Ευρυδίκη Λειβαδά: Ευφροσύνη Γρηγορίου Παλαμά (1808-1846). I. Μονή Αγίου Γερασίμου.

Ο γενάρχης Παναγιώτης (1722 – 1802) ήταν μαθητής του Ευγένιου Βούλγαρη και αδελφός του δασκάλου Ευσταθίου. Το 1760 ο Παναγιώτης επέστρεψε από την Αθωνιάδα σχολή στο Μεσολόγγι και διορίσθηκε επικεφαλής της κοινοσυντήρητης σχολής που, ως Παλαμαϊκή, έγινε περίφημη σε όλον τον ελληνικό κόσμο. -Εκεί εδίδαξε και ο σπουδαίος ινδολόγος Δημήτριος Γαλανός-. Τα συγγράμματά του δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Διασώθηκαν μόνον επιστολές του Παναγιώτη προς τον Ε. Βούλγαρη.

Απέκτησε τρία παιδιά, τους: Ιωάννη, Γρηγόριο και Αλεξάνδρα. Η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον Χρήστο Καψάλη, ο Ιωάννης δίδαξε σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Οδησσό και απέκτησε τον Δημήτριο, καθηγητή κι αυτόν στο Μεσολόγγι. Ο δευτερότοκος γιος τού Παναγιώτη, ο Γρηγόριος, διαδέχθηκε τον πατέρα του στη σχολαρχία της σχολής του Μεσολογγίου το 1800 και την διατήρησε μέχρι την επανάσταση του 1821. Πέθανε τρία χρόνια μετά.

Το 1802 από τον γάμο του με την Ελένη Ψωμ(;)ράκη απέκτησε την Ευφροσύνη. Άγνωστο για ποιο λόγο, αλλά η κοπέλα αυτή γεννήθηκε στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου όπου και κατοικούσε μέχρι τον θάνατό της που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1846 στην Ι.Μονή. Τότε η Ευφροσύνη ήταν 38 ετών. Στο αποβιωτήριο που φέρει αριθμό 288, στη θέση της «καταστάσεως» φέρει παύλα. Αν ήταν μοναχή ή δόκιμη θα υπήρχε η σχετική ένδειξη. Άρα, μεγάλη πιθανότητα είναι η κοπέλα αυτή να είχε γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα. Μια μελλοντική ιστορική έρευνα σε βάθος μπορεί να φέρει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία για την Μεσολογγίτισσα της μεγάλης οικογένειάς των Παλαμά, που πολιτογραφήθηκε –άγνωστο γιατί- Κεφαλλονίτισσα και δη στην Ι. Μονή του Αγίου μας.

Ευρυδίκη Λειβαδά

Πηγές:

ΓΑΚ Κεφαλληνίας, Ληξιαρχικά Αρχεία, Αποβιωτήρια, Βιβλίο 1ο, 2/1 – 2/4/1846, φακ. 187, α/α 288.

Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη