Ευρωεκλογές 2019: Τα αποτελέσματα ανά χώρα

Οι προβλέψεις για ένα «Πράσινο Κύμα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται πως επαληθεύονται, με σημαντική ενίσχυση της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας να ενισχύουν την παρουσία τους, αποκτώντας 71 έδρες έναντι 52 στην προηγούμενη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Οι παραδοσιακά κυρίαρχες ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να δέχονται πλήγμα μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, αλλά και ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να κερδίσει 173 από τις 751 έδρες, σημειώνοντας πτώση 44 εδρών, βάσει των στοιχείων του ARD.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (ΕΣΚ) φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν 147 έδρες, 39 λιγότερες από όσες είχαν ως τώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΕΛΚ και το ΕΣΚ, που παραδοσιακά σχημάτιζαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να προωθούν τις πρωτοβουλίες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία.

Αντίθετα ενισχυμένες εμφανίζονται οι ακροδεξιές ομάδες που αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους κατά 23. Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας συγκεντρώνει 57 έδρες και η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας 56. Ωστόσο οι αλλαγές στη δομή του νέου κοινοβουλίου ίσως τροποποιήσουν το νούμερο αυτό.

Οι προβλέψεις θέτουν τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην τρίτη θέση με 102 έδρες.

Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Πράσινοι με 71 έδρες. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν σημειώσει κέρδη στις φετινές ευρωεκλογές.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά φαίνεται να έχει 42 έδρες και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 58 έδρες.

Τα οριστικά αποτελέσματα από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένονται μετά τις 24:00 (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.

Ας δούμε τις εκτιμήσεις και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ανά χώρα της ΕΕ.

Κύπρος: Νίκη για ΔΗΣΥ αλλά πτώση των ποσοστών του

Με μικρή διαφορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές ενώ μεγάλος νικητής ήταν η απογή που έφτασε σχεδόν το 58%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε ποτέ στην Κύπρο από το 1974.

Με καταμετρημένο το 100%

ΔΗΣΥ 29,2 %, ΑΚΕΛ 27,49 %, ΔΗΚΟ 13,8 %, ΕΔΕΚ 10,58 %, ΕΛΑΜ 8,25 %, ΔΗΠΑ 3,8 %, Οικολόγοι-Συμμαχία Πολιτών 3,29%, Κίνημα Γιασεμί 1.7%, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου 0.79%.

Από δύο έδρες παίρνουν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και από μία έδρα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Ελλάδα: Καθαρή νίκη στη Νέα Δημοκρατία

Προβάδισμα εννέα μονάδων εμφανίζει η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Τρίτο το κόμμα το Κίνημα Αλλαγής, τέταρτο το ΚΚΕ και πέμπτη μένει η Χρυσή Αυγή. Το όριο του 3% περνούν επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτέλεσμα:

ΝΔ: 33.33%

ΣΥΡΙΖΑ: 23.86%

ΚΙΝΑΛ: 7.16%

ΚΚΕ: 5.74%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 4.86%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4.04

ΜέΡΑ25: 3.15%

Αυστρία: Ο καγκελάριος Κουρτς πανηγυρίζει τη νίκη του παρά την κυβερνητική κρίση

Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του κατά τις σημερινές εκλογές στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκθείασε μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε επίσης πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνεται από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού κέντρου, που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.

Ευχαριστίες απέστειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και για την στήριξη που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες από όλους εκείνους που, όπως και ο ίδιος, υποστηρίζουν, όπως είπε, την σταθερότητα στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, αύριο Δευτέρα στην αυστριακή Βουλή, σε σχέση με την αποκαλούμενη “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συνταράσσει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα την Αυστρία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35,4%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι επιστολικές ψήφοι.

Το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 1,7 μονάδα στο 18,1%, λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε την παραίτηση του επικεφαλής του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε από την αντικαγκελαρία και την προεδρία του κόμματος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 23,6%, οι Πράσινοι 13% και το φιλελεύθερο NEOS 8,1%.

Γαλλία: Στην πρώτη θέση η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ήρθε πρώτο στα έξιτ πολ με μικρή διαφορά από την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ήττα για τον πρόεδρο ήταν μικρή ενώ η συμμετοχή αυξήθηκε σημαντικά, όπως και σε όλη την ήπειρο, πράγμα που οι Βρυξέλλες θεωρούν θετικό σημάδι, παρά τα κέρδη που σημείωσαν ευρωσκεπτικιστικοί σχηματισμοί.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν αναμένεται, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, να κερδίσει μόνο μία έδρα περισσότερη από το κόμμα του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός!», δηλαδή 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να αγκαλιάσουν την Ένωση ως μια απάντηση μάλλον παρά ως μέρος του προβλήματος μπροστά στην κοινωνική αλλαγή που έχει φοβίσει και απογοητεύσει μερικούς ψηφοφόρους.

Το γραφείο του Μακρόν εξέδωσε αμέσως δήλωση χαρακτηρίζοντας την επίδοση –22,5% για το κόμμα του Μακρόν έναντι 24,3% για το κόμμα της γυναίκας που ο Μακρόν νίκησε στις προεδρικές εκλογές– απογοητευτική, αλλά όχι καταστροφική. Επισήμανε επίσης πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν την πλειοψηφία.

Οι Γάλλοι Πράσινοι τα πήγαν επίσης καλά. Ήρθαν τρίτοι μεταξύ πολλών κομμάτων, μετά τη δεύτερη θέση των Γερμανών ομολόγων τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα «πράσινο κύμα» που θα επηρεάσει την πολιτική τα ερχόμενα χρόνια.

Γερμανία: Μεγάλες απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν οι προγνώσεις των των ευρωεκλογών, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%.

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Ιταλία: Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αναδεικνύεται πρώτο κόμμα

Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκας φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα έξιτ πολ προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014.

Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.

Το M5S, του οποίου ηγείται ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, έλαβε από 18,5% ως 23,0%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, από 32% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 21,1% πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και 40,8% το 2014 το 2014 και να μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα.

Κροατία: Πρώτη η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς

Σύμφωνα με τα exit polls, στην Κροατία η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς συγκεντρώνει το 23,43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 18,38% και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς 8,2%, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συνολικά 11 έδρες της χώρας κατανέμονται ως εξής: 3 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μία στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), 4 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μία στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και δύο σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Σλοβακία: Πρωτιά για το φιλελεύθερο κόμμα της προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα

Το φιλελεύθερο κόμμα της εκλεγμένης προέδρου Ζουζάνα Τσαπούτοβα, το PS/Spolu, ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 20,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Δεύτερο είναι το κυβερνών αριστερό κόμμα Smer με 15,7%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού- Η Δική μας Σλοβακία είναι στην τρίτη θέση με 12,1%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων.

“Αποδεικνύεται ότι οι πολίτες ήθελαν αλλαγή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το δείχνουν. Συγχαίρω το PS/Spolu για τη νίκη του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωση.

“Συγχαίρω επίσης τα άλλα κόμματα που κατάφεραν να κερδίσουν έδρες. Λυπάμαι μόνο που επιβεβαιώνεται μια άνοδος των εξτρεμιστικών δυνάμεων”, πρόσθεσε ο Πελεγκρίνι.

Βουλγαρία: Πρώτο κόμμα το GERB του Μπ. Μπορίσοφ

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Φινλανδία: Πρώτο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού

Το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων.

Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014.

Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014.

Και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να παραμείνουν στις δύο έδρες, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό τους σημείωσε άνοδο σχεδόν τεσσάρων μονάδων στο 16,1%.

Οι Πράσινοι αύξησαν το ποσοστό τους και θα έχουν πλέον δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με μία που είχαν ως τώρα.

Πολωνία: Οι κυβερνώντες εθνικιστές του PiS έρχονται πρώτοι

Το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε πρώτο στις σημερινές ευρωεκλογές με 42,4% των ψήφων, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ.

Ο αντιπολιτευόμενος Ευρωπαϊκός Συνασπισμός –περιλαμβάνει την Πλατφόρμα των Πολιτών, ηγέτης της οποίας ήταν παλαιότερα ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νόναλντ Τουσκ– ήρθε δεύτερος με 39,1%, έδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos.

Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται τεστ δημοτικότητας για το PiS πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και θα κρίνουν αν η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ευρώπης μπορεί να ξεπεράσει την αυξανόμενη απομόνωσή της στους κόλπους της ΕΕ.

Ισπανία: Οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών στην Ισπανία, καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων εκλέγει 20 ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στις εκλογές του 2014 το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ εξέλεξε 14 βουλευτές ενώ νωρίτερα τα έξιτ πολ του έδιναν 18 έδρες, από τις 54 που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Ισαμπέλ Θελάα, το κόμμα έλαβε ποσοστό 32,9%. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 20% ενώ το ακροδεξιό Vox μόνο 6%, ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το 10% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Το Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 12 ευρωβουλευτές, το κεντροδεξιό Ciudadanos (“Πολίτες”) επτά, το Podemos 5, με ποσοστό 10,08% –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– και το Vox τρεις.

Στις δημοτικές εκλογές οι Σοσιαλιστές έρχονται επίσης πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,3%. Το PP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,9%, με καταμετρημένο περίπου το 75% των ψήφων.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017, οι αυτονομιστές ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται επίσης στο ευρωκοινοβούλιο. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα μπορέσουν να αναλάβουν την έδρα τους. Ο Πουτζδεμόν, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, έχει εγκατασταθεί στο Βέλγιο για να αποφύγει τη δίωξή του στην Ισπανία. Ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ελεύθεροι για την Ευρώπη” που έλαβε 2 έδρες και 4,6% των ψήφων.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι η εκλογή του δεν μπορεί να επικυρωθεί παρά μόνο αφού προηγουμένως ορκιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της Εκλογικής Επιτροπής της Ισπανίας. Όμως αν επιστρέψει στη χώρα, κινδυνεύει να συλληφθεί άμεσα. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει ότι χαίρει βουλευτικής ασυλίας από τη στιγμή που εκλέγεται.

Ο Ζουνκέρας εξελέγη με το ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει επίσης Βάσκους αυτονομιστές και εθνικιστές της Γαλικίας, το οποίο έλαβε 5,8% των ψήφων και τρεις έδρες. Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Πουτζδεμόν και επικεφαλής του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Καταλανικής Αριστεράς (ERC) είναι προφυλακισμένος και δικάζεται μαζί με άλλους αυτονομιστές για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης του 2017. Ο Ζουνκέρας είχε εκλεγεί βουλευτής στην Ισπανία στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου αλλά η ιδιότητά του αυτή ανεστάλη την Παρασκευή, τρεις ημέρες αφότου αποφυλακίστηκε για λίγες ώρες προκειμένου να ορκιστεί. “Ένας πολιτικός κρατούμενος να εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταγγείλουμε την καταστολή του ισπανικού κράτους”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Οι Ισπανοί ψήφιζαν σήμερα και για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σημαντικό ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ένα έξιτ πολ της εταιρείας Sigma Dos δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις εκλογές για την περιφέρεια της Μαδρίτης και αναμένεται ότι θα έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, μαζί με το Podemos και άλλο ένα μικρότερο κόμμα της άκρας αριστεράς.

Στους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές ξεπέρασε το 49%, ήταν δηλαδή κατά 15 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που συνήθως κινητοποιούν τους ψηφοφόρους.

Ρουμανία: Ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, επιφέροντας πλήγμα στην αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ.

Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (NLP) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USRPLUS συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό σχεδόν 50% –το πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 25,8% και το δεύτερο 24%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αποσπά επίσης 25,8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με αυτό το έξιτ πολ του ινστιτούτου CURSAvangarde.

“Δεν μας χαροποιεί αυτό το αποτέλεσμα”, τόνισε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία, απέναντι στον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το PSD έλαβε ποσοστό 37,6% και τις μισές από τις 32 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Η κυβέρνηση του PSD πρέπει να φύγει”, είπε ο πρόεδρος Γιοχάνις, που προέρχεται από το PNL, συγχαίροντας τους Ρουμάνους επειδή ψήφισαν “υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ρουμανίας”.

Το PSD υπέστη και δεύτερη ήττα σήμερα: το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει ο Γιοχάνις κατά των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί έγκυρο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό κόμμα Alde είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους, λίγο-πολύ ανοιχτά, να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι αν μια ενδεχόμενη αποτυχία του θα αποδυνάμωνε τον Γιοχάνις και θα μείωνε τις πιθανότητές του να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής εκλογικής υπηρεσίας, η συμμετοχή ανερχόταν στο 41% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), πάνω δηλαδή από το 30% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

“Το δημοψήφισμα είχε εξαιρετική επιτυχία. Σας ευχαριστώ, Ρουμάνοι. Πρόκειται για μια σαφή ψήφο υπέρ της ορθής πολιτικής, της αληθινής δικαιοσύνης. Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τη σαφή ψήφο σας υπέρ μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης”, τόνισε ο Γιοχάνις.

Σουηδία: Νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% στις ευρωεκλογές και διατηρεί τις πέντε έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το συντηρητικό Μετριοπαθές Κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,8% και τέσσερις έδρες, μία περισσότερη από αυτές που διαθέτει στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο.

Στην τρίτη θέση ανήλθε το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο κερδίζει συνολικά τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 και να φτάσει το 15,4%.

«Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι πλέον αουτσάιντερ, είμαστε πραγματικά ένα λαϊκό κίνημα», τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος Τζίμι Οκεσόν.

Εξάλλου οι Σουηδοί Πράσινοι έχασαν δύο από τις τέσσερις έδρες τους.

Δανία: Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα νικητής

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1, το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

Πορτογαλία: Νίκης για τους Σοσιαλιστές

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (“Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Ηνωμενό Βασίλειο: “Πάρτυ” για τον Φάρατζ

Το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Βρετανία, επωφελούμενο από την οργή του εκλογικού σώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υλοποιήσει την απόφασή του για αποχώρηση από την ΕΕ, δείχνουν τα πρώτα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

“Οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι ότι το Κόμμα Brexit τα πηγαίνει πολύ καλά (…) φαίνεται ότι θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Κόμμα Brexit“, δήλωσε ο ίδιος ο Φάρατζ σε δημοσιογράφους.

Τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία προέρχονται από το Λιντς δείχνουν ότι το Κόμμα Brexit λαμβάνει 29%, οι Εργατικοί 20%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 18%, οι Πράσινοι 16% και οι Συντηρητικοί 7%. Το ποσοστό της συμμετοχής στο Λιντς ανήλθε σε 34%.

Το Εργατικό Κόμμα έχασε 13 ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 12 μονάδες από το ποσοστό του 2014.

Την ίδια ώρα πρόβλεψη του BBC δείχνει νίκη του Κόμματος Brexit με ποσοστό 31,5% και ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση. Οι Συντηρητικοί της Μέι θα λάβουν σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη του βρετανικού δικτύου που στηρίζεται στα πρώτα αποτελέσματα ποσοστό από 10 ως 12%, ενώ το 2014 είχαν λάβει 24%.

Ουγγαρία: Σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατήγαγε σαρωτική νίκη στις σημερινές Ευρωεκλογές, στις οποίες εξασφάλισε το 52,3% των ψήφων και προηγείται κατά περισσότερες από 35 μονάδες από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων που δόθηκε στη δημοσιότητα από φιλοκυβερνητική εφημερίδα.

Το Fidesz του Όρμπαν ανέβασε το ποσοστό του από αυτό που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014 (51%) και προηγείται με μεγάλη διαφορά του κεντροαριστερού DK, το οποίο εξασφαλίζει 16,3%.

Το νέο φιλελεύθερο κόμμα Momentum εξασφάλισε ποσοστό 9,7% των ψήφων και εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πρώτη αυτή συμμετοχή του σε Ευρωεκλογές ενώ βγαίνει τρίτη δύναμη στη χώρα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αύξησε τη δύναμή του κατά 4 μονάδες και εξασφάλισε το 6,6% των ψήφων, ενώ το ακροδεξιό Jobbik έχασε από την πλευρά του περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους του και έπεσε στο 6,5% έναντι 14,7% που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2014.

Το οικολογικό κόμμα LMP έχασε την έδρα που κατείχε από τις 21 που έχει η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του Ορμπάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο παραμένει κάτω από το 56% που είχε εξασφαλίσει στις Ευρωεκλογές του 2009.

Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην Ουγγαρία, η οποία ανερχόταν σε 41,7% λίγο πριν από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, είναι μεγαλύτερη από το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό που είχε καταγραφεί στη χώρα στις Ευρωεκλογές του 2004, της χρονιάς που εντάχθηκε η Ουγγαρία στην ΕΕ, οπότε είχε φτάσει το 38,5%.

Μετά την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) λόγω των επιθέσεών του εναντίον των Βρυξελλών, ο Ορμπάν σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασύνθεση της ευρωπαϊκής δεξιάς και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα FPÖ και το πολωνικό PiS. Ο Ούγγρος ηγέτης δεν αποκλείει εξάλλου να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, αν η μετριοπαθής δεξιά αρνηθεί να συμμαχήσει με τα “πατριωτικά κόμματα της δεξιάς” μετά τις Ευρωεκλογές.

Σλοβενία: Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος αναδείχθηκε πρώτο

Το κοινό ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος συγκέντρωσε το 26,5% των ψήφων και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων STA, κάτι που σημαίνει ότι κέρδισαν τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα του ανεξάρτητου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μάριαν Σάρετς (LMS) συγκέντρωσαν 18,6% και 15,6% αντίστοιχα και από δύο έδρες.

Το κόμμα Νέα Σλοβενία συγκέντρωσε ποσοστό 11,1% και καταλαμβάνει την τελευταία από τις οκτώ έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βέλγιο: Βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές: Ισχυρή άνοδος της ακροδεξιάς στη Φλάνδρα

Η ισχυρή άνοδος της ακροδεξιάς στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, σε συνδυασμό με την άνοδο των οικολόγων και της ριζοσπαστικής αριστεράς στο γαλλόφωνο Βέλγιο, καταδεικνύουν τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου στη χώρα, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και προμηνύουν μια μακρά και περίπλοκη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Εκτός από τους 21 ευρωβουλευτές τους, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να αναδείξουν τους βουλευτές σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από τη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά, όπου το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (VB, πρώην Vlaams Blok) αναδεικνύεται σε δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, η ακροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 18-20%, κάτι που σημαίνει ότι υπερτριπλασιάζει το ποσοστό που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2014 (6%). Έτσι, καταλαμβάνει 18 από τις 150 έδρες του εθνικού κοινοβουλίου, από 3 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.

“Είναι προφανώς μια μαύρη Κυριακή για τη Φλάνδρα”, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο Φιλελεύθερος Φλαμανδός Αλεξάντερ Ντε Κρου. Το CDH (κεντρώο γαλλόφωνο κόμμα) από την πλευρά του εξέφρασε τη θλίψη του για τη “δραματική αύξηση” του ποσοστού του Vlaams Belang, ενός κόμματος που προπαγανδίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας.

Όλα μαζί, τα τέσσερα κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβέρνησε το Βέλγιο από το 2014 μέχρι τα τέλη του 2018 χάνουν περίπου 20 έδρες, κάτι που σημαίνει και απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας.

Εκτός από τους κεντρώους και τους φιλελεύθερους, οι σοσιαλιστές υποχωρούν επίσης, προς όφελος του Οικολογικού-Πράσινου (EcoloGroen) κόμματος και του Κόμματος της Εργασίας (PTB, ακροαριστερά) που, με 12%, διπλασιάζει το ποσοστό του στη Βαλονία, τον γαλλόφωνο νότο.

Όσο για τη Νεοφλαμανδική Συμμαχία (NVA, εθνικιστές Φλαμανδοί), ο πρόεδρός της, ο Μπαρτ Ντε Βέβερ, είναι επίσης μεταξύ των χαμένων αν και αυτή παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας: εκλέγει 25 βουλευτές, 8 λιγότερους απ’ όσους διέθετε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο Φιλελεύθερος γαλλόφωνος Σαρλ Μισέλ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το Vlams Belang, το PTB και το PVDA (το φλαμανδόφωνο “αδελφό” κόμμα του PTB).

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης; Οι Βέλγοι έχουν ήδη το ρεκόρ, το οποίο δεν θα ήθελαν να σπάσουν τώρα: από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, δηλαδή 541 ημέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από σήμερα Δευτέρα, ο βασιλιάς Φίλιππος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους προέδρους των κομμάτων. Στη συνέχεια θα οριστεί ένας διαπραγματευτής που θα αναλάβει να εκτιμήσει τις διάφορες πιθανότητες.

Το EcoloGroen, που συγκαταλέγεται στους νικητές αυτών των εκλογών (αναμένεται ότι θα εκλέξει 21 βουλευτές, 9 περισσότερους απ’ όσους είχε), δηλώνει έτοιμο να σχηματίσει “έναν συνασπισμό για το κλίμα” με την αριστερά, τους κεντρώους ή τους φιλελεύθερους.

Επωφελούμενοι από την κινητοποίηση των νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες, οι οικολόγοι διπλασίασαν το ποσοστό τους στις Βρυξέλλες, ξεπερνώντας το 20%. Μπορεί επίσης να συγκυβερνήσουν στη Βαλονία μαζί με το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS). “Κερδίσαμε το στοίχημά μας (…) Αυτό το βράδυ, το πράσινο κύμα επεκτείνεται”, είπε η Ζακιά Καταμπί, η συμπρόεδρος του Ecolo.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το Βέλγιο έχει 21 έδρες, το Ecolo και το PTB κερδίζουν από μία έδρα παραπάνω, στερώντας τις από το PS και τους γαλλόφωνους Φιλελεύθερους.

Από τους 12 ευρωβουλευτές που εκλέγουν οι ολλανδόφωνοι, οι τρεις προέρχονται από το Vlaams Belang, από 1 που είχε έως τώρα, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

REUTERS

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,27/5/2019 #ODUSSEIA euronews