Α. Μεσολωράς: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

βλέπουν την χώρα μας ως επενδυτικό παράδεισο, για να αυγατίσουν τα κεφάλαιά τους. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων και των μισθών, χωρίς την καταστροφή χιλιάδων μικροεπαγγελματιών και φτωχών αγροτών μέσω της φοροληστείας που τους γίνεται.

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη που να αφορά τα λαϊκά στρώματα όταν ο βασικός μισθός μικτά είναι στα 650 ευρώ, όταν η ανεργία είναι σχεδόν στο 20% και ακόμα πιο πολύ στους νέους. ‘όταν το αφορολόγητο είναι στα 8700,00 περίπου, με συμφωνημένο να πέσει στα 5600,00, όταν οι μικροί ΕΒΕ δεν έχουν καν αφορολόγητο.

Ας δούμε για παράδειγμα, έναν αυτοαπασχολούμενο που βγάζει σε μια χρονιά κέρδη, δηλαδή φορολογητέο εισόδημα 10000,00, που σε μηνιαία βάση σημαίνει 833,00 ευρώ περίπου( ζει οικογένεια με τόσα;), δεν του αφήνουν ούτε αυτά, όταν

ο φόρος και η προκαταβολή είναι 4400,00 ευρω,

τέλος επιτηδεύματος 650 και

ΕΦΚΑ 2015,00,

τον αφήνουν με 3000,00 ευρώ για να ζήσει.

Ας δούμε λίγο και αυτό, η ανάπτυξη ήρθε όπως λένε και ανέβηκε και ο βασικός μισθός στα 650,00, ταυτόχρονα όμως ανέβηκε και η κατώτατη εισφορά του ΕΦΚΑ για τους επαγγελματίες γιατί αυτή υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του εργαζόμενου. Τι περίτεχνα το σύστημα της ελεύθερης αγοράς βάζει το ένα κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο άλλο, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια και το παρουσιάζει αυτό ως κοινωνική πολιτική βάζοντας απέναντι κοινωνικές ομάδες οι οποίες στην ουσία έχουν κοινό πρόβλημα και άρα κοινή λύση την ανατροπή του καπιταλισμού. Από την άλλη έχουν συμφωνήσει στη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα από το 29% στο 26%, από τις 72000,00 εισόδημα (κέρδη, μέρισμα) αποδίδονται οι ίδιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ αφού υπάρχει ανώτατο πλαφόν, μείωσαν την έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών.

Η ανάπτυξη τους είναι όντως εδώ. Είναι στις επενδύσεις για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στη ζωή μας, γιατί γίνονται με βάση το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην ενέργεια. Είναι στον τουρισμό στηρίζοντας τις επενδύσεις μέσω προγραμμάτων για λίγους και καλούς, αφού για να θεωρηθεί μία επένδυση βιώσιμη πρέπει να είναι τουλάχιστον 300000,00 με 4000000,00 ευρώ και τα μισά ιδία κεφάλαια (ποιοι τα έχουν;)

Σε αυτή την ανάπτυξη δεν χωράνε οι ανάγκες μας. Δεν χωράει η ανάγκη για. δημόσια και δωρεάν υγεία με αναβαθμισμένες παροχές. Δεν χωράει η ανάγκη για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Δεν χωράει το δικαίωμα για πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δεν χωράει το δικαίωμα σε ενιαία και δωρεάν παιδεία. Δεν χωράει ούτε και η ειρήνη εάν χρειαστεί. Και αυτό γιατί πολύ απλά όλα αυτά δεν μπορούν να δημιουργήσουν κερδοφορία στην αγορά τους.

Η ψήφος είναι πολιτικό δικαίωμα έστω και στα στενά όρια αυτού του συστήματος, είναι πολιτική πράξη, ακόμα και εάν δοθεί στη βάση της προσωπικής γνωριμίας το αποτέλεσμα πολιτικό θα είναι, πολιτική θα εφαρμοστεί, από τη βουλή μέχρι και τοπικό συμβούλιο του χωριού. Η ψήφος στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι δύναμη για το λαό, σημαίνει απεγκλωβισμός από αυτές τις πολιτικές, σημαίνει ότι δεν τους δίνεται άλλο συγχωροχάρτι, ότι ο λαός δεν ξαναδίνει λευκή επιταγή, για να ορίσουν τις ζωές μας και να υποσκάψουν το μέλλον των παιδιών μας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΣΣΟΛΩΡΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,23/5/2019 #ODUSSEIA