποδίστρια στην Κέρκυρα είναι προετοιμασία πολεμικού συμβουλίου.

Προετοιμασία που επίσης αποδεικνύει το συντονιστικό ρόλο του Καποδίστρια μεταξύ όλων των Οργανώσεων των κινημάτων και των φορέων που συνεργάστηκαν στην προετοίμασια του 21.

Μετά την μεγάλη διαδρομή του, στην Ιταλία, των συναντήσεων Δημοσίων σχέσεων και πρωτοκόλλου ( π.χ. Συνάντηση με τον Πάπα στην Ρώμη), ο Ι.Κ. . συναντάται με τους, Μοντσενίγο, πρώην στρατιωτικό επιτετραμμένο και γενικό πληρεξούσιο της Ρωσίας στα Επτάνησα στενώτατο συνεργάτη του την περίοδο 1803-1807).

Τον Λυμπεράκη Μπενάκη,37 χρόνια πρόξενο της Ρωσίας στην Κέρκυρα, γόνο μεγάλης και παραδοσιακής πολεμικής οικογένειας της Μάνης.

Ο Μπενάκης ήταν παρών στην Άμυνα της Λευκάδας και ήταν αυτός που περιέθαλψε ότι απέμεινε από το Στρατό του Κατσώνη και του πατρός Ανδρούτσου..(αξιζει εδώ κάποτε να αναφέρουμε τον ρόλο των Μαυρομιχαλέων στην Πολιορκία του Κατσώνη και του Πατρός Ανδρούτσου από τους Τουρκους και τους Γάλλους στο λιμάνι της Μάνης).

Με τον Μοντσενίγο και τον Μπενάκη ,ο Καποδιστριας έστησε τον Ιονικό στρατό και τα Ελληνικά τάγματα στο Ρωσικό στρατό, αξιοποιώντας τους Έλληνες Αρματολούς και Κλέφτες.

Ο Καποδίστριας. Θα συναντηθεί επίσης με τους Μουστοξύδη και Νεράντζη (αξίζει μια ματιά ακόμα και στο διαδίκτυο, για τους ανθρώπους αυτούς).

Ο Συνεργάτης του Ρήγα Χριστόφορος Περραιβός είναι παρών στην συνάντηση.

Ο Χριστόφορος Περραιβός,ο στενός συνεργάτης του Ρήγα που έγινε σκιά του Καποδίστρια. Διορισμένος δάσκαλος στην Δημόσια Σχολή της Τενέδου από τον Καποδίστρια επιμορφωτής στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων… επισης αρχηγός τάγματος στην Λευκάδα.. Θεωρειται ως ενας από τους πιθανούς συγγραφείς της ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ.

Ο Περραιβός θα είναι μαζί με τον Αναγνωσταρά στην συνάντηση Τσάρου Καποδίστρια στην Ρωσία θα συνοδεύσει και θα αναλάβει μετά ρόλο αποστόλου της Φιλικής.

Μαζί με τον Μπενάκη τον Ι.Κ. με το πλοίο που τον φέρνει στην Κέρκυρα.

Η σημασία της παρουσίας του Περραιβού γίνεται κατανοητή αν τονίσουμε ότι. Έχει τυπώσει στην Κέρκυρα τον Θούριο του Ρήγα.

Βρίσκεται υπό την προστασία και στηριξη του Καποδίστρια τουλάχιστον από το 1805 , μαζί με Ανδρέα Ιδρωμένο.

Μετέχει ως αρχηγός Τάγματος στην Άμυνα της Λευκάδας, υπό τον Καποδίστρια. Στέλνε στον Τσάρο, στη Βιέννη στ 1814 ως εκπρόσωπος Ελλήνων οπλαρχηγών ενυπόγραφο υπόμνημα ετοιμότητας για εθνική εξέγερση.

Βρίσκεται στη Ρωσία το1816 όπου καταθέτει παρόμοιο με εκείνο του 1814 στον Τσάρο.

Συμμετέχει στην ομάδα των οπλαρχηγών που θα συναντηθούν με τον Καποδίστρια και τον Τσάρο στην Ρωσία στα 1816 και θα κατεβούν μετά στην Κωνσταντινούπολη για να καταστούν οι πρωτόσκολοι της Φ.Ε Είναι αυτοί που έδωσαν το φιλι της ζωής στην ετοιμοθάνατη Φιλική εταιρεία. (το ετοιμοθάνατη θα το τεκμηριώσουμε σε επομένη ανάρτηση).

Οι άνθρωποι που έρχονται στην Κέρκυρα, για την συναντηση με τον Καποδίστρια, έχουν μεταξύ τους βαθύτατες αγωνιστικές σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας δοκιμασμένες στο χρόνο και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο Μοντσενίγος είναι η μεγάλη μορφή με τη οποία ο Καποδίστριας οργάνωσε την Ιόνιο Πολιτεία, βοήθησε στην εδραίωση της Επτανήσου Πολιτείας και για την μετάβαση από το Σύνταγμα και το πολίτευμα του 1800 στο Σύνταγμα του 1803.

Η αφοσίωση της οικογένειας Μοντερνίσου στην Ελληνική υπόθεση και τα Επτάνησα αποτυπώνεται και στην διαθήκη της Κόμισσας Μοντσενίγου στο Μοντσενίγειο Κληροδότημα και το 1.000.000. λίρες Αυστρίας με τις οποίες το προικοδότησε. Περιουσία που καταληστεύτηκε από τους διαχειριστές της εκτος του Ι.Κ. Ο Μοντσενιγος και ο Παπαρρηγοπουλος.

Γιώργος Σκλαβούνος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/12/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA