»Μετά από μια δεκαετία περικοπών που υποτίθεται υπαγορεύθηκαν από το εξωτερικό οι Έλληνες αντιδρούν πλέον πολύ αλλεργικά σε έξωθεν συμβουλές.
»Οι ανησυχίες (των Ευρωπαίων) δεν αφορούν όμως τόσο στο πρόσωπο.
»Μπορεί ο Μητσοτάκης να ανήκει σε μια από τις παλιές ελληνικές οικογένειες.
»Ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματός του ο 51ετών πολιτικός εμφανίζεται ως ο ανανεωτής.
»Την ανανέωση αυτή του κόμματος ωστόσο δεν κατάφερε να την περάσει παντού.
»Όποιος τον επισκέπτεται στα γραφεία της ΝΔ θα συναντήσει πολύ παλιό προσωπικό και το ερώτημα είναι εάν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί σε εκείνους που υπερασπίζονται το στάτους τους.
»Εν τέλει το κόμμα του ήταν εκείνο που μεταξύ 2004 και 2009 παραποίησε υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, γεγονός που οδήγησε καταρχήν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στη συνέχεια όλη την ήπειρο σε μια δραματική νομισματική κρίση.
»Αργότερα ο τότε πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς διεξήγε το 2012 προεκλογική εκστρατεία κατά των επιταγών λιτότητας των διεθνών πιστωτών.
»Μετά τη νίκη του όμως αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
»Ως ένα βαθμό ο Μητσοτάκης το συνεχίζει: στον προεκλογικό αγώνα προανήγγειλε ανοιχτά ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον συμπεφωνημένο δρόμο εξυγίανσης και ότι θα μειώσει τα φορολογικά βάρη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι πιστωτές κατέβασαν ήδη τελευταία τον πήχη των απαιτήσεών τους.
»Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, υπάρχει πλέον η συναντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία.
»Εάν η χώρα προσέγγιζε έστω το επίπεδο των υπολοίπων χωρών της νότιας
Ευρώπης αυτό θα ήταν σημαντικό κέρδος.
»Ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών πιστεύει επίσης ότι οι πιστωτές θα φανούν διαλλακτικοί έναντι του μελλοντικού πρωθυπουργού, επιτρέποντάς του στο πλαίσιο της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μια βραχυχρόνια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/7/2019 #ODUSSEIA Tribune