Ευγενία Αρσένη: Μια Κεφαλλονίτισσα Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Με τη σύμπραξη του κόσμου της Αριστεράς να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο του φασισμού» επισήμανε η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτης – θεατρολόγος, διδάκτωρ Αισθητικής Φιλοσοφίας και υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ένας από τους βασικούς λόγους που κινητοποίησαν την κ. Αρσένη στον εκλογικό αγώνα είναι ο φόβος για την «άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως». Η Ευρώπη ρέπει προς δρόμους σκοτεινούς, τόνισε. Οφείλουμε να επέμβουμε και να την αλλάξουμε: προς μια Ευρώπη του σεβασμού και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τόνισε ότι «την ίδια στιγμή αισθάνεται κανείς ότι έχει και μία ευθύνη» και ότι «οι αξίες και τα ιδεώδη που μεταφέρουμε μέσα από την τέχνη είναι και αυτές που οραματιζόμαστε και για τη ζωή μας. Και άρα θέλουμε να τις επικοινωνήσουμε και ελπίζουμε να τις εμπνεύσουμε σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας».

Επισήμανε πως «Ενθαρρύνω τον κόσμο να μετέχει στη διαδικασία των εκλογών. Επιτέλους ο πολίτης πρέπει να ψηφίσει και να συμμετέχει επιλέγοντας δημοκρατικά κόμματα».

Παράλληλα τόνισε ότι «Πίστεψα στη σύμπραξη του κόσμου της Αριστεράς. Επιτέλους να την ανασυγκροτήσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην Ευρώπη και την κοινωνία για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Με αφορά η συνένωση των ιδεών. Αν πίστευα ότι ήταν κάτι συγκυριακό για ψηφοθηρικούς λόγους δε θα συμμετείχα. Ο κίνδυνος του φασισμού είναι υπαρκτός και εξαπλώνεται και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό και πίστεψα σε αυτή τη σύμπραξη».

«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο η σχέση του ανθρώπου με την τέχνη. Είναι καθημερινότητα, είναι σεβασμός είναι ισότιμη πρόσβαση, είναι όλα τα θεμελιώδη που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Δυστυχώς, δε συμβαίνει εμπράκτως και γι αυτό είμαστε εδώ να παλέψουμε γι’ αυτά».

Για την καταστροφή του μνημείου της Παναγίας των Παρισίων εξήγησε ότι «Είναι κάποια σύμβολα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που σημαίνουν πολλά για όλους μας» και ότι «είναι απίστευτη η θλίψη ειδικά όταν έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για σπουδαία έργα αλλά και για τη λογοτεχνία της νιότης μας», «είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Ειδικά για την Κεφαλλονιά και τη σχέση της

Για το επώνυμό της τόνισε πως είναι περήφανη που το φέρει, αν και όταν ήταν μικρή προσπαθούσε να το κρύψει. Πολιτικά έχει διαμορφωθεί από την Κίττυ Αρσένη. Μεγάλωσε με επιρροές που δέχθηκε από το νησί μας, επιρροές που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο μέσω των ανθρώπων που υπηρετούν τον πολιτισμό. Επέλεξε, συμβολικά, να είναι η Κεφαλλονιά ο τελευταίος τόπος της περιοδείας της. Θεωρεί πως η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Μίλησε για την εκπαίδευση και τις δικές της εμπειρίες ως διδάσκουσα στην τριτοβάθμια, αλλά και ως σκηνοθέτης και θεατρολόγος και συμμετέχουσα σε διεθνείς φορείς. Είδε, κατά την περίοδο των περιοδειών της, ανθρώπους κουρασμένους, απογοητευμένους. Όμως διέκρινε ελπίδα σε αυτούς. Αρχίζει η δικαίωση των κόπων όλων μας, δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως η πολιτιστική κληρονομιά έχει αξία επενδυτική. Η Κεφαλλονιά είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό, ο πολιτισμός με την παιδεία και η παιδεία παράγει σκεπτόμενους ανθρώπους.