Ξεκίνησε η επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τους SDF, 25 τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή και πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές με άμαχους στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Αϊν, το Καμισλί και το Αϊν Ισα.

Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, ενώ το παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Συρίας, με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Κούρδος μαχητής του SDF και έξι άλλοι τραυματίστηκαν.

«Η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε την δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα βόρεια σύνορά μας» έγραψε ο Ερντογάν στο twitter. Και πρόσθεσε: «Θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τους τρομοκράτες».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η επέμβαση, την οποία αποκάλεσε «Peace Spring» (Πηγή Ειρήνης), σκοπεύει να εξαλείψει τις απειλές από την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και να διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην πατρίδα τους, μετά τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Ενας μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ δήλωσε στο Reuters ότι ακούγονται ήχοι εκρήξεων και καπνός αναδύεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη την Τετάρτη.

Eνας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Aιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Εκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή. Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Πολλές μεγάλες εκρήξεις ταρακούνησαν την περιοχή Ρας αλ Αϊν, ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορα απέναντι από την τουρκική πόλη Τσέιλαρπινάρ, δήλωσε ένας δημοσιογράφος του CNN Turk.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το πρακτορείο Anadolu, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Αιν.

Στρατιωτικά εμβατήρια της οθωμανικής περιόδου ακούγονταν από μεγάφωνα, ενώ τα σχολεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν για πιθανά πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, λόγω των τουρκικών χτυπημάτων. Ενας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί.

Την ίδια ώρα, «χιλιάδες» άνθρωποι έφυγαν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

ΕΕ κατά Αγκυρας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν περί σχεδίου δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» στην βορειοανατολική Συρία, διεμήνυσε προς την Αγκυρα: «Εάν το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ασφαλούς ζώνης, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει για οποιοδήποτε τμήμα της. Μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πραγματικής πολιτικής μετάβασης» έγραψε στο twitter.

Η Τουρκία, από την πλευρά της κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους, που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Η ρίζα του προβλήματος (…) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC.

Διεθνής ανησυχία

Οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι η ανάληψη δράσης από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Συρίας και να επιδεινώσει την αναταραχή στην περιοχή.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει για το ζήτημα της Συρίας κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να μην «αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή» μέσω της στρατιωτικής δράσης της στη βόρεια Συρία. Οπως είπε η Τουρκία θα πρέπει να ενεργήσει συγκρατημένα και οποιαδήποτε ενέργεια της θα πρέπει να είναι «μετρημένη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή ενώ ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, καταδίκασε την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, καλώντας την να σταματήσει προτού ξεσπάσει μια περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και περαιτέρω μετακίνηση πληθυσμών.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξέδωσαν ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχου ενώ ο Δανός ΥΠΕΞ σημείωσε στο twitter: «Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία, πάντως, δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ξεκαθάρισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αλλά η Συρία δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα με όλα τα νόμιμα μέσα.

Η Τουρκία βλέπει τους Κουρδικούς μαχητές του YPG στη βορειοανατολική Συρία ως τρομοκράτες, λόγω των δεσμών τους με μαχητές που διεξάγουν εξέγερση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μια εισροή μη Κούρδων Σύριων θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της κύριας απειλής για την ασφάλειά της, σύμφωνα με την Αγκυρα.

Εν μέσω μεγάλης ανθρωπιστικής ανησυχίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε όλα τα κόμματα στη βορειοανατολική Συρία να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής, Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Οι δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων κατήγγειλαν την αλλαγή πολιτικής των Η.Π.Α. ως «μαχαίρια στην πλάτη». Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει εγκαταλείψει τις κουρδικές δυνάμεις, τους πιο ικανούς εταίρους των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο προειδοποιεί την Αγκυρα ότι θα πληρώσει πολύ ακριβά

Την ίδια ώρα, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προειδοποιεί ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον.

«Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Daily Sabah,ΑΠΕ – και https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=1h_Di6aceiw)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/10/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA HuffPostÂ