Κοζάνη, Ρέθυμνο). Γιατί, η αλλαγή της αντικοινωνικής και επικίνδυνης οδικής συμπεριφοράς από πολλούς και γενικά η κυκλοφοριακή αγωγή και συνείδηση, δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής κουλτούρας η οποία δεν αποκτάται εύκολα.
Παρά το γεγονός ότι από τεχνική άποψη έγινε σημαντική πρόοδος στη δημιουργία συστημάτων αειφορικής διαχείρισης των κάθε είδους μετακινήσεων στον αστικό χώρο, η υιοθέτηση και εφαρμογή τους από τις τοπικές διοικήσεις και κοινωνίες ήταν σχετικά μικρή. Το κίνημα «car free cities /πόλεις ελεύθερες από αυτοκίνητα» δεν είχε στη χώρα μας τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυριαρχία του αυτοκινήτου ΙΧ σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει συντριπτική. Η δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων για ασφαλή, αξιόπιστα και ελκυστικά ΜΜΜ σε όλες τις ελληνικές πόλεις και κωμοπόλεις έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες…
Στον τόπο μας η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά σε πλήρες αδιέξοδο. Στο Αργοστόλι όπως και στο Ληξούρι, υπάρχει γενικευμένη παραβατικότητα στα θέματα της κυκλοφορίας με πρώτο άμεσο θύμα τους πεζούς (ντόπιους και επισκέπτες) και στη συνέχεια την όλη λειτουργία της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενέργεια, τον τουρισμό, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής ! Και κυρίως για την υπόθεση της κλιματικής αλλαγής που εξετάστηκε στο πρόσφατο 18ο επιστημονικό Συμπόσιο του ΙΚΙ (31-8-2019).
Δεν πρόκειται μόνο για την μη εφαρμογή των υφιστάμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τους οδηγούς. Σε πολλές περιπτώσεις και αυτές οι ίδιες οι ρυθμίσεις είναι λάθος (π.χ. ο κυκλικός κόμβος στον Κούταβο !..κλπ. )
Για το λόγο αυτό οι νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές των νησιών μας οφείλουν από την αρχή της θητείας τους και ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος, να μεριμνήσουν για την βελτίωση -αν όχι επίλυση-του κυκλοφοριακού ζητήματος μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού και της διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος.
Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, την ‘Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο’, θα έπρεπε οι αρχές των πόλεων Αργοστολίου και Ληξουρίου (όπως κάνουν κάθε χρόνο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις) να καλέσουν τους πολίτες να αφήσουν για μια μόνο μέρα τα ΙΧ τους και να χρησιμοποιήσουν τα (τυχόν υπάρχοντα) ΜΜΜ, τα ποδήλατα και κυρίως τα πόδια τους. Μια συμβολική (και όχι μόνο) κίνηση στοιχειώδους κοινωνικής και πολιτικής ευαισθητοποίησης και βούλησης. Ας ελπίσουμε για παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΙΚΙ στην ιστοσελίδα www.ikifoundation.grÂ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/9/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA