H ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ & οι επιστολές του ύπατου αρμοστή των Ι.Ν. Sir John Young

Ο Sir J. Young ήταν γιός του Sir William Young, 1st Baronet of Bailieborough Castle, διευθυντή της περίφημης Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών (EIC). Πήρε εξαιρετική μόρφωση στο Κολλέγιο Eton και το Corpus Christi College της Οξφόρδης και ανέλαβε το δύσκολο πόστο του Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σε ηλικία 48 ετών, διοικητικά έμπειρος και με γενική κατεύθυνση την διατήρηση των εδαφικών και κοινωνικών ισορροπιών της εποχής του, προς όφελος της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επιστολές καλύπτουν το κρίσιμο πρώτο έτος της θητείας του, από τον Μάρτιο του 1855 έως τον Μάιο του1856 και παραχωρήθηκαν ευγενώς προς δημοσίευση στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας από τον κ. Γιώργο Σαράφογλου, εθνολόγο, με σημαντική πορεία και προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Eίναι δεμένες σε τόμο και δημοπρατημένες από τον Οίκο John T. Finnegan. Το εξώφυλλο του βιβλίου προσετέθη πολύ αργότερα, γύρω στα 1950 προκειμένου να συγκρατήσει τις επιστολές και δεν αποτελεί μέρος τους. Οι επιστολές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, είναι όλες γραμμένες σε ευανάγνωστη αγγλική καλλιγραφική γραφή και φέρουν ημερομηνία και στοιχεία του παραλήπτη τους. Δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου κατά την οποία ο Sir John Young ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον επτανησιακό λαό να πένεται και την χολέρα να μαστίζει την Ζάκυνθο και να έχει φτάσει μέχρι την Κέρκυρα, το πλέγμα των παραληπτών αλλά και των αιτημάτων που αναδύονται μέσα από τις διοικητικές επιστολές του αποτελεί ένα μοναδικό, όσο και συναρπαστικό υλικό για κάθε μελετητή, επιστήμονα ή ιδιώτη.

Γιώργος Σαράφογλου

Με αφορμή την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε. παρουσιάζει το Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών του Sir John Young, περίπου 100 εξ αυτών και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν οι υπόλοιπες, με παράλληλα συνοδευτικά μελετητικά σημειώματα από εξειδικευμένους επιστήμονες και ιστορικούς, συνεργάτες και αρωγούς στο έργου μας, έτσι ώστε σταδιακά να αναδειχθεί όλος ο πλούτος και η αξία του σπάνιου αυτού ντοκουμέντου και να μπορούν πλέον όλοι όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Πέραν της αυταπόδεικτης ιστορικής τους αξίας, οι διοικητικές επιστολές του Υπάτου Αρμοστή Sir John Young συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη του αγωνιστικού πνεύματος και της αποφασιστικότητας των Επτανησίων, καθώς καταδεικνύουν την αντίδραση των κατοίκων των Ιονίων Νησιών στην Αγγλική κατοχή, που τότε ονομαζόταν επίσημα “Προστασία”. Πριν την θεσμοθέτηση της Προστασίας της Ανεξάρτητης Πολιτείας των Επτανήσων (Συνθήκη της Βιέννης, 1815), όμως, λεγόταν απλά “κατοχή”: “Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν”, έγραψε ανώνυμος χρονικογράφος κατά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η αντίδραση των Επτανησίων στις προθέσεις του Υπάτου Αρμοστή να καταστήσει την Κέρκυρα και τους Παξούς Βρετανικές Αποικίες, με αντάλλαγμα την παραχώρηση/προσάρτηση των υπολοίπων πέντε Ιονίων Νησιών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλη και έφεραν την Βρετανική Κυβέρνηση σε τόσο δύσκολη θέση, που σύντομα μετά τη διαρροή τους στην εφημερίδα London Daily News ο Sir John Young ανακλήθηκε από τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 1859, μετά πολλών επαίνων.

O Sir John Young διοίκησε τα Επτάνησα κυριολεκτικά μέσα στο μάτι του κυκλώνα, όταν η Αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε πλέον δημιουργήσει μια πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση χωρίς επιστροφή. Μια ιστορική αντιπαράθεση η οποία σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την θητεία του, την 21η Μαΐου 1864, θα κατέληγε στην οριστική και αμετάκλητη ένταξη των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και την εμβληματική έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Κάστρο της Κέρκυρας.-

Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών: ΕΔΩ

Γραφείο τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τ.Θ. 62043

152 01 ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Τηλ – fax: 2106017441

Κιν.: 6946259240

Site: www.enosieptanision.gr

Email: info@enosieptanision.gr

Ημερολόγιο sir John Young Συγγραφέας: sir John Young, Εκδότης: , Έτος πρώτης έκδοσης:

Οι φωτοτυπίες των πρωτότυπων επιστολών στα Αγγλικά που εξασφάλισε για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς λόγους η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας μας μεταφέρουν ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στις επιστολές οι οποίες είναι δια χειρός του sir John Young αποτυπώνονται οι προσπάθειες για ομαλή διοίκηση και πράγματι οι επιστολές για το θέμα της χολέρας προς τη Ζάκυνθο είναι πολλές. Υπάρχουν επίσης πολλές επιστολές πρς όλα τα νησιά του Ιονίου, προς τους στρατιωτικούς διοικητές, δημάρχους, κ.λπ. Επίσης υπάρχουν επιστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας βοήθεια και στήριξη για τα θέματα που ταλάνιζαν γενικά τα Επτάνησα εκείνη την περίοδο.

John Young Τζον Γιανγκ- Lord High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

Ο Τζον Γιανγκ (John Young, 31 Αυγούστου 1807 – 6 Οκτωβρίου 1876) ήταν ο 8ος κατά σειρά Λόρδος Αρμοστής στα Ιόνια Νησιά (1855 – 1858) κατά την διάρκεια των πενήντα χρόνων Αγγλικής Κυριαρχίας των Επτανήσων (1814 – 1864).

Ο Γιουνγκ ανέλαβε την αρμοστεία το 1855, σε μια περίοδο άθλιας κατάστασης των Ιονίων Νήσων όπου η φτώχεια και η χολέρα μάστιζε τον τόπο. Ήδη, εξαιτίας του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 – 1856), ο εφοδιασμός σιτηρών στα Ιόνια Νησιά ήταν ανεπαρκής ενώ το 1852 είχε προκληθεί τεράστια καταστροφή στο σταφιδόκαρπο. Έτσι το 1856,με το ξέσπασμα χολέρας στην Ζάκυνθο, το μικρόβιο φτάνει και στην Κέρκυρα με τα πρώτα κρούσματα να εμφανίζονται στην συνοικία Μαντούκι. Αμέσως επικρατεί τρόμος και πανικός, δεν δέχονται οι κάτοικοι την απομόνωση του προαστίου και η επιδημία μεταδίδεται και στην πόλη της Κέρκυρας ταλαιπωρώντας τον κόσμο επί τρεις χαώδεις μήνες.

Ο Γιουνγκ όμως, εκτός από την δεινή αυτή κατάσταση του λαού είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιπαραθέσεις των δύο αντίθετων πολιτικών ρευμάτων που είχαν ήδη δημιουργηθεί. Όπως ήταν φυσικό, η Αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε δημιουργήσει δυο αντίπαλες παρατάξεις. Από την μία υπήρχαν οι αριστοκράτες Αγγλόφιλοι τους οποίους η αντιπολίτευση έδωσε το χαρακτηριστικό όνομα ‘οι Καταχθόνιοι’ και από την άλλη οι άνθρωποι που θεωρούσε τους Άγγλους καταπιεστές και ονομαζόταν κόμμα των Ριζοσπαστών με κύριο σκοπό την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γιουνγκ προσπάθησε να κυβερνήσει με μετριοπάθεια υποσχόμενος μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές ήταν και η πρόταση του να παραχωρηθούν πέντε νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα και να διατηρήσει η Αγγλία την Κέρκυρα και τους Παξούς ως αποικιακή κτήση, ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν από την Αγγλία. Όταν το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η βουλή μάλιστα εξέδωσε πρακτικό διακηρύττοντας ότι η μόνη θέλησή τους ήταν να σταματήσει η Αγγλική προστασία και να ενωθεί η Επτάνησος με την Ελεύθερη Ελλάδα καθώς επίσης ο κάθε αντιπρόσωπος της βουλής είναι έτοιμος να το υπογράψει ‘όχι απλώς δια της μελάνης αλλά δι’ αυτού του αίματός του’.

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ο Λόρδος Αρμοστής Γιουνγκ παραιτήθηκε το 1858.

Αξιώματα και βραβεύσεις

Κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας (1861–1867)

Member of the Privy Council of Ireland

Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου

Lord High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

Μέλος της 16ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1852–neznámá hodnota, Cavan)

Member of the 15th Parliament of the United Kingdom (1847–1852, Cavan)[5]

Μέλος της 14ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1841–1847, Cavan)[5]

Μέλος της 13ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1837–1841, Cavan)[5]

Μέλος της 12ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1835–1837, Cavan)[5]

Μέλος της 11ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1832–1834, Cavan)[5]

Βραβεύσεις

Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού

Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Αγιούς Ι.Αντωνίου, ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΨΙΛΟΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ 2001 σελ.120 -121

2. Σπύρος Κατσαρός, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ 2003, σελ 328 -329

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,22/5/2019 #ODUSSEIA