Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Όλι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστολές αυτές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους:
1) Υιοθετούν την ονομασία «Makedonija–Skopje»
2) Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes, αλλά μόνο στον ΟΗΕ και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
3) Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, εφόσον «το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή». Με άλλα λόγια, δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια καθώς και την ονομασία της γλώσσας.
4) Στην επιστολή προς τον Μπους επισημαίνεται ότι η συμφωνία «θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές». Στις επιστολές του προς τους Σρέντερ και Γιούνκερ η φράση μεταβάλλεται ως εξής: «[Η συμφωνία] θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε.» με την επισήμανση, «όπως γνωρίζετε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο». Από τις διατυπώσεις αυτές του κ. Καραμανλή προκύπτει σαφώς ότι με μια λύση σε αυτή τη βάση (διπλή ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» στον ΟΗΕ και παντού αλλού «Μακεδονία») η Ελλάδα θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Ακόμα πιο σαφής είναι η διατύπωση της επιστολής Καραμανλή προς τον Θαπατέρο: «Για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα». Και πιο κάτω: «Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση η Ισπανία να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, η οποία, πρέπει να τονίσω, αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό που χρειάζεται είναι η άλλη πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Τσερβένκοφσκι είναι το πρόσωπο κλειδί για να λάβει τις απαιτούμενες τελικές αποφάσεις».
Για αφερεγγυότητα και διγλωσσία κατηγόρησε τη ΝΔ η Ε. Αχτσιόγλου
«H αφερεγγυότητα και η διγλωσσία της ΝΔ, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, καταδεικνύονται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας» ανέφερε σε δήλωσή της για το θέμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.
«Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η ΝΔ, αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση. Το πλαίσιο που έκανε δεκτό η ΝΔ ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση ‘Μακεδονία – Σκόπια’, δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία. Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, αποδεχόταν να ‘ξεπαγώσει’ η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε σε δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του».
Αλ. Τσίπρας: Αποδεικνύονται η «υποκρισία και τα ψεύδη» τη ΝΔ
Το θέμα σχολίασε και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι σήμερα αποδεικνύονται η «μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η «εθνική συκοφαντία και η σκευωρία» που έστησε εναντίον της κυβέρνησης. Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Σήμερα, πλέον, αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό. Αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας. Εκεί όπου θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγες ψήφους».
Παράλληλα, έχει επισυνάψει βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 15 δευτερολέπτων από ομιλία του πρωθυπουργού που αναφέρεται στο ζήτημα και καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη» εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό.
Ξεπεράσαμε σημαντικά εμπόδια για να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί διπλή ονομασία, χωρίς erga omnes και χωρίς αλλαγή συντάγματος, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Real Fm, σε συζήτηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο για το θέμα της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπούς.
Τώρα, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «καταγγέλλουμε τη Νέα Δημοκρατία συνολικά και όχι μόνο τον Κ. Καραμανλή, ότι έχει σημαντική πολιτική ευθύνη για την ανακολουθία της, για την αδυναμία να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα και για την υποκρισία της».
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι «η αποδοχή της διπλής ονομασίας από την τότε κυβέρνηση ήταν ένας τακτικός ελιγμός της στιγμής, ώστε η πίεση που είχε ασκηθεί τότε στην Ελλάδα να μεταφερθεί στον τότε πρόεδρο Γκρούεφσκι». «Γνωρίζαμε», πρόσθεσε, «ότι οι Σκοπιανοί δεν θα δέχονταν αυτή την πρόταση».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/7/2019 #ODUSSEIA – eklogika