«Η Γερμανία ήταν σε κίνδυνο ιαπωνοποίησης εδώ και καιρό, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε σαφές ότι μάλλον δεν θα γλιτώσει.
Γιατί έως και το 2017 η μεταβλητότητα στις αγορές ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και όλοι μιλούσαν για μία συγχρονισμένη παγκόσμια ανάκαμψη.
Η απογοήτευση άρχισε το 2018 αλλά εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να υποχωρούν για πρώτη φορά αισθητά χαμηλότερα και από εκείνες των ιαπωνικών ομολόγων» αναφέρει το άρθρο.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Ιαπωνία είναι μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις και γήρανση του πληθυσμού τους. Αλλά ενώ ο αποπληθωρισμός έχει γίνει κανονικότητα στην Ιαπωνία, στη Γερμανία ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει πολύ πάνω από το μηδέν, στο 1,7%. Επομένως η αγορά βλέπει την ιαπωνοποίηση να έρχεται, αλλά όχι να είναι ήδη εδώ, σημειώνει ο Όθερς. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι η κατάρρευση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η συρρίκνωση της μεταποίησης.
Και τούτο γιατί τα προβλήματα της Γερμανίας έχουν επιπτώσεις πολύ πέραν των συνόρων της. Το ίδιο ισχύει και με τα προβλήματα των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, που εξακολουθούν να είναι πολύ πιο σοβαρά από εκείνα των αμερικανικών.
Μεταξύ αλλων η κρίση εμπιστοσύνης που βιώνει η Γερμανία και συνολικά η Ευρωζώνη ωθούν το δολάριο προς τα επάνω, πυροδοτώντας την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που απειλεί με δασμούς για αντίποινα. Οι απειλές αυτές όμως μάλλον θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/8/2019 #ODUSSEIA #ODYSSEIA Tribune