Θα μιλήσουν ακόμη, οι: Γιώργος Σταθάκης, πρ. Υπουργος, Εκπρόσωπος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου, πρ. Πρωθυπουργός, Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ, Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Όλγα Καραπάνου-Crawford, Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος «Achaia Clauss». Την συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μάγνης Διευθυντής Σύνταξης Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Θα ακολουθήσει (11.00 – 13.00) η συνεδρία με θέμα “Η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ: πού μπορούμε να πάμε, πώς και με ποιους συμμάχους”. Στη μεταβατική συγκυρία που διανύουμε, είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν τα απολογιστικά στοιχεία για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων 2014-2020 ως προς την ανάπτυξη ευκαιριών για εργασία, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να υπάρξουν χρήσιμες κατευθύνσεις στην έναρξη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος 2021–2027. Το θέμα θα προσεγγίσουν οι: Gino Sabatini – President of the Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce (speech in Italian), Χρίστος Γκόγκος European Commission – DG Regional and Urban Policy, Senior Expert, Unit for Greece and Cyprus, Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Γιώργος Ξανθός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων. Στην συζήτηση παρέμβαση θα κάνει ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα συντονίσει η Έλενα Παπαδημητρίου Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ.
Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ορίζοντα το 2050, που θα βασίζεται στην ένταση γνώσης που παράγει καινοτομία, νέες επενδύσεις και θα έχει βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει η Δυτική Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, θα αναζητηθεί στην συνεδρία με τίτλο «Καινοτομία, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια – Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιφέρεια» (14.00-15.30), στην οποία θα αναπτύξουν το θέμα οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Geoffrey R. Pyatt Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Πλάτων Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ Γρηγόρης Στεργιούλης, Πρόεδρος της «Enterprise Greece», Αλέξανδρος Ζαπανιώτης CEO της «Coffee Island», Ιωάννης Αναστασόπουλος, CEO της «Κρίνος». Παρέμβαση θα κάνει ο Φωκίων Ζαΐμης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συντονιστής στη συζήτηση θα είναι ο Μιχάλης Στάγκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mscomm.
«Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι το θέμα της συνεδρίας που θα πραγματοποιηθεί (15.45 – 17.15), στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρηματικών δράσεων που διακρίνονται ως καλές πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση για τις εφαρμογές και λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά σε περιφερειακό επίπεδο. Θα συζητήσουν οι: Λούκα Κατσέλη Καθηγήτρια Οικονομικών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Μπούρας Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιου Πατρών, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής, Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Διονύσης Γεωργόπουλος Εκπρόσωπος «Μεσόγειος» και Νίκος Παρασχόπουλος Διευθυντής εργοστασίου Πάτρας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας». Συντονιστής θα είναι ο Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής
Επίσης, κατά τις ώρες 15.45 – 17.15 θα πραγματοποιηθεί κλειστή «Συνάντηση. Για το 1821-2021» κατόπιν ειδικών προσκλήσεων.
Στα «Σύγχρονα Δίκτυα Υποδομών» είναι αφιερωμένη η συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (17.30 – 19.00), με συντονιστή τον Νικόλαο Καραγιάννη Δημοσιογράφο/founderτου ypodomes.com, στην οποία θα τοποθετηθούν οι: Γεώργιος Καραγιάννης Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Pierluigi Coppola, Professor in Transportation at the University of Rome Tor Vergata, Expert–advisor of the Italian Ministry of Infrastructure and Transport, Άρης Σταθόπουλος – Βλάμης, Τεχνικός Διευθυντής ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Στέλιος Πενθερουδάκης, Γενικός Διευθυντής «Νέα Οδός Α.Ε.», Fabrice Breton, Chief Technical Officer Olympia Odos , Νεκτάριος Δεμενόπουλος PR Manager Cosco Shipping, Διονύσης Πλέσσας Εμπορικός Διευθυντής “ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.”. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Αθανάσιος Μαυρομμάτης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας.
Η πρόσφατη εμπειρία από τους Μεσογειακούς αγώνες «Πάτρα 2019» θα αναλυθεί στην συνεδρία (17.30 – 19.00), με θέμα: «Μεσογειακοί Παράκτιοι αγώνες, Πάτρα 2019: Η επόμενη μέρα», στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ θα μιλήσουν ακόμοι: Ιάκωβος Φιλιππούσης Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.), Νίκος Παπαδημάτος Πρόεδρος της Ο.Ε. των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Θάλεια Κανελλοπούλου εκπρόσωπος «Data–RC», Ηλίας Δαλαΐνας, MD, PhD, Project Manager Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων – Πάτρα 2019, Γιώργος Σ. Μπεμπέτσος, Σύμβουλος Αθλητικού Μάνατζμεντ, Σωτήρης Τριανταφύλλου Δημοσιογράφος, Μέλος του Γραφείου Τύπου των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα Παπαδημητρίου αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιου Πατρών, Αντώνης Στελλιάτος Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος «Προμηθέα» και Σπύρος Καμπιώτης CEO ΙΟΝΙΑΝ TV. Την συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Παπαδημητρίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιου Πατρών.
Θα ακολουθήσουν δράσεις πολιτισμού που θα είναι ανοικτές στο κοινό. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή από τις 7 το απόγευμα, ξεκινάει η αναδρομή στο χθες, καθώς θα πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στο Κτήμα της AchaiaClauss και οι μυκηναϊκοί οικισμοί της ευρύτερης περιοχής». Την «περιήγηση» θα κάνουν ο Βαγγέλης Πολίτης Οικονομολόγος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Nanterre στην Οικονομική, Περιφερειακή Ανθρωπογεωγραφία και ο Γιάννης Μόσχος Αρχαιολόγος.
Επίσης στις 19.00 θα εγκαινιαστούν οι Εικαστικές Εκθέσεις Ζωγραφικής και Video ART. Πρόκειται για την έκθεση“Restless Waters” που επιμελείται η Art Wave και θα φιλοξενήσει τα έργα 14 επιλεγμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη, 16 από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες της Video Art θα γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση“Restless Waters in Italian Video art”.Την έκθεση επιμελείται η Silvia Grandi επιμελήτρια σημαντικών εκθέσεων με θεματική την Video Art και καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή του Dams στο Πανεπιστήμιο της Bologna.
Οι ισχυρές Περιφέρειες θα φέρουν την ανάπτυξη
Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα ισχυροποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμφώνησαν πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που τοποθετήθηκαν κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.
Τις εργασίες άνοιξε ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Θεόδωρος Λουλούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο όραμα μετεξέλιξης του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» την περίοδο της κρίσης επέλεξε να μην επενδύσει στη μιζέρια, αλλά να κάνει ένα άλμα μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται και το Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που φέτος κινείται στην κατεύθυνση η ελληνική πραγματικότητα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική.
Για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια των εργασιών, αναζητήθηκε μια ολιστική στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς από τη DATA RC παρουσιάστηκαν οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί δείκτες που καταδεικνύουν σημαντική υστέρηση. Σύμφωνα με αυτά οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 70% μέσα σε μια δεκαετία. Οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια έχασαν το 29,4% του ετήσιου εισοδήματος τους και οδηγήθηκαν σε υποβάθμιση ως προς το κοινωνικό τους επίπεδο. Το 44,6% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που θεωρείται η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο χώρας.
Παρά τους αρνητικούς δείκτες όμως, άπαντες συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν την περιοχή σε ένα αναπτυξιακό άλμα για την περιφερειακή ανασυγκρότηση.
Σύγχρονη Διακυβέρνηση
Στο επιτελικό κράτος και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες επικέντρωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και περιέγραψε το νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης που υιοθετεί η Κυβέρνηση.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός και δεν θα επηρεάζεται από κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης – ανέφερε – προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι Περιφέρειες μπορούν να ωφεληθούν
«Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα νέο πεδίο για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων» έθεσε έναν από τους όρους της περιφερειακής ανάπτυξης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης που συμμετέχει στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε σε εμπόδια τα οποία συναντά η ελληνική επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, όπως η γραφειοκρατία, τα χωροταξικά προβλήματα, αλλά και η ίδια η νομοθεσία που είναι πολύπλοκη.
Ως δεύτερη μεγάλη κακοδαιμονία ο κ. Σταθάκης ανέφερε την φοροδιαφυγή και παρατήρησε ότι με τη συνέχιση σημαντικών βημάτων η χώρα έχει δυνατότητες να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αναφερόμενος σε τομείς με προοπτικές ο πρώην υπουργός εστίασε στον ενεργειακό τομέα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και πρόσθεσε ότι τα logistics, η έρευνα και η καινοτομία που παράγονται από τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες από την μεταστροφή μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί την κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι επηρεάζει το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης
Την ανάγκη για «ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να λαμβάνει υπόψη, τόσο τα ιδιαίτερα φυσικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις» επεσήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και επεσήμανε ότι «αν υπήρχε η πολιτική βούληση, για κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ελλάδας θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος και επιδίωξη επιμέρους συναινέσεων».
Συνεχίζοντας είπε ότι είναι πλέον η ώρα ενός ανοιχτού δημοκρατικού και συμμετοχικού διαλόγου για όσα πραγματικά θα πρέπει να μας απασχολούν. «Και το στοίχημα της ανάπτυξης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια οικοδόμησης μιας βιώσιμης πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η περιοχή μας έχει μέλλον αν αποφασίσουμε να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα κάνει τη διαφορά».
Περιφέρειες: Σταθερός πυλώνας συνεργασίας
Σταθερό πυλώνα συνεργασίας και συνέργειας που έφερε κάτι διαφορετικό στην κοινωνία, χαρακτήρισε τις Περιφέρειες ο Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι την περίοδο της κρίσης ένωσαν δυνάμεις με στόχο την προκοπή του τόπου. «Εμπιστευτείτε μας!» τόνισε ο ίδιος σχολιάζοντας ότι το απρόσωπο υπουργείο κρατά όλες τις αρμοδιότητες και δεν τις εκχωρεί στις Περιφέρειες. «Όταν θα τις αποκτήσουμε θα έχουμε και την αρχή της επικουρικότητας και του προγραμματισμού και του σχεδιασμού» τόνισε.
Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι σήμερα οι αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε με πολιτικές, κοινωνικές, κοινωνιολογικές ούτε οικονομικές επαναστάσεις. «Το πρόβλημα είναι βιολογικό. Και χρειάζεται βιολογική αφύπνιση των λαών» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους και ταυτόχρονα δουλειά στον κόσμο. Γιατί σήμερα η κοινωνία έχει ξεφύγει από την φυσική της ισορροπία, δεν έχει δουλειά, υγεία, ψυχολογία, ασφάλεια,. Και πως επιστρέφει αυτό; Με το μεγάλο αγαθό της εργασίας. Χαίρομαι που αυτό αποτελεί μέλημα της κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε κοντά στην Κυβέρνηση και θα είμαστε μαζί. Γιατί η Ελλάδα πάει μπροστά όταν είναι μονιασμένη. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».
Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Στις αρνητικές επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν καταγραφεί αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια πολύ δυσμενή θέση, στις τελευταίες θέσεις κάθε αναπτυξιακού δείκτη και στις πρώτες κάθε αρνητικού δείκτη.
«Αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ευθύνη και άγχος, σαν πολιτικό σύστημα γενικά και σαν νέα Περιφερειακή Αρχή, όχι για το αν θα ανταπεξέλθουμε στην ευθύνη αλλά να παλέψουμε με τον πιο σημαντικό εχθρό μας, που είναι ο χρόνος. Γιατί αυτό που αποδεικνύεται από τα νούμερα αυτά, πλην άλλων, είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε στην τοποθέτησή του.
Ο κ. Φαρμάκης κατέθεσε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα παράλληλης μεταφοράς των πόρων. Επεσήμανε παράλληλα στα θετικά των δεικτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ότι οι παραγωγικές δυνάμεις, παρά τους δυσμενείς δείκτες, παραμένουν στην περιοχή.
«Ναι τώρα είναι η ώρα για μια νέα πολιτική, νέα αυτοδιοίκηση, μια νέα ανάπτυξη. Μια νέα εποχή για όλους» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα, ενώ τα ελλείμματα είναι μεγάλα και χρονίζοντα. «Τρέχουμε να καλύψουμε αδράνειες και ελλείψεις ή αστοχίες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο που σέβεται το χθες αλλά κυρίως προετοιμάζει το μεθαύριο» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και κατέληξε: «Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Πρέπει να ενισχύσει την ανθρωποκεντρική της αντίληψη. Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας δεν θα έρθει από έναν άνθρωπο, θα έρθει από όλους και θα είναι για όλους»
Την εναρκτήρια συνεδρία συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Κωνσταντίνος Μάγνης, ενώ τους συνέδρους καλωσόρισε η Όλγα Καραπάνου-Crawford, Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος «Achaia Clauss» ευχόμενη καλή επιτυχία στις εργασίες.
Δείτε την εναρκτήρια συνεδρία, στον σύνδεσμο:https://youtu.be/3aFtt5TVXzk
“Η «επένδυση» στις τοπικές κοινωνίες δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης”
Ο ορθός περιφερειακός σχεδιασμός στην κατεύθυνση σύγκλισης των δεικτών των ελληνικών Περιφερειών, η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών ήταν οι βασικοί άξονες των εισηγήσεων στη δεύτερη συνεδρία με θέμα “Η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ: Πού μπορούμε να πάμε, πώς και με ποιους συμμάχους” του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της AchaiaClauss στην Πάτρα.
Ο Gino Sabatini,President of the Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce, President of Marche Chamber of Commerce, αναφέρθηκε στην συνεργασία των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου που έχει βασικό στόχο την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας .
Το δίκτυο Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, όπως ανέφερε έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική του σύνθεση, στο οποίο συμμετέχουν πλέον οκτώ χώρες από έξι, που ήταν στην αρχή, με την είσοδο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, και πάνω από 40 Επιμελητήρια.
«Το δίκτυό προσδίδει προστιθέμενη αξία και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς χώρους» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην ουσία ένα τέτοιο δίκτυο αποτελεί πραγματικό και ευρέως αντιπροσωπευτικό συνομιλητή εν όψει και του ορισμού των κυρίων στρατηγικών αξόνων του επόμενου ευρωπαϊκού προγραμματισμού 2021-2027.
Την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρίστος Γκόγκος, ανώτερος εμπειρογνώμονας, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις πολιτικής συνοχής της ΕΕ καθώς και το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα επιτρέψει στις ελληνικές Περιφέρειες να μειώσουν την απόσταση από τις υπόλοιπες περιφέρεις της ΕΕ και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον.
«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε το άλμα της ανάπτυξης θα πρέπει και εμείς να το πιστέψουμε. Είναι κάτι που θα έρθει από κάτω προς τα πάνω» τόνισε ο κ. Γκόγκος προσθέτοντας ότι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί αυτή η ανάπτυξη είναι ο τομέας του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η πράσινη αειφορία, η επιχειρηματικότητα αλλά και ο τομέας των μεταφορών, τομείς που δυστυχώς οι ελληνικές Περιφέρειες παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.
Καταλήγοντας τόνισε ότι για όλα τα παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση και η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι προκλήσεις καθιστούν τη ζωή μας πολύ ενδιαφέρουσα, αν καταφέρουμε να τις υπερβούμε και να τις αντιμετωπίσουμε μπορούν να την καταστήσουν πραγματικά ουσιαστικά» τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του.
Την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί το κύριο εργαλείο σύγκλισης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τόνισε ο Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ραγδαία, ανέφερε, η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έχει οπισθοχωρήσει στο δείκτη σύγκλισης με τα άλλα κράτη κατά 50 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που «απαιτούν ολοκληρωμένο σχέδιο, αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση και αυξημένους χρηματοδοτικούς πόρους».
«Πρέπει να τονώσουμε την επενδυσιμότητα των τοπικών κοινωνιών» επεσήμανε, δίνοντας ως απογοητευτικό στοιχείο το γεγονός ότι επτά από τις εννέα Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το χαμηλότερο δείκτη επενδύσεων το 2015 ήταν Ελληνικές. «Συνεπώς πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία είναι να σταματήσουμε τη διαρθρωτική αναπτυξιακή υστέρηση των Ελληνικών Περιφερειών».
Κλείνοντας ο κ. Σκάλκος ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τα νέα Περιφερειακά Προγράμματα, ενώ τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί διαπεριφερειακού συμβουλίου, καθώς τα διαχειριστικά πλαίσια των Ελληνικών Περιφερειών δεν ταυτίζονται. Στόχος είναι να μην χαθεί κανένας πόρος, αλλά κυρίως να αναδιανεμηθούν οι πόροι με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδος Παναγιώτης Τσιχριτζής, αφού παρατήρησε ότι η ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Δυτική Ελλάδα υστέρησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υποδομών και όχι μόνο, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός ρεαλιστικού οράματος για την Περιφέρεια που θα αντιμετωπίζει και θα αναθεωρεί τις ελλείψεις. «Ένα όραμα βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής», όπως τόνισε με κύριους άξονες τις παραγωγικές επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τον τουρισμό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων Γιώργος Ξανθός έκανε εκτενή αναφορά στα στατιστικά δεδομένα, ως εργαλείο και κεντρικό πόρο του περιφερειακού σχεδιασμού. «Απαιτείται πιο εντατική αξιοποίηση αυτών των στατιστικών δεδομένων» τόνισε.
Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπογράμμισε ότι βασικής της επιδίωξη θα πρέπει να αποτελέσει η προσέλκυση ταλέντων, κάτι που μπορεί να ενισχύσει και η παρουσία του Πανεπιστημίου στην περιοχή.
Τέλος στην σύντομη παρέμβασή του ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει ως πρωταρχικό στόχο δράσεις που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, τη βελτίωση της ποιότητας των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών, της πρόσβασης και της χρήσης αυτών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των μεταφορών, την προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, καθώς και κάθε μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς, την επένδυση στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση.
Την συνεδρία συντόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪΈλενα Παπαδημητρίου.
Δείτε την συνεδρία, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/KL9dr7p2zZY
Γιώργος Γεραπετρίτης: Επιτελικό κράτος σημαίνει και δραστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμος
Ο διαχωρισμός της δημόσιας διοίκησης από την Κυβερνητική δομή, η απλούστευση των διαδικασιών διοικητικών πράξεων, η μεταφορά του 80% των αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμους και για πρώτη φορά η μεταφορά πόρων μέσω του Φόρου Περιουσίας (σημερινός ΕΝΦΙΑ) που θα περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Αυτοδιοίκησης είναι ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που φέρνει μαζί της η στρατηγική για ένα νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης.
Το πλαίσιο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός που δεν θα επηρεάζεται από Κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά .
Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης – ανέφερε – προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Πρόκειται για καινοτόμα πολιτική η οποία εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες» τόνισε.
Έκανε ειδική αναφορά στην μικρή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι συνδέεται με την κεντρική γραφειοκρατία και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
Επεσήμανε ότι στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναφορά στους πόρους που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει ισορροπία και οι πόροι σχεδόν να κατανέμονται μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και της ΤΑ.
Τέλος τόνισε, σχεδιάζεται αύξηση της ευθύνης και λογοδοσία, με συμμετοχή των πολιτών και στη διαμόρφωση των οικονομικών.
Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη συνεχίζονται.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/9/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA