Το παρασκήνιο των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και του «ρήγματος» με τον Κοτζιά - Odusseia

Το παρασκήνιο των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και του «ρήγματος» με τον Κοτζιά

Στην Κοζάνη σύμφωνα με πληροφορίες ο “γρίφος” θα λυθεί με κλήρωση αφού η επιτροπή ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε κάποιους από τους απερχόμενους βουλευτές προκειμένου να μην είναι υποψήφιοι. Ο λόγος ήταν ένα νέο πρόσωπο που επιθυμούσαν από το κόμμα να προσθέσουν στην τελική λίστα και η ανάγκη εξαιτίας της ποσόστωσης οι υπόλοιποι υποψήφιοι να είναι γυναίκες, αφού οι νυν βουλευτές είναι και οι τέσσερις άνδρες.

Η συμπλήρωση των κενών σε όλη την περιφέρεια αποδείχτηκε μια δύσκολη υπόθεση για την αρμόδια επιτροπή αφού και το “διαζύγιο” με την κίνηση “Πράττω” ήταν επεισοδιακό. Και από τις αναρτήσεις στο twitter του Νίκου Κοτζιά γίνεται σαφές ότι οι προτάσεις του για συγκεκριμένους υποψηφίους δεν έγιναν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εσωκομματικών συσχετισμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε βρεθεί στην Κουμουνδούρου πριν από 15 ημέρες ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να μπει σε κάποια λίστα και πως προτιμά να αφοσιωθεί στο πανεπιστημιακό του έργο. Είχε επέλθει ήδη η ρήξη με τους 3 βουλευτές που ήταν κοντά του. Ο Νίκος Τόσκας, η Γεωργία Γεννιά και ο Γιώργος Ντζιμάνης απείχαν από τις συγκεντρώσεις της κίνησης δείχνοντας τη διαφωνία τους με τους υψηλούς τόνους και την κριτική που ασκούσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στην Κουμουνδούρου γνωστοποιούσε τους λόγους για τους οποίους κράτησε αποστάσεις από το κόμμα με το οποίο συμπορεύτηκε για τέσσερα χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει να “απομακρύνεται” από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ θόρυβος φέρεται να προκλήθηκε με τη συζήτηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Γραμματικάκη. Παράπονα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στην Κουμουνδούρου από την Κρήτη σε σχέση με τον πρώην ευρωβουλευτή του Ποταμιού κυρίως για λόγους “επετηρίδας” δείχνοντας στήριξη προς στελέχη που έβαλαν πλάτη την προηγούμενη περίοδο και θα κληθούν να δώσουν τη μάχη του σταυρού.

Οι μόνοι σίγουροι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυτή τη στιγμή είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και η Έφη Αχτσιόγλου που ανέλαβε και επίσημα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Όσον αφορά την προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ, που δεν απέκλειε πρόσωπο από το κόμμα του Θανάση Θεοχαρόπουλου να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όλα παραμένουν ανοιχτά. “Τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός”. Το στέλεχος που είχε πέσει ως πρόταση στο τραπέζι ήταν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Σε τιμητική μη εκλόγιμη θέση θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Νάσος Ηλιόπουλος που φέρεται να επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια στην πρωτεύουσα η μάχη που θα δοθεί από τους κορυφαίους για μια θέση στη Βουλή στον βόρειο, δυτικό και νότιο τομέα θα είναι σκληρή, όπως και στην Α΄ Αθήνων. Οι “παλιοί” Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Νίκος Φίλης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Παππάς και Θεανώ Φωτίου απειλούνται από τους “νέους” και προβεβλημένους Μυρσίνη Ζορμπά, Ράνια Σβίγκου, Δημήτρη Στούμπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη, Ιωάννα Κοντούλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τάσο Πετρόπουλο, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Γιώργο Βασιλειάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Μουζάλα, Ραλλία Χρηστίδου και Γιώργο Χριστοφορίδη.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει η Βασιλική Κατριβάνου που είχε παραιτηθεί από τη κοινοβουλευτική ομάδα τον Μάιο του 2016 όταν είχε διαφωνήσει και καταψηφίσει τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τον «κόφτη» δαπανών και το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων της περιουσίας του Δημοσίου.

Υψηλή είναι η συμμετοχή και των λεγόμενων “Πασοκογενών” που πλέον έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιάννης Ραγκούσης που επέλεξε τελικά τη β΄ Πειραιά. Στην Μεσσηνία θα είναι για άλλη μια φορά υποψήφιος ο Αλέξης Χαρίτσης και αφού δεν κατέβηκε τελικά για την Ευρωβουλή η Μαρία Ρεπούση θα διεκδικήσει μια θέση στην α΄ Πειραιά.

Υποψήφιος σε Αχαΐα και Λάρισα θα είναι ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη περιφέρεια δεν αποκλείεται να είναι είτε η Άρτα είτε η Θεσσαλονίκη.

Αντώνης Αντζολέτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/6/2019 #ODUSSEIA, newpost Â